Snap
  • Brandwonden
  • brandwondenstichitng
  • #heftigverhaal

Sem verbrandde door ongeluk met frituurpan

‘Zijn gil ging door merg en been’

Jaarlijks belanden honderden kinderen in het brandwondencentrum met ernstige brandwonden. Zo ook Sem (15), die op zijn vierde gloeiendheet frituurvet over zich heen kreeg en 43 procent van zijn lichaam verbrandde. 

“Dat moment was een nachtmerrie”, zegt zijn moeder tegen de Nederlandse Brandwonden Stichting

Snoeren weggewerkt

Vaderdag 2012, Mariëtte herinnert het zich nog als de dag van gisteren. Terwijl ze na een perfecte zondag de tafel afruimde, hoorde ze een gil die door merg en been ging. “Ons lieve kereltje, toen vier jaar oud, rende naar me toe. Hij blonk van het hete frituurvet”, zo vertelt ze. “We dachten de frituurpan goed te hebben weggezet; de snoeren weggewerkt langs de deur van de schuur. Waarschijnlijk is Sem gevallen en heeft hij zich aan de post van de deur vastgegrepen. Daarbij trok hij per ongeluk aan het snoer en viel de nog gloeiendhete pan achterop zijn schouder en rug.” 

Snap

Behandelingen

Jaren vol operaties en intensieve therapieën volgen. En lange tijd was het gezin nog dagelijks met de gevolgen bezig. “Hij had jarenlang behandelingen nodig en had erg veel last van jeuk, met name ‘s nachts. Dat zorgde ervoor dat hij met regelmaat ‘s nachts wakker was. Lastig voor Sem, omdat hij de volgende dag wel weer gewoon op school verwacht werd.” Toch heeft het hen ook veel moois gebracht. “Dingen die vroeger misschien heel belangrijk leken, blijken dat nu helemaal niet meer te zijn. We proberen het altijd positief te benaderen. Hoe wij als ouders met hem omgaan bepaalt hoe hij er mee omgaat. Ook in de toekomst.” 

Snap

'Ik verstop mij niet'

Die positiviteit heeft Sem duidelijk overgenomen. Want hoewel de sporen van de onfortuinlijke dag zijn leven lang zichtbaar blijven op z’n lichaam, gaat het hartstikke goed met hem. “Wat mij helpt is dat ik er open over ben tegen iedereen”, zegt hij. “Ik verstop mij niet en ik heb het geaccepteerd.” Ook mensen in zijn omgeving zien Sem niet anders. “Mensen die mij kennen, vinden het normaal. Het hoort bij mij. Soms kijken onbekende mensen wel eens en vragen ze wat er is gebeurd. Daar heb ik geen problemen mee.”

Als ouder weet je het als geen ander: kleine kinderen zijn razendsnel. Een ongeval met brandwonden tot gevolg zit dan in een klein hoekje. Dat blijkt ook uit cijfers, want kinderen in de leeftijd van nul tot en met vier jaar worden vaker in de Nederlandse brandwondencentra opgenomen dan andere leeftijdsgroepen: meer dan 20% van de slachtoffers is een jong kind in die leeftijdsgroep.

Wil jij weten hoe je brandwonden bij je kind kunt voorkomen? Ontvang een boekje met handige tips en krijg voor iedere nieuwe ontwikkelingsfase van jouw kind een e-mail alert met handige informatie.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Nederlandse Brandwonden Stichting.

8 maanden geleden

Boegem brandwondenzalf echt een aanrader !