Snap
  • #neonatologie
  • #zorgenkindje
  • #prematuriteit
  • #MRI-scan
  • #hersenafwijking

Mama van een ‘zorgen’kindje (deel 1)

Leren loslaten

Zoals jullie in mijn vorige blogs al konden lezen heeft ons zoontje een aangeboren hersenafwijking: hypoplasie van de rechter cerebellaire hemisfeer. Er ‘ontbreekt’ een stukje van de kleine hersenen, vermoedelijk door een vasculair incident. 

We zijn dit te weten gekomen op de 20-weken echo van 20 april 2023. Sindsdien leven we met een grote angst en onzekerheid. 

Na verschillende MRI’s tijdens de zwangerschap en 1 na de geboorte (op 34 weken zwangerschap - hij was toen al 3 weken oud) vermoedt de professor dat dit enkel milde gevolgen zal hebben omdat de vermis (tussenstuk tussen de kleine hersenen) er goed uit ziet. Helaas is het heel erg zeldzaam en kunnen ze niet in de toekomst kijken. Wat de precieze gevolgen juist zullen zijn zal pas blijken bij zijn ontwikkeling.

Ons zoontje is dan ook nog eens geboren op 31.5 weken waardoor ze soms niet weten of iets komt door zijn prematuriteit of door het hersenletsel. 

Al vele traantjes later moeten we het toch een plaatsje proberen te geven en wat los te laten.  De ene dag gaat dit beter dan de andere dag. Ik houd mij sterk en probeer positief te blijven maar ik merk dat ik bij het minste ‘breek’.

Hij kreeg op neonatologie ook kinesitherapie omdat ze merkten dat hij zich heel hard overstrekt (hoofd naar achteren gooien, benen heel hard uitstrekken ). Ze kunnen zich nu nog niet uitspreken aan wat dit juist ligt. Aan de vroeggeboorte of aan het hersenletsel. Wanneer hij naar huis gaat zal hij om te starten ook verder 1x/week kinesitherapie krijgen.

Eindelijk naar huis

Op maandag 28/08/2023 mocht ons mannetje eindelijk mee naar huis. Na bijna 8 weken ziekenhuis… 3 weken op de NICU in Brugge en 5 weken op neonatologie in Kortrijk.

Na een opstart met CPAP, erna aan de Optiflow tot helemaal geen hulp meer bij het ademhalen.

Leren zelf zijn temperatuur regelen in de couveuse tot een open bedje.

Leren drinken uit flesjes en van de borst tot het verwijderen van zijn sonde. 

Wat zijn we trots op jou!


Aangezien Clément op neonatologie steeds veel alarmen maakte qua saturatie en ademhaling hebben ze een slaaponderzoek gedaan om te kijken of hij recht zou hebben op een thuismonitor (hij viel juist buiten de normen om er standaard recht op te hebben). Zijn ademhaling zakte die nacht 4x dus mochten wij in Brugge een monitor gaan afhalen. 

Snap

Ons mannetje tijdens het slaaponderzoek

Nu kon het genieten en de roze wolk eindelijk beginnen, dachten we…

Nieuwe MRI

Aangezien er tijdens de zwangerschap en vlak na de geboorte altijd werd gezegd dat er een MRI ging gebeuren aan 40-weken zwangerschap stonden wij erop dat er nogmaals een MRI zou gebeuren. De kinderneurologe van Kortrijk vond dit in principe niet echt nodig omdat ze niet dacht dat er veel ging veranderen. Maar aangezien de beelden op 34-weken zwangerschap (toen hij dus al 3 weken oud was) niet heel duidelijk waren omdat hij niet goed had stil gelegen drongen wij er toch op aan. 



Maandag 11 september 2023

Clément is ondertussen 9 weken en 4 dagen oud (gecorrigeerd 10 dagen) en krijgt vandaag zijn MRI. Er is afgesproken dat dit in Kortrijk doorgaat zonder verdoving in een matrasje. 

We melden ons aan voor een dagopname en gaan naar de kamer. Ik geef hem nog borstvoeding zodat hij rustig is voor de MRI. We mogen mee tot aan radiologie en ik mag zelf heel de tijd bij hem blijven. Heel fijn! Hoe overstuurd hij was net voor het onderzoek, hoe rustig hij is tijdens het onderzoek. 

Morgen mogen we de kinderneurologe bellen voor het resultaat. Nu duimen op duidelijke en goede beelden 🙏🏻



Donderdag 14 september 2023


Afgelopen dinsdag heb ik de kinderneurologe opgebeld voor het resultaat van de MRI maar het secretariaat zei dat ze ons zelf ging terugbellen.

Toen ze vandaag eindelijk terug belde viel ze meteen met de deur in huis. Er is nog een afwijking gevonden aan de hersenschors. Een hersenwinding zou ‘anders’ liggen.

Op zich is dit terug een kleine afwijking met volgens haar matige gevolgen maar de 2 afwijkingen samen maken haar wat zorgen.

Ze ging nu nog eens overleggen met de professor in Leuven.

2 aanlegstoornissen is toch een reden om verder onderzoek te doen. Waarschijnlijk te beginnen met een genetisch onderzoek.

Morgenochtend hebben we nu een afspraak in Kortrijk met haar om alles te bespreken.

Daar gaan we weer… 💔

Trending op Mamaplaats: Borstkanker: begint alles dan weer opnieuw?

's avatar
11 maanden geleden

Mijn ex-man en ik waren er altijd in geslaagd vriendschappelijk te blijven na onze scheiding in februari. Maar ik wilde altijd weer bij hem komen. Het enige dat nodig was, was een pagina bezoeken waar ik opmerkingen van Dr. Ilekhojie zag, omdat het mijn droom was om samen met mijn man een nieuwe pagina te beginnen en gelukkig met hem te leven. Dr. Ilekhojie vroeg om een verzoeningsritueel uit te voeren en ik accepteerde het. Na 48 uur werkte het ritueel voor mij en mijn man belde dat hij spijt had van al zijn verkeerde daden. Mijn man is terug en we treffen voorbereidingen om naar de rechter te stappen en onze scheidingspapieren zo snel mogelijk in te trekken. Dit is niets minder dan een wonder. Bedankt Dr. Ilekhojie voor uw krachtige rituelen. Woorden zijn niet genoeg om je goede werk te waarderen. Vraag hem om hulp. E-mail gethelp05@gmail.com en telefoon/WhatsApp +2348147400259

Oma Granny's avatar
10 maanden geleden

Vind bovenstaand bericht zeer ongepast. Echt schandalig om anoniem over de rug van een ander reclame te maken 🤨

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij LC_Momlife?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.