Snap
  • Voeding
  • recept
  • lekker
  • taart
  • plus
  • koningsdag

Koningsdag recept: oranje tompoucetaart

Oranje hapjes kunnen op deze dag natuurlijk niet ontbreken!

Het is alweer bijna 27 april, wat betekent dat heel Nederland de verjaardag van onze koning, Willem-Alexander, viert. Op deze feestdag kleurt het hele land rood, wit, blauw en oranje. Hapjes kunnen daarbij natuurlijk niet ontbreken. Met dit recept kom je gegarandeerd in de stemming. Oranje boven!

Oranje tompoucetaart - 8 personen

Op Koningsdag eten veel Nederlanders een oranjetompouce. Niet fatsoenlijk te eten, wel heel lekker. En hoe leuk is het om dit zelf te maken? Daarom delen wij een recept voor een oranje tompoucetaart. De bereidingstijd is ongeveer 75 minuten. 

Ingrediënten:

250 ml volle melk50 g suiker1 vanillestokje2 eieren25 g bloem375 ml slagroom8 plakjes bladerdeeg2 el poedersuiker150 g poedersuiker1 el water1 tl oranje kleurstofplasticfolie2 spuitzakkenspuitmond voor rozetten

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ºC.Doe de melk met de suiker in een pan. Snijd het vanillestokje overlangs open en schraap het merg eruit. Voeg bij de melk en breng tegen de kook aan.Splits de eieren. Klop de eidooiers met de bloem en een scheutje van de melk tot een glad ‘papje’. De eiwitten worden niet gebruikt.Giet de hete melk al roerend bij de eidooiers, blijf roeren zodat de eidooiers niet gaan stollen. Schenk het mengsel weer terug in de pan en laat op laag vuur al roerend binden. Schenk terug in de schaal, leg er plasticfolie op en laat afkoelen.Leg 4 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot 1 grote plak. Doe dit 2 keer. Leg een plak deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik er met een vork gaatjes in. Dek af met een vel bakpapier en leg er een bakplaat op, zodat het deeg niet kan rijzen in de oven. Doe hetzelfde met de tweede plak. Bak het deeg in 10-12 minuten goudbruin.Klop 250 ml slagroom met 2 el poedersuiker. Doe over in een spuitzak en leg in de koelkast.Klop de overige 125 ml room en spatel door de banketbakkersroom. Doe in een spuitzak en laat opstijven in de koelkast.Roer een glazuur van de poedersuiker, water en kleurstof.Verdeel de vulling met behulp van de spuitzak over 1 afgekoelde plak bladerdeeg. Strijk glad en dek af met de tweede deegplak.Verdeel de glazuur over de bovenkant van de tompouce en laat stollen in de koelkast.Spuit tot slot rozetten slagroom op de oranje tompoucentaart.

Eet smakelijk!