Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Mijn bloedgroep is anders…. …ben ik van de melkboer…?

Mijn zus leek vroeger echt niet op mij. Zij groot en blond, ik klein en donker. En een andere bloedgroep. je kon het roepen bij een ruzie..

Mijn zus leek vroeger echt niet op mij. Zij groot en blond, ik klein en donker. En een andere bloedgroep.

Thuis maakten we er wel eens een dolletje van: Een van ons zou dan wel van de melkboer zijn. En je kon het roepen bij een ruzie: “Jij bent op de stoep gevonden…” of: “ verwisseld in het ziekenhuis…!”

Nu denk ik daar wel eens aan terug als ik op TV het programma “DNA onbekend” zie. Wat je dan merkt is dat het veel onzekerheid en verdriet kan geven als je echt twijfelt of je familie van elkaar bent.

Als “DNA onbekend” op TV is krijgen we bij het Erfocentrum altijd meer vragen over verwantschap.Een peuter die een andere bloedgroep heeft als de ouders. Vaders die twijfelen of hun kind niet tijdens een avontuurtje van hun (ex)vrouw verwekt is. Een dochter die zich altijd een buitenbeentje heeft gevoeld…

En soms blijkt een onverwachte erfelijke ziekte in de familie reden te zijn om te willen weten waar dat eigenlijk vandaan komt.

Een verwantschapsonderzoek laten doen is best een grote stap, en ook niet gratis. Veel mensen hopen dus dat ze met hun bloedgroep kunnen uitzoeken of ze familie van elkaar zijn, en dat zou inderdaad mooi zijn!Maar als je het zeker wilt weten, is DNA-onderzoek de enige manier.

Dat gebeurt bij Sanquin: http://www.sanquin.nl/ .

En op onze site staat een schema over de algemene erfelijkheid van bloedgroepen: http://www.erfelijkheid.nl/node/565

Mijn zus en ik hebben het niet laten onderzoeken, maar toch weten we zeker dat we biologische zussen zijn. Onze zoons lijken namelijk sprekend op elkaar…

Informatie? info@erfocentrum.nl

11 jaar geleden

Daar schrijf je wat... Mijn ouders hebben allebei een A-positieve bloedgroep en jarenlang ben ik er vanuit gegaan dat ik dit ook wel zou hebben. Totdat ik zwanger was en mijn bloed ook werd onderzocht. Wat een verrassing toen bleek dat ik A negatief bloed had.. Hoe kon dat nou? Waren mijn ouders dan toch niet mijn biologische ouders? Dat kon eigenlijk ook niet, want ik had dezelfde ogen als mijn vader en dezelfde mond als mijn moeder. Na wat meer research te hebben gedaan, kwam ik erachter dat het sporadisch voorkomt dat kinderen een andere bloedgroep dan hun ouders hebben. Ik ben daarom ook al jaren erg benieuwd welke bloedgroep mijn broer heeft!

11 jaar geleden

je zoontjes lijken erg op elkaar omdat een van de echtgenoten beide zussen heeft bediend :-P

11 jaar geleden

Ik hoef niet na te denken wie bv mijn biologische vader is, ik ben namelijk van de melkboer!!!