Snap
  • Voeding
  • borstvoeding
  • koemelk
  • kunstvoeding
  • Vegan
  • Veganist

Koemelk is ook borstvoeding (maar voor kalfjes)

Wat veel mensen niet weten…

Hi lieve lezers,

Vanaf het moment dat ik wist dat ik zwanger was, wist ik al dat ik, als het lukte, borstvoeding wilde geven. Naast dat het het meest natuurlijke is wat je je kind kan geven, is het ook volledig aangepast op de behoefte van je kindje, zitten er antistoffen in  en bouw je een band op met je baby tijdens de voedingsmomenten. Ik vind het kunnen geven van borstvoeding en daarmee het voeden van je kindje een gift van moeder natuur. 

Inmiddels geef ik al meer dan 9 maanden borstvoeding aan mijn zoontje en ik ben nog lang niet van plan om te stoppen. Nou was ik laatst eens benieuwd naar hoeveel moeders kiezen voor borstvoeding en hoeveel voor kunstvoeding, dus ik heb het opgezocht, en daar schrok ik wel van. Vlak na de geboorte kiezen de meeste moeders voor borstvoeding, echter hoe ouder de baby wordt, hoe meer moeders stoppen en overgaan op kunstvoeding, het percentage moeders dat na 6 maanden nog borstvoeding geeft is slechts 18%. 

Waar ik mee zit is dit, kunstvoeding is over het algemeen op basis van koemelk. Wat veel mensen niet weten, is dat een koe helemaal niet altijd melk geeft, ze moet eerst zwanger gemaakt worden en een kalfje baren voordat ze melk kan produceren, sounds familiar right? Ik zal een voorbeeld geven van het leven van de gemiddelde melkkoe in de zuivelindustrie.

De koe moet eerst zwanger gemaakt worden. Ze wordt vastgebonden en kunstmatig geïnsemineerd waarbij iemand dus met een hand in de achterkant van de koe gaat om de koe te bevruchten. De draagtijd van een koe is even lang als dat van een mens, 9 maanden. Na 9 maanden wordt haar kalfje geboren, maar ze mogen niet samen zijn. Afhankelijk van het bedrijf wordt het kalfje direct na de geboorte, of na een aantal dagen, van zijn/haar moeder gescheiden. Als je hier ooit bij bent geweest of een filmpje van hebt gezien, zal je horen dat zowel moeder als kalf hartverscheurend loeien. Als het een stiertje is, gaat hij naar de mesterij en wordt hij na een aantal maanden geslacht, is het een koe, dan volgt zij het pad van haar moeder maar wordt ze daarvoor eerst alleen in een soort iglootje opgevoed zonder haar moeder, en wordt ze grootgebracht met een soort melk op basis van poeder. De moederkoe haar uiers zitten vol melk, maar er is geen baby meer om het op te drinken, haar borstvoeding, die voor haar kalf bedoeld is, hebben wij mensen afgepakt voor onze eigen consumptie. Na een jaar wordt de moederkoe opnieuw zwanger gemaakt om te zorgen dat de productie van de melk op peil blijft. Na een aantal jaar is ze op, ze heeft genoeg kalfjes gebaard, een stuk of 5/6, die haar allemaal zijn afgenomen, en is letterlijk en figuurlijk “uitgemolken”. Als stank voor dank wordt ook zij naar de slacht gestuurd. 1/3 van de melkkoeien is zwanger op het moment dat ze geslacht worden.

Nou hebben koeien een niet zo complex emotioneel “systeem” als mensen dat hebben, maar dieren voelen ook pijn, verdriet en misschien ook machteloosheid. Als wij dit bij een mensenvrouw zouden doen, zou het overal in het nieuws zijn en zou het inhumaan en barbaars zijn, en toch doen we dit al decennia lang bij koeien (en geiten en een aantal andere dieren). 

Ik ben inmiddels bijna 4 jaar veganist dus zuivel consumeerde ik sowieso al niet meer, maar vanaf dat ik zwanger was tot nu heb ik nog meer medelijden met die arme dieren. Een zwangerschap heeft al een behoorlijke impact op je lichaam en de nodige kwaaltjes, dan ook nog een bevalling vol helse pijn, en dan tijdens de borstvoedingsperiode al die borstonstekingen, tepelkloven, kolf overal mee naartoe sjouwen, geen alcohol meer kunnen drinken, en nog meer. Normaal is het het allemaal waard, je doet het met liefde voor je kindje, maar die koeien niet, zij doen het omdat ze in dit afschuwelijke systeem zitten waarbij hun baby right after birth wordt afgepakt. 

Ik hoop met deze post dat jullie er wat meer bij stilstaan dat kunstvoeding (op basis van dierlijke melk) niet de “makkelijke optie” is. Voor jou misschien wel, maar er heeft een andere moeder heel erg voor geleden. Ik veroordeel niet de mama’s die geen borstvoeding kunnen of willen geven om wat voor reden dan ook, ik hoop jullie alleen wat inzicht te geven. 

En nou hebben jullie misschien de vraag, wat als ik geen borstvoeding had kunnen geven, wat had ik dan gedaan? 

Dan was ik opzoek gegaan naar donormelk, bijvoorbeeld via een facebookgroep, en mocht ik geen donoren kunnen vinden had ik veganistische kunstvoeding aangeschaft, zoals bijvoorbeeld Novalac Novarice of een ander merk. 

Mensenmelk is voor baby’s, koemelk is voor kalfjes. 

Shamaya Jonkheer

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Shamaya jonkheer?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.