Beeld: Canva
Drinkt mijn baby wel genoeg aan de borst?
“Ik geef borstvoeding, maar hoe weet ik nou of mijn baby wel genoeg krijgt?” Dit is misschien wel de meest gestelde vraag die we dagelijks horen in onze lactatiekundige praktijk. Het kan je zó onzeker maken. Want ja, op je borst zitten nu eenmaal geen maatstreepjes. Hoe weet je dan hoeveel je baby drinkt als je het niet kunt meten? Heel logisch dus dat moeders hier vaak mee worstelen.
Gelukkig is er ook goed nieuws: jouw baby kan echt heel goed aangeven wat hij of zij nodig heeft. Ja, zelfs als ze net geboren zijn. Ze kunnen dit écht. Het kost alleen wat tijd om die signalen te leren herkennen. Jullie hebben elkaar tenslotte pas net ontmoet.
We vertellen je graag meer over vijf belangrijke tekenen waaraan je kunt zien dat het goed gaat en je kindje dus écht genoeg binnenkrijgt.
1. De poep- en plasluiers: want input = output
Eén van de meest betrouwbare signalen dat je baby genoeg melk binnenkrijgt, is het aantal plasluiers. Een pasgeboren baby die borstvoeding krijgt, heeft in het begin nog niet zoveel natte luiers, omdat het maagje nog heel klein is. Bovendien is de eerste melk, colostrum, ontzettend rijk en voedzaam. Kleine beetjes zijn dan al voldoende. Het is dus heel normaal dat er in de eerste dagen nog niet zoveel urine is. Maar je zult zien dat het snel toeneemt: na een paar dagen zijn er al vier tot zes volle natte luiers.
Zie je in de eerste dagen roodbruine vlekjes (uraten) in de luier? Geen zorgen – dat is normaal en verdwijnt vanzelf zodra je melkproductie goed op gang komt. Die toenemende hoeveelheid natte luiers bevestigt dat je baby genoeg vocht binnenkrijgt. Een geruststellend idee!
De ontlasting vertelt ook een eigen verhaal. Het begint met zwartgroene, plakkerige poep – meconium – en verandert daarna geleidelijk naar mosterdgeel en zalfachtig van structuur. Soms is het wat waterig of met stukjes – allemaal normaal. In de eerste week poept je baby meestal meerdere keren per dag, de ene keer wat meer dan de andere keer. Dat is een goed teken!
Later kan dit veranderen. Sommige baby’s blijven bij elke voeding poepen, anderen maar eens in de paar dagen. Zolang er een herkenbaar patroon ontstaat dat past bij jouw baby, is het helemaal goed.
2. Luister goed: de zuig- en slikgeluiden verklappen of je baby goed drinkt
Zet de tv en radio even uit, vraag de mensen om je heen om stil te zijn, en luister goed. Want effectief drinken kun je letterlijk hóren. Het is heel fijn om die zuig- en slikgeluiden te leren herkennen.
In het begin zijn die slikmomenten soms nog moeilijk te onderscheiden, omdat er nog maar kleine beetjes melk zijn. Maar zodra je melkproductie goed op gang komt, is het bijna niet te missen.
Aan het begin van de voeding is het normaal dat je baby vooral zuigt zonder te slikken. Maar zodra de melk toeschiet, verandert het ritme. Het snelle, oppervlakkige zuigen roept jouw toeschietreflex op – en dan gaat de melk stromen. Slim hè? Daarna schakelt je baby over naar een langzamer ritme, en hoor je het slikken duidelijker. Dat is hét teken dat er echt melk binnenkomt.
Twijfel je? Vraag dan je kraamverzorgende om mee te luisteren. Zij weet precies waar je op kunt letten. Of schakel een lactatiekundige in – we helpen je hier graag bij.
3. Gedrag na de voeding: melkcoma of onrust?
Zie je een ontspannen, tevreden en misschien zelfs slaperige baby na de voeding? Dan zit je waarschijnlijk helemaal goed. Is je baby zó voldaan dat hij of zij in een diepe slaap valt? Dat noemen we ook wel een melkcoma – een staat van complete tevredenheid. Een prachtig teken.
Is je baby na een voeding juist onrustig, blijft hij of zij zoeken of huilen? Bied gerust nog eens de borst aan. Veel baby’s hebben regelmatig behoefte aan clustervoedingen: meerdere kleine voedingen kort na elkaar.
En soms raken we in de war: je baby blijft bij jou zoeken, terwijl je dacht dat er juist zo goed gedronken was. Wat is er aan de hand? Misschien is je baby gewoon zó dol op de borst dat zelfs de geur van jouw melk al een trigger is. Alsof er een bakje koekjes voor je neus staat – je hebt misschien geen honger, maar toch neem je er eentje.
Heb je een partner? Vraag of die het even overneemt. Wordt je baby dan rustig? Dan had hij of zij waarschijnlijk geen honger meer, maar gewoon behoefte aan nabijheid.
4. Een alerte baby is meestal een goed gevoede baby
In de kraamweek slaapt je baby waarschijnlijk nog veel. Maar een goed gevoede baby heeft ook heldere, alerte momentjes tussen de voedingen door.
Is je baby voortdurend suf, moeilijk wakker te krijgen of reageert je kindje niet of nauwelijks? Dat kan een signaal zijn dat er te weinig voeding binnenkomt. Bespreek dit altijd met je kraamverzorgende of verloskundige. Zij houden dit in de kraamweek nauwlettend in de gaten.
Vertrouw op je gevoel – en vraag gerust om hulp
Het herkennen van al deze signalen wordt steeds makkelijker, maar geef jezelf ook vooral de tijd om je baby te leren kennen.
Twijfel je? Leg je kindje dan gewoon nog eens aan. Een verzadigde baby zal misschien even zuigen, maar dan waarschijnlijk snel stoppen. Of je baby blijft zuigen, maar zonder te slikken. Dan was er dus geen echte honger. Als je baby toch weer enthousiast begint te drinken, dan was er blijkbaar nog behoefte aan een slokje.
En onthoud vooral: je hoeft dit niet alleen te doen. In de kraamweek staan je kraamverzorgende en verloskundige voor je klaar. En op elk moment tijdens je borstvoedingsreis kun je terecht bij een lactatiekundige. Wij komen met liefde bij je thuis om je in alle rust en vertrouwen te begeleiden.
Voor je het weet ben jij een expert in poep, plas én slikgeluiden.
Welkom in het ouderschap! 😉
MEER VAN DEZE SERIE
De zomer gevaren
Wanneer is het tijd voor het volgende slaapje? Alles wat je wil weten over wakkertijden!
CYCLUS SECRETS #1: “Als moeder van Irish Twins leef ik 110% met mijn cyclus mee”
PRAAT MEE MET ANDERE Mama’s in de community
Kom in contact met (aanstaande) ouders, word lid van een geboorteclub en blijf op de hoogte van de ontwikkeling van je kind.
OOK INTERESSANT
De zomer gevaren
Wanneer is het tijd voor het volgende slaapje? Alles wat je wil weten over wakkertijden!
CYCLUS SECRETS #1: “Als moeder van Irish Twins leef ik 110% met mijn cyclus mee”