
Cafeïne en vruchtbaarheid
Roken en alcohol drinken kunnen vruchtbaarheid beïnvloeden. Cafeïne ook. Matig cafeinegebruik als je zwanger wilt worden, tijdens de zwangerschap en als je borstvoeding geeft.
Wat is cafeïne?
Cafeïne is afkomstig vanuit planten; het wordt wel in circa 60 planten aangetroffen. Het is een wit stofje dat van nature vrij bitter van smaak is. Producten die van cafeïne gemaakt worden zijn onder andere: thee, cola, chocolade en natuurlijk koffie.Cafeïne zorgt er onder andere voor dat je meer alert wordt, je minder moe voelt en stimuleert de adrenaline in je lichaam. Zolang je niet teveel cafeïne binnenkrijgt, zijn deze verschijnselen nauwelijks merkbaar.
Zwanger worden én cafeïnegebruik
Wanneer je zwanger wilt worden en veel koffie drinkt, is het verstandig om hier sterk mee te minderen. Koffie zorgt er onder andere voor dat er vocht uit je lichaam onttrokken wordt en hierdoor wordt het stofje cortisol aangemaakt. Cortisol is tegenstrijdig met de vruchtbaarheidshormonen en kán een zwangerschap dus bemoeilijken. Veel cafeïne kan ook zorgen voor een lager geboortegewicht én een hogere kans op een miskraam. Ook neemt de kans op zwangerschapsvergiftiging toe.Dit klinkt allemaal nogal ernstig, maar zolang je als zwangere vrouw niet meer dan 300 mg cafeïne per dag binnen krijgt, kan het niet veel kwaad. Het advies is dan ook om niet meer dan maximaal 4 koppen koffie per dag te drinken. Hiernaast moet je dus ook letten op bijvoorbeeld het drinken van cola, want hier zit ook cafeïne in.
Matig je cafeïnegebruik
Cafeïne zit ongemerkt in veel producten. Wees hier alert op als je graag zwanger wilt worden en zorg ervoor dat je niet teveel aan cafeïne binnen krijgt.Ook als je eenmaal bevallen bent en borstvoeding geeft, is het raadzaam om te blijven opletten op je cafeïnegebruik. Teveel aan cafeïne komt ook in de moedermelk terecht en hierdoor kunnen baby’s onrustig worden. Lees meer over cafeïnegebruik en het geven van borstvoeding.
Cafeïnevrije alternatieven
Neem cafeïnevrije alternatieven als kruidenthee, water, aanmaaklimonade of cafeïnevrije frisdrank. Ook kan warme melk kan een lekkere afwisseling zijn.Let(te) jij op je cafeïne-inname bij het proberen zwanger te worden, tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding? Reageer ook!