Snap
  • hoofdluizen
  • luizenshampoo
  • luizenlotion
  • luizenpluizen
  • luizen
  • hoofdluis

Luizenshampoo gebruiken bij luizen: doen of niet?

Help, je kind komt thuis met hoofdluis! Wat werkt nu het beste?

In de strijd tegen luizen haal je het liefst alles uit de kast. Alles om die vervelende kriebelbeestjes op het hoofd van je kind te bestrijden. En de neten (eitjes) erbij, voordat daar nog eens een heleboel babyluisjes uitkomen. We leggen de opties eens onder de loep, figuurlijk dan. Want werkt luizenshampoo eigenlijk wel of is er een andere manier om luizen tegen te gaan?

Help, luizen! Wat werkt het beste?

Er zijn verschillende manieren bekend om luizen te bestrijden. Vroeger dacht men nog dat het nodig was om alle kleding, beddengoed, knuffels en kussens van de bank te wassen op zestig graden. Gelukkig hoeft dat vandaag de dag niet meer. Luizen leven namelijk van kleine beetjes bloed en planten zich alleen voort op je hoofd.  

Een hoofdluis op de bank overleeft het dus niet lang. In het haar en op de hoofdhuid van je kind kunnen luizen wel lang overleven en zelfs een hele plaag worden. De parasieten, want dat zijn het, planten zich als een malle voort en voor je het weet zit het hele gezin, of de klas van je kind, onder de neten en luizen. Je wil er dus graag zo snel mogelijk vanaf zijn en daar heb je luizenshampoo, luizenkammen en een heleboel huis-, tuin- en keukenoplossingen voor.

Luizenshampoo, wat werkt wel en wat werkt niet?

Bij de drogist zijn verschillende soorten luizenshampoo of -lotion verkrijgbaar, maar niet alles werkt even goed. Waar je op moet letten als je luizenshampoo aanschaft is of er dimeticon in zit. Dit middeltje zorgt ervoor dat de luizen stikken en dus meteen doodgaan. Andere stoffen die in lotion voor hoofdluis kunnen zitten zijn malathion en permetrine, maar hier zijn luizen ongevoelig voor. Geen aanrader dus.

Hoewel shampoo met dimeticon dus wel werkt tegen luizen, wordt door het RIVM alsnog aangeraden om twee weken lang elke dag het haar van je kind uit te kammen met een speciale luizenkam. Zo'n kam heeft fijne tanden, waarmee je de neten eruit kamt. Gebruik je een antihoofdluismiddel zoals shampoo of lotion, dan moet je dit na een week herhalen. Zo zorg je ervoor dat neten die nog uitgekomen zijn, ook doodgaan.

Twee weken lang kammen bij hoofdluis

Luizenshampoo hoef je niet te gebruiken, als je het haar van je kind twee weken lang elke dag kamt met een luizenkam. Dit heeft de voorkeur als je de strijd tegen hoofdluis aangaat. Met zo'n fijne kam, haal je alle levende luizen eruit én de neten. Het moet twee weken lang, omdat neten na zo'n zeven tot tien dagen uitkomen. Kam je elke dag, dan zorg je ervoor dat de uitgekomen luizen geen kans krijgen om nieuwe eitjes te leggen.

Hoe werkt uitkammen bij luizen?

Elke dag haren kammen is geen pretje voor de meeste kinderen, maar met crèmespoeling gaat het een stuk soepeler. Belangrijk is dat je het haar van je kind helemaal nat maakt. Vervolgens breng je ruim crèmespoeling aan en kam of borstel je het haar eerst door zodat er geen klitten meer in zitten. Daarna kam je pluk voor pluk vanaf de aanzet van de haren bij de hoofdhuid tot het einde. Luizen en neten spoel je door de wasbak. Soms zitten neten zo goed vast aan een haar, dat je deze beter met je nagels kan verwijderen. Na het kammen was je de haren van je kind zoals gewoonlijk. Dit herhaal je elke dag tot de twee weken voorbij zijn. Dan moeten de luizen ook weg zijn. Is dit niet het geval, dan kun je de behandeling herhalen in combinatie met een antihoofdluismiddel zoals luizenshampoo.

Natuurlijke middeltjes tegen luizen

Bestaan er natuurlijke middeltjes tegen hoofdluis? Daar kunnen we kort over zijn: ja, die bestaan. Werken middelen als kokosolie en appelazijn? Nee, niet bewezen in ieder geval. De enige bewezen, natuurlijke manier om van hoofdluis af te komen is twee weken lang kammen. Wil je toch een middel erbij gebruiken? Ga dan voor een speciale lotion of luizenshampoo met dimeticon. Je vindt dit bij elke drogist.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.