Snap
  • placentarest
  • hysteroscopie
  • Bevalling
  • Spiraal
  • postnatale
  • Post partum
  • placenta

"Ik had maandenlang bloedverlies na de bevalling"

Zes weken na de bevalling was mijn bloedverlies nog niet gestopt

Het bleek een placentarest te zijn van circa 3 cm groot. In overleg met de gynaecoloog heb ik gekozen voor een hysteroscopie zonder verdoving voor het verwijderen van de placentarest. Naast een curretage, kun je ook afwachten, maar je blijft dan een risico houden op infectiegevaar en je blijft (langer) bloeden.

De hysteroscopie kon uitgevoerd worden 3 maanden na de bevalling. Tot die tijd in verband met infectiegevaar voor je baarmoeder: geen bad, sex, sauna. Uiteindelijk ben ik 5 maanden na de bevalling gestopt met bloeden.

Dit omvat deze procedure minimaal invasief is (vergeleken met een curretage) en ik hiervoor geen verdoving hoefde te krijgen, wat fijn is vanwege de borstvoeding. De ingreep ging goed en was pijnloos.

Wel heb ik in overleg met de gynaecoloog direct na de ingreep een spiraal laten plaatsen. Dit had ik achteraf beter niet kunnen laten doen. Na de ingreep kreeg ik buikpijn die steeds erger werd, totdat ik er niet meer van kon slapen. 

Uiteindelijk heb ik de spiraal laten verwijderen, daarna ben ik twee grote golven bloed verloren en stopte de pijn. Ik heb zelf het idee dat de buikpijn kwam doordat mijn baarmoeder na de ingreep niet goed is samengetrokken. Ik denk dat dit (mede?) niet goed lukte door de ruimte die de spiraal innam. De huisarts zei dat dit best zou kunnen. Ik heb nooit 100% bevestiging op mijn vermoeden gehad, maar ben al lang blij dat de pijn weg is.

Mentaal heb ik het vijf maandenlange bloeden wel als zwaar ervaren. Je zit het toch in de gaten te houden en je bent toch bang dat er iets mis is als je zo lang bloedt, ondanks dat je weet dat je een placentarest had en een ingreep hebt ondergaan. Het is toch mentaal een gevoelige plek bij me geweest de afgelopen periode, ook omdat mijn/onze kinderwens nog niet compleet is.

Gelukkig kan ik deze periode nu afsluiten, nu het bloedverlies gestopt is en heb ik er een lieve dochter aan overgehouden. 


Leestip: Deel 3: "Abortus van een drieling, maar het moest van mijn ouders"

1 jaar geleden

Ik zou blij geweest zijn met 5maanden vloeien,plak er bij mij zoiezo maar eens 10 achteraan.

1 jaar geleden

Hier ook een placentarest. En een curettage die fout is gegaan 🫠 en ik dus bleef zitten met de placentarest..

1 jaar geleden

Hier ook vijf maanden geduurd, was wel een curettage nodig omdat er een heel groot stuk placenta, inmiddels vergroeid, nog in mijn baarmoeder zat...