Snap
  • pindakaas
  • Kind
  • gezondheid

Dit is waarom pindakaas goed is voor je baby

Er zitten talloze gezondheidsvoordelen aan vast!

Pindakaas, een klassieker waar velen van ons mee zijn opgegroeid. Maar voor ouders van baby's roept het vaak vragen op. Is het wel veilig om mijn kleintje pindakaas te geven? Angst voor allergieën speelt hierbij vaak een rol. Toch wijst een recent onderzoek uit dat het tegenovergestelde waar kan zijn. Vroeg beginnen met het introduceren van pindakaas kan juist helpen bij het voorkomen van allergieën.

Vroeger kregen ouders het advies om hun baby's in het eerste jaar geen pinda's te geven, uit angst voor allergieën. Maar recent onderzoek bewijst het tegendeel. Het blijkt dat het vroeg introduceren van (fijngemalen) pinda's bij jonge baby's de kans op voedselallergieën niet verhoogt, maar eerder verlaagt. Sindsdien hebben experts hun advies herzien. Kinderartsen, allergologen en het Voedingscentrum adviseren nu om al vanaf vier maanden te beginnen met bijvoeding voor baby's. En belangrijk: ze moedigen aan om je kleintje voor de leeftijd van acht maanden kennis te laten maken met pindakaas of gemalen pinda's. Dit vroege contact met pinda's kan de kans op een pinda-allergie verkleinen, vooral bij baby's die vatbaar zijn voor allergieën.

Heeft mijn kind aanleg voor allergie?

Het blijkt dat het introduceren van gemalen pinda's of pindakaas aan baby's tussen vier en acht maanden oud een gunstig effect heeft, vooral voor de kleintjes die vatbaar zijn voor allergieën. Maar hoe ontdek je of jouw baby deze aanleg heeft? Kleine spruiten met een atopische aanleg hebben niet alleen een verhoogd risico op voedselallergieën, maar ook op eczeem. Op deze leeftijd komen hooikoorts en astma nog zelden voor. Als jouw baby last heeft van eczeem, is de kans groter dat hij ook een voedselallergie ontwikkelt. Een pinda-allergie kan namelijk ontstaan wanneer pinda via de geïrriteerde huid het lichaam binnendringt. Als pinda daarentegen via de juiste weg het lichaam binnenkomt, namelijk via de darmen, dan herkent het afweersysteem het als voeding.

De atopische aanleg is erfelijk. Als jij (of je partner) een voedselallergie, astma heeft, of als je als kind vaak eczeem had, bestaat het risico dat jullie baby ook een atopische aanleg heeft. Hetzelfde geldt als een oudere broer of zus last heeft van voedselallergieën, astma, hooikoorts of eczeem. Hoe meer familieleden hier last van hebben, des te groter is de kans dat jouw kleintje hetzelfde zal ervaren.

Wanneer kan mijn baby beginnen met pinda's of pindakaas?

Je kunt starten met het geven van pindakaas of fijngemalen pinda's zodra je baby klaar is voor vast voedsel. Sommige baby's zijn pas later klaar voor hun eerste hapjes, dus het is oké om te wachten. Begin met het introduceren van pinda's als je baby al wat bijvoeding kan eten. Het is belangrijk om regelmatig pinda's te blijven geven om allergieën te voorkomen. Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, dus forceer niets. Probeer in ieder geval om pindakaas te introduceren vóór je baby acht maanden oud is. Het is verstandig om je baby geleidelijk aan pindakaas te laten wennen. Begin met een halve theelepel pindakaas. Als je baby geen last krijgt van klachten zoals krampjes of teruggeven, kun je de volgende dag twee lepels pindakaas geven. Blijf dit doen totdat je baby één volle lepel pindakaas per week kan eten, bijvoorbeeld op een boterham of verwerkt in een gerecht.

Gezondheidsvoordelen van pinda’s

Pinda's zijn echte superhelden als het gaat om gezond eten! Ze zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens hartstikke gezond. Daarom zijn ze een perfecte toevoeging aan jouw eetpatroon én dat van je kleintje. Elke dag een handjevol ongezouten pinda's en noten eten wordt zelfs aangeraden. Of ze nu gebrand, ongebrand of geroosterd zijn, het maakt niet uit, maar de gezouten variant kun je beter laten liggen.

Laten we eens kijken naar de voordelen van pinda's:

  • Boordevol vitamines en mineralen zoals vitamine B1, vitamine E, magnesium, fosfor en zink. Dat is niet alleen goed voor je weerstand, maar ook voor je algehele gezondheid.
  • Ze helpen je cholesterol te verlagen, waardoor je hart en bloedvaten gezond blijven.
  • Het regelmatig eten van pinda's verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Een extra reden om ervan te genieten!
  • Pinda's en noten zijn geweldige alternatieven voor vlees. Zo krijg je toch alle nodige voedingsstoffen binnen, maar dan op een plantaardige manier.
  • Ze zitten boordevol vezels, wat je spijsvertering een flinke boost geeft en je darmen gezond houdt.
  • Wist je dat het eten van pinda's op jonge leeftijd zelfs kan helpen om een pinda-allergie op latere leeftijd te voorkomen? Vooral voor kinderen met aanleg voor allergieën is dit goed nieuws!

Let op: geef je kind op jonge leeftijd nog geen hele pinda’s. Daar kunnen ze zich in verslikken of zelfs in stikken. Pas als je kind vier jaar is, is zijn mond en gebit goed genoeg ontwikkeld om hele pinda’s te eten. Voor die tijd kun je beter kiezen voor gemalen of gehakte pinda’s of pindakaas.

Speciale pindakaas

Als jouw kleintje begint te smullen van vast voedsel, kun je gerust wat pindakaas, gemalen pinda's of notenpasta op het menu zetten. Je kunt bijvoorbeeld wat pinda's fijnhakken of ze malen in een keukenmachine. Daarna lekker door de yoghurt roeren of mengen met een groentehapje. En als jouw ukkie al toe is aan wat meer bite, strooi dan gerust wat kleine stukjes pinda over zijn prakje. En natuurlijk, een sneetje brood besmeren met pindakaas is ook een goed idee!

Wist je dat er speciale pindakaas is voor de allerkleinsten? Daar zit geen suiker, zout of olie in. Gewoon puur natuur, alleen maar pinda's. En hetzelfde geldt voor notenpasta, lekker zonder toevoegingen. Zowel 100% pindakaas als 100% notenpasta wordt door het Voedingscentrum gezien als gezond broodbeleg, ook voor jouw kleine spruit. 

Lees ook:
Als je expert wordt in slecht nieuws gesprekken