Snap
  • Relatie
  • liefde
  • leeftijdsverschil
  • oordelen
  • Mening

(Voor)oordelen rondom leeftijdsverschil

Graag wil ik jullie meenemen in hoe ik kijk naar (voor)oordelen rondom leeftijdsverschil. Aangezien mijn man en ik een groot leeftijdsverschil hebben, is dit iets waar ik zelf ook mee te maken heb. Ik heb steun gehad aan verhalen van anderen die in een zelfde soort situatie zaten en mede daarom wil ik jullie vertellen over onze reis. Daarmee begin ik over een algemener deel van dit onderwerp, namelijk: (voor)oordelen.

Toen wij net bij elkaar waren, vond ik het spannend om samen over straat te gaan. Ik was namelijk bang voor reacties en dat ik me dat aan zou trekken. Wat zouden mensen wel niet denken als ze ons zagen? Zouden ze ons iets naroepen? Zouden ze ons vies vinden? Nee, ze riepen/roepen ons niets na. Wat ze denken? Geen idee, maar uitspreken heeft nog niemand het ooit gedaan in onze gezichten. Of ze ons vies vinden? Ja, misschien wel. Gezien de reacties op social media bij posts over leeftijdsverschil, is die kans best wel aanwezig. Zelf heb ik er nooit echt iets over gepost, mede omdat ik geen reacties wil uitlokken. Iedereen heeft een mening en dat is helemaal prima, maar niet iedereen kan het op een niet-kwetsende manier uiten.

Ikzelf heb ook echt wel een mening gehad over groot leeftijdsverschil. Ik kon me er namelijk helemaal niets bij voorstellen. Ik vond het moeilijk te geloven dat je écht oprecht iets zou kunnen voelen voor

iemand die veel ouder of jonger is dan dat jij bent. Je zit toch in een compleet andere levensfase, dus je zou verwachten dat dat totaal niet aan kan sluiten op je eigen leefwereld? Ik heb dan ook echt

begrip voor mensen die zich er ook niets bij voor kunnen stellen. Maar toch doen sommige opmerkingen wel wat met je. Je voelt je toch aangesproken als het over dit onderwerp gaat en mensen zeggen dingen als ‘een jongere vrouw die met een oudere man een relatie aangaat? Dan heeft die man vast veel geld. Waarom zou je anders met een bejaarde aanpappen?’. En dit is nog maar

Eén van de vele negatieve uitlatingen. Natuurlijk kan ik niets zeggen over álle relaties met leeftijdsverschil, maar ik kan wel vertellen dat het écht niet altijd om geld draait. Dat er ook wel degelijk sprake kan zijn van oprechte liefde, ondanks het leeftijdsverschil. Het overkwam mij namelijk ook. Ik werd verliefd op een veel oudere man. En ja, hij had mijn vader kunnen zijn (en nee, ik heb geen daddy issues😉).

Toen wij samen op vakantie waren in Schotland, hebben we daar een camper gehuurd en daarmee het land doorgereisd. Wij begonnen met een overnachting op een camping vlakbij het vliegveld en daar hebben we de laatste nacht ook weer overnacht. Toen wij vertrokken, maakte Tonnie een praatje met de eigenaresse en als afsluiting zei ze ‘Hopelijk vond uw dochter het ook een mooie reis!’. Waarop Tonnie reageerde met ‘Dat is niet mijn dochter, maar mijn vriendin 😉’. Het vrouwke liep rood aan en wist niet hoe vaak ze zich moest verontschuldigen. Wij kunnen er vaak wel om lachen. Wij zijn immers ook geen ‘typisch’ stelletje en het leeftijdsverschil is echt wel te zien, dus de aanname dat wij vader en dochter zijn, begrijpen we echt wel.

Wat je ook vaak voorbij ziet komen is een reactie als: ‘echt niet dat ik mijn kind met iemand thuis laat komen die ongeveer mijn leeftijd heeft! Bah!’. Gelukkig reageerden mijn ouders heel anders en daar ben ik ze nog elke dag dankbaar voor. Je kiest namelijk niet op wie je verliefd wordt, het overkomt je. Het enige waar je wel invloed op hebt, is de keuze die je maakt. Kies je ervoor je gevoel te negeren of durf je het aan te gaan? Beide opties brengen voor- en nadelen met zich mee en het is echt een afweging die je moet maken, maar hierover vertel ik in een andere blog meer.

Wat ik wel mee wil geven, is dat de wereld niet zwart-wit is. Liefde is niet iets waar je invloed op hebt. En ik kan uit ervaring zeggen: het kan écht dat je verliefd wordt op iemand die (veel) ouder of jonger is. Je kunt écht die klik hebben, ondanks dat je in een andere levensfase zit. En ja, soms heb je last van een generatiekloof, maar hé, je kunt altijd nog proberen een brug te bouwen 😉

Om nog even terug te komen op de (voor)oordelen: ja, mensen hebben (voor)oordelen. Het is alleen aan jou hoe je ermee om gaat en hoe je er op reageert. Ik heb geleerd het naast me neer te leggen.

Degenen die ervaring hebben met leeftijdsverschillen, reageren namelijk meestal heel lief. Zij begrijpen hoe het is. Degenen die er geen ervaring mee hebben, zullen het ook niet begrijpen. Wat heel logisch is eigenlijk, want het is ook amper voor te stellen als je er zelf niet mee in aanraking komt.

Ben je benieuwd naar hoe wij bij elkaar zijn gekomen en de weg naar onze relatie toe? Lees dan mijn volgende blog waarin ik je vertel over onze struggles om een relatie aan te gaan en hoe dit uiteindelijk verliep.

3 jaar geleden

dat is zeker zo!

3 jaar geleden

lief, dankjewel! Wij wensen jullie ook alle goeds en dat jullie nog maar lang van elkaar mogen genieten❤

3 jaar geleden

Ah wat mooi om te lezen!❤ Wij zeggen ook altijd: je bent niet de liefde van mijn leven, maar van mijn ziel🥰

3 jaar geleden

Ik en mijn partner schelen 11,5 jaar. Mijn vorige 2 relaties was er een verschil van 8 en 10 jaar. Als je maar gelukkig bent en leeftijd zegt niks. De ex die 9 jaar ouder is gedroeg zich als een man van in de 40 terwijl die 27 was en mijn huidige partner is 42 en gedraagt zich af en toe als een gozer van 18. Het is net hoe oud je je voelt.