Snap
  • Nieuws
  • zwangerschap
  • werken
  • discriminatie

'Vier op de tien zwangere vrouwen krijgen met discriminatie te maken'

Vier op de tien vrouwen die zwanger zijn of net zijn bevallen, worden nog steeds benadeeld op de arbeidsmarkt.

Vier op de tien vrouwen die zwanger zijn of net zijn bevallen, worden nog steeds benadeeld op de arbeidsmarkt. Dat meldt het College voor Rechten van de Mens maandag op basis van een onderzoek naar zwangerschapsdiscriminatie in Nederland. 

Discriminatie 

Het mensenrechteninstituut vroeg 1.150 werkende vrouwen, die in de afgelopen vier jaar een kind kregen, of ze ooit te maken hebben gehad met discriminatie op de werkvloer. Volgens het college blijkt daaruit dat vrouwen in alle fases van het arbeidsproces 'een groot' risico lopen op zwangerschapsdiscriminatie. 

Cijfers

Eén op de vijf vrouwen werd afgewezen bij een sollicitatie. Bij één op de tien werd zelfs gezegd dat deze afwijzing te maken had met de zwangerschap. Een derde van de vrouwen die een nieuw contract wilden ondertekenen, zag het contract 'op het laatste moment aangepast worden', of zelfs verdwijnen. 

Bijna de helft van de vrouwen met een tijdelijk contract kreeg geen verlenging of een vast contract vanwege zwangerschap of recente bevalling. Een kwart van de vrouwen loopt promoties, salarisverhogingen, bonussen en scholing mis, of heeft problemen met afspraken over zwangerschapsverlof en de terugkeer op het werk. Sommige vrouwen zeggen daarnaast een achterstand in hun carrière te hebben opgelopen. Slechts 11 procent van de ondervraagden trekt ergens aan de bel over de problemen.

FNV

De FNV roept op tot strengere aanpak zwangerschapsdiscriminatie. De tijd dat de overheid zich voornamelijk focus op voorlichting is voorbij, zegt de FNV. De vakbond roept op tot een strengere aanpak van dit soort discriminatie: 'Om dit probleem met de wortel uit te roeien.'

'Gelijkheid op de arbeidsmarkt is absoluut nog geen gelopen race', aldus FNV-bestuurslid Judy Hoffer. 'Je ziet dat niet alleen in het loonverschil tussen mannen en vrouwen, maar ook met zaken als zwangerschap. Werkgevers kunnen er nu te makkelijk mee wegkomen zolang ze niet worden geconfronteerd met de consequenties van hun handelen.'

 College voor de Rechten van de Mens

Ook wil het College voor de Rechten van de Mens zelf dat de overheid zo snel mogelijk de wetgeving voor gelijke behandeling naleeft. Ook moet er meer voorlichting voor werkgevers en werknemers komen. Ruim drie kwart van de vrouwen verdiept zich niet of nauwelijks in de gevolgen van zwanger zijn en werken. 

Bron: NU

3 jaar geleden

Dit jaar nog. Twee zowat drie maanden ervoor nog een gesprek gehad dat ik via de organisatie komend januari zou kunnen starten met een bbl opleiding en dat ze de dingen zouden gaan regelen. Maar nadat ik bekend had gemaakt zwanger te zijn, kreeg ik te horen dat mijn contract niet verlengt zou worden. Ze gaven als reden op dat mijn functie(helpende zorg) eruit zou gaan. Was wel de enige die eruit moest terwijl een kwart helpende van mijn collega's helpende is, en 3 dagen na het gesprek verscheen er een interne e-mail waarin stond dat één van de collega's intern werd opgeleid tot Helpende. En een maand na het gesprek verscheen er een vacature online waarin ze zochten naar Helpenden... Tot zover dus het ligt aan mijn functie die eruit gaat. En uiteraard de opmerking dat ik volgend jaar weer mocht solliciteren maakte het nog wat duidelijker dat mijn functie er niks mee te doen had maar ze gewoon van me af wilden omdat ik zwanger was