Snap
  • Mama
  • moederschap
  • peuterpuberteit
  • moeilijkeeters
  • Moederzorgen
  • potjeskind

Waarom bestaat een kindermenu altijd uit: Friet, kroket pasta of pizza?

Gezonde voeding zou toch de basis moeten zijn voor de rest van hun leventjes?

Noem me een overbezorgde moeder, een paniekzaaier, een aansteller, een controlfreak, maar ik maak me vaak zorgen over het eetgedrag van m’n zoontje. (Waarschijnlijk ben ik niet de enige haha)

Op de 1e foto  (op IG) geniet Zayn van een heerlijke gezonde smoothie in Marokko (verse sinaasappelen en aardbeien), dit was voor de verandering eens wél gezond..

Maar zoals je op deze foto kunt zien geniet Zayn hier van een gemiddeld Kindermenu op de kaart in een restaurant; Friet met appelmoes en kipvingers.

Sinds ik mama ben, verbaas ik me vaak over de ‘menukaart’ voor kinderen die eigenlijk altijd bestaat uit friet, kroket, pizza of pasta, of pannekoeken natuurlijk. Nou ja het zegt misschien meteen iets over het gemiddelde eetgedrag van kinderen; dit lusten ze wél.

Maar aan de andere kant vind ik het zó jammer dat er niet wat meer kidsproof gezondere hapjes tussen staan.

Zoals veel kinderen, krijgt Zayn te weinig groenten binnen. Ik word hier vaak helemaal moedeloos als er weer geen hap door z'n keel gaat. Tuurlijk hij eet wel, maar gezond, niet heel erg, en behoorlijk eenzijdig. Brood, kaas, gekookt ei, banaan, appel, peer, komkommer en tomaat gaan er over het algemeen wel in kleine beetjes in, en voor het avondeten is spaghetti en pizza meestal wel een succes, of kipnuggets, maar om nou te zeggen, goh wat gevarieerd. Ik, als ‘gezondheidsfreak’, vind het dan heel lastig om aan te zien. En vraag me regelmatig af of dit ‘normaal’ is, en hoe je nou een gezonde basis kunt leggen voor zo’n klein frummeltje als hij nú al voorkeur heeft voor ongezond voedsel. (Gaat hij later makkelijker allerlei ziektes ontwikkelen, of eet hij later alleen maar friet etcetera).

Nu weet ik dat (gezond) eten vaak bij heel veel kinderen ‘een ding’ is. En ja toen ik zelf nog geen kinderen had, keek ik er heel anders tegenaan haha. Mijn ‘overdreven’ bezorgdheid komt eigenlijk voort vanuit de mislukte borstvoeding, omdat ik dát beetje basis al had willen leggen. Maarja uiteindelijk groeide Zayn ook erg goed op de kunstvoeding.

Mijn idiote theorie; doordat hij bijna geen borstvoeding kreeg lust hij minder van alles wat ik wel lust.. In de periode dat ik alleenstaande mama was kreeg hij daarnaast regelmatig een potje, en toen hij het ‘echte’ groente en fruit niet meer zo lekker vond, ben ik door mijn eigen burnout & depressie maar blijven hangen bij de potjes. Ik had er echt geen energie voor om elke dag wéér voor ‘niks’ te koken. Zou dat de reden zijn dat hij nu zo slecht eet? Ik probeer echt te variëren, maar 2 verschillende maaltijden per dag koken is niet te doen. Zo kieskeurig, het is net een kat…

Ik hoop zo dat dit vanzelf overgaat, en het een fase is! Laatst volgde ik een heel fijn webinar van @kidsvoeding, met tips wat werkt en wat vooral niet werkt. En waarin zij zo mooi werd verwoord wat ik vaak denk. Dat inderdaad die basis al gelegd wordt, en dat het vaak ook geen fase is, maar een voorbode van een voorkeur ontwikkelen voor ongezonde voeding als hij groter is. Ik vond de vergelijking met de queen bee en de werkende bijen een mooi voorbeeld, want eerstgenoemde krijgt alleen maar het beste van het beste voedsel, en is hierdoor groter, gezonder, leeft langer, ziet er gezonder uit etc. Dus ja, ik deel haar visie. Ik heb het gratis receptenboek gedownload voor een week om te kijken of hier e.e.a. tussen zit wat Zayn wel lust. De variatie op een havermoutontbijtje en courgette pannekoekjes waren hier in ieder geval al een beetje een succes! Dus ik ben nu zelf wat aan het variëren met pannekoekjes van o.a. boekweit, courgette, pompoen en wortel. Bij @kidsvoeding kun je dus ook terecht voor 1:1 sessies. Aanrader voor ouders om te volgen!

Voorlopig ga ik nog maar zelf even aanklooien, en ik heb me er inmiddels ook meer erbij neergelegd dat het nu zo gaat. Geen strijd meer aan tafel. En die rust is me momenteel meer waard. Heb een nu een recept gemaakt met pannekoekjes met courgette, wortel en banaan (glutenvrij), en die waren een groot succes!! (wat kan een mamahart dán blij zijn joehoe!) (recept komt in m’n story highlights) 

Zo fijn lijkt me dat een makkelijke eter!

1 jaar geleden

Ik deel jouw frustratie over de kindermenu’s. Het is echt niet moeilijk om een gezond alternatief aan te bieden zou je denken. Nu heb ik gelukkig geen heel moeilijke eter en is mijn bord met eten vaak interessanter dan het zijne, dus uiteindelijk gaat er wel in wat erin ‘moet’. Toch zou ik ook graag zien dat er voor hem zo’n lekker bordje kan komen en ik het mijne niet steeds hoef te delen 😜

Dankje!🧡

Goed stuk! Liefs, Laura