Snap

Spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen

Ik praat vaak in spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen. Omdat ze vaak een bepaalde lading fantastisch mooi kunnen omschrijven.

Een telefoongesprek met mijn tante is altijd een soort wedstrijd; wie kent er het meest. Als er iemand met ons mee zou luisteren dan zou diegene er waarschijnlijk geen snars van begrijpen. 

Omdat ik echt van spreekwoorden e.d. hou en ze echt dagelijks veelvuldig gebruik heb ik de meest passende, favoriete, treffende en mooie op een rijtje gezet. 

# Met de Franse slag

Zo maak ik mijn huis schoon. En ongeveer 1x per jaar doe ik het echt grondig, maar dat kan ook minder zijn. Ik ben thuisblijfmoeder, geen schoonmaakster. Ik ren liever 4 rondjes door het huis met Sara of doe 'kiekeboe' met Iris. 

# Door de bomen het bos niet meer zien

Hier kan ik zoveel mee varieren dat ik vaak origineel uit de hoek kan komen. In een sollicitatiebrief schreef ik ooit: 'Door de woorden de tekst niet meer zien'. Ik ben niet aangenomen maar vond het bijzonder origineel. Al zeg ik het zelf. 

# As it net kin sa't moat, dan moat it mar sa't kin

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Toen ik Jurre leerde kennen woonde hij in Friesland, ik werkte in Assen, maar kon worden overgeplaatst naar Leeuwarden. Daar heb ik mijn Friese collega's in mijn hart gesloten en werd dit spreekwoord een lijfspreuk op kantoor.

# Vandaag Hosanna, morgen kruist men hem

Deze vind ik gewoon mooi en heel typerend voor de hedendaagse omgangscultuur; hoe je de ene dag vol lof over iemand kan praten om hem/haar de volgende dag volledig de grond in te boren. Ook ik heb mij daaraan wel schuldig gemaakt, dit is een goede reminder om er weer even bij stil te staan.

# De liefde van een man gaat door de maag

Geloof me, in ons geval echt niet hoor! Jurre lust niet zoveel en ik kan niet zo goed koken. Vind er ook niks aan. Ik moest hem vandaag nog bellen hoe ik ook alweer boerenkool moest maken. De liefde bij Jurre zit 'm in een goed gevulde voorraadkast; pindarotsjes, snoepjes en koekjes. Van die dubbele met dat witte spul ertussen. Dat is liefde. 

# Met de kippen op stok gaan

Ik ben dol op slapen. Niet zozeer in uitslapen, dat heb ik in 3 jaar al niet meer gedaan (op 1 hand te tellen), maar gewoon slapen. Uurtje of 7 minimaal per nacht. Ononderbroken. Makkelijke kinderen, dito hond. Dus meestal gaat het goed. Gelukkig. Een nacht niet goed geslapen is de volgende dag chagrijnig!

# Van sommige boeken moet men alleen maar proeven, andere kan men verslinden en maar enkele moet men kauwen en verteren

Dit laatste is een citaat van Francis Bacon (1561-1626) die exact beschrijft wat ik vind van mijn derde grote liefde: lezen. Ik lees veel, heel veel. Van het lokale dommerdje (huis-aan-huis-krantje) tot aan een dikke pil. Ik hou alleen niet van boeken die in de 'ik-vorm' zijn geschreven. Ik heb mij daar nooit in kunnen verplaatsen en vind het stom lezen. Het boek gaat immers niet over mij. Verder heb ik de nodige abonnementen op diverse tijdschriften en koop ik maandelijks het halve schap bij The Read Shop leeg. Bij wijze van spreken dan. Op maandag lig ik altijd onder de brievenbus te wachten op het pakket met reclamefolders. Ook die worden allemaal gelezen en indien nodig bewaard voor prachtige aanbiedingen. 

Zo teruglezend vind ik het een mooi lijstje geworden. De komende dagen zullen er ongetwijfeld nog veel meer door mijn hoofd schieten. Dus wellicht een spreekwoordenblog 2.0!

7 jaar geleden

Ik denk inderdaad dat je ze vaker gebruikt dan je denkt. Zo leuk om er eens op te gaan letten. Of nou ja, niet te vaak want dan wordt het een obsessie. Aldus ondergetekende :-)

7 jaar geleden

Er zijn ook zeker een hoop mensen die van oorsprong niet Fries zijn en toch de taal spreken, maar ik vond het wel leuk om zo'n zinnetje hier tegen te komen omdat ik Fries ben. Je hebt ook gelijk dat het met een hoofdletter hoort, daar ben ik vaak te lui voor :)

7 jaar geleden

Ik heb er ook nog vele in mijn hoofd! Ik ben slecht met d's en t's maar ook gek op taal! Ik hoop dat je nog steeds ik-boeken kan lezen ;-)

7 jaar geleden

Ik spreek de taal ook niet, maar versta het wel. Maar ben geen Friesin!