Snap
  • basishygiëne
  • Verloskundigen
  • onderzoek

Basishygiëne verloskundigen niet altijd op orde

Dit meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Hoewel verloskundigen het belang van goede infectiepreventie kennen, kan het in praktijken en bij cliënten thuis nog beter met de basishygiëne. Dit betekent dat er verbeteringen nodig zijn in handhygiëne, persoonlijke hygiëne en het schoonmaken van hulpmiddelen. Dit meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Lees snel verder!

Als je zwanger bent of net bent bevallen van je baby dan ben je beide extra kwetsbaar voor infectieziekten. Daarom is het heel belangrijk dat verloskundigen helpen om deze ziektes te voorkomen door goede hygiëne. Uit een steekproef bij tien verloskundigenpraktijken blijkt dat er op drie punten verbeteringen nodig zijn. De inspectie heeft hiervoor zes handige tips.

Tips voor goede basishygiëne voor verloskundigen

Om ervoor te zorgen dat je baby in een schone en veilige omgeving wordt geboren, moeten verloskundigen zich aan een aantal hygiëneregels houden. Hier zijn enkele belangrijke tips:

  • Handdesinfectiemiddel: In de werktas van de verloskundige en in de praktijkruimte moet altijd een goedgekeurd handdesinfectiemiddel aanwezig zijn.
  • Sieraden af: Ringen, armbanden en horloges moeten voor de start van de dienst altijd worden afgedaan.
  • Beschermingsmiddelen controleren: Beschermingsmiddelen die over datum zijn, moeten worden weggegooid. Het is niet zeker of deze nog voldoende beschermen.
  • Duidelijke afspraken: Verloskundigen moeten duidelijke afspraken maken over het schoonmaken van materialen en wanneer desinfectie nodig is.
  • Werkinstructie sterilisatie: Voor het sterilisatieproces is het handig om een werkinstructie met duidelijke stappen te hebben, van gebruik tot opslag van instrumenten.
  • Medicatie houdbaarheid: Medicatie die ongekoeld wordt meegenomen in de bevaltas moet altijd een notitie met houdbaarheidsdatum bevatten.

Richtlijn infectiepreventie voor verloskundigen

Dit jaar past de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) de richtlijn infectiepreventie aan. De inspectie gaat in gesprek met de organisatie over de resultaten van een steekproef om de richtlijn volledig te maken.

Lees ook: 
Kinderen gaan te vroeg naar bed volgens expert

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.