Snap

Alles over weeën: zo kun je ze herkennen

Alles over het herkennen van de verschillende soorten weeën

Zit jij in de laatste fase van je zwangerschap? Dan ben je vast veel bezig met de bevalling. De meeste bevallingen beginnen met weeën. Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier. Door deze samentrekkingen gaat je baarmoedermond steeds verder open en wordt je baby naar buiten gedrukt. Hoe herken je weeën? Hoe je je ermee om? Hoe bereid je je erop voor? Wij vertellen het je! 

Wat zijn weeën?

Wanneer je weeën op gang komen of je vliezen zijn gebroken, gaat de bevalling beginnen. Onder invloed van hormonen trekt je baarmoederspier samen. Zo’n samentrekking wordt een ‘wee’ genoemd. Weeën zijn pijnlijk. Het is lastig uit te leggen hoe het precies voelt, maar het wordt vaak vergeleken met hele heftige menstruatiekrampen. Het komt langzaam op en zwakt dan weer af.

Naarmate de bevalling vordert, volgen de weeën elkaar steeds sneller en regelmatiger op. Door deze samentrekkingen wordt je baby als het ware naar buiten gedrukt. De toenemende druk zorgt ervoor dat je baarmoedermond steeds verder open gaat. Hierdoor kan je baby geboren worden.

Verschillende soorten weeën

Er zijn verschillende soorten weeën. Wanneer je uitgerekende datum dichterbij komt, denk je bij iedere kramp dat de bevalling gaat beginnen. Dit kunnen echter ook voorweeën of indalingsweeën zijn. Ook kun je na de bevalling nog last krijgen van naweeën. Welke soorten weeën zijn er? Wat is het verschil tussen deze weeën? Wij hebben het voor je op een rij gezet. Zo herken je zelf of je last hebt van oefenweeën óf dat de bevalling gaat beginnen!

TODO: Add alt to media

Valse weeën

Valse weeën, harde buiken, Braxton Hicks-weeën: het zijn verschillende benamingen voor hetzelfde verschijnsel. Deze weeën kunnen al vanaf de zesde week van je zwangerschap voorkomen, maar dan kun je ze nog niet echt voelen. Hoe langer je zwanger bent, hoe vaker je harde buiken kunt krijgen. Meestal komen ze voor vanaf de 24ste week van je zwangerschap. Bij een harde buik voel je je buik aanspannen en strak worden. Het voelt vervelend, maar kan gelukkig geen kwaad. Wel kan het een teken zijn om het wat rustiger aan te doen.

Voorweeën

Voorweeën worden ook wel ‘oefenweeën’ genoemd. Veel vrouwen krijgen hier last van in de laatste week voor de bevalling. Je baarmoeder maakt zich klaar voor de bevalling door alvast te oefenen met deze weeën. Ze zijn niet regelmatig en doen zich vaak ‘s nachts voor, wanneer je baarmoeder het meest actief is. 

Indalingsweeën

Indalingsweeën worden veroorzaakt door het indalen van je baby in je bekken. Je baby komt dan in je bekken vast te liggen. Je herkent ze als menstruatiepijn of een stekende pijn in je lies. Niet alle vrouwen hebben hier last van. 

Ontsluitingsweeën

De eerste echte weeën zijn vrij kort en onregelmatig. Ze duren ongeveer een halve minuut en er zit tussen de 5 en 10 minuten tussen de samentrekkingen. De pijn valt eerst nog mee, maar in de loop van de bevalling worden ze steeds frequenter, sterker en langer. Je moet deze weeën timen om bij te houden hoe vaak ze komen en hoelang ze duren.

Wanneer je weeën 60 tot 90 seconden duren en om de 3 tot 5 minuten komen, heb je waarschijnlijk ontsluitingsweeën. Je baarmoedermond stoomt zich klaar en de bevalling gaat nu echt beginnen! Dit is het moment om de verloskundige te bellen. Zij kan kijken hoeveel centimeter ontsluiting je hebt.

Lees ook: hoe weet ik wanneer mijn bevalling begint?

Je kunt tijdens deze fase terechtkomen in een weeënstorm. Je hebt dan binnen 10 minuten 6 of meer weeën. Dit kan ervoor zorgen dat je binnen korte tijd op 10 centimeter ontsluiting zit. De bevalling is dan kort, maar intens.

Je kunt ontsluitingsweeën op meerdere plekken in je lichaam voelen.

Buikweeën

Buikweeën zijn de meest voorkomende ontsluitingsweeën. Bij deze soort voel je kramp in je buik en wordt de hele baarmoeder hard. Je kunt deze weeën zelf proberen op te vangen door zoveel mogelijk te ontspannen. Dit doe je bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen of door een warme kruik op je buik te leggen.

Rugweeën

Bij rugweeën straalt de pijn naar je rug. Net als bij buikweeën van je die het beste op ademhalingsoefeningen en warmte. Ook kun je je partner (of iemand anders) vragen om tegendruk te geven op je rug.

Beenweeën

Tot slot beenweeën. Hierbij voel je de meeste pijn in je bovenbenen. Dit wordt ervaren als een nare pijn, omdat je het niet goed kunt opvangen en wegpuffen. Om de pijn te verlichten, kun je je partner vragen om je benen te masseren.

Persweeën

Wanneer je 9 à 10 centimeter ontsluiting hebt, zul je persweeën krijgen. Deze weeën zorgen ervoor dat je je baby door het geboortekanaal kan persen. Dit zijn de krachtigste en hevigste weeën. Wegpuffen lukt niet meer. 

Bij persweeën voel je een enorme druk, alsof je moet poepen. Je kunt dit niet stoppen en hebt de drang om mee te persen op de wee. Het verschilt per bevalling hoe lang deze fase duurt: van een paar minuten tot een uur of zelfs langer.

Nageboorteweeën

Tijdens de nageboorte wordt de placenta (moederkoek) geboren. Hierdoor kun je nageboorteweeën ervaren. Doorgaans wordt de placenta binnen 10 minuten tot een half uur na de geboorte van de baby geboren. Hiervoor moet je nog een paar keer flink persen. 

Naweeën

Tot slot: naweeën. Na de geboorte van de placenta kun je last krijgen van naweeën. Deze zorgen ervoor dat de baarmoeder krimpt. De weeën zijn te vergelijken met heftige buikkrampen. 

Na een eerste bevalling vallen de naweeën vaak mee. Hoe meer bevallingen, hoe meer naweeën er nodig zijn. Dit komt doordat je buikspieren na elke bevalling wat slapper worden.

Hoe herken je weeën?

Hoe herken je weeën en weet je of de bevalling is begonnen? Het verschil tussen voorweeën en echte weeën is duidelijk te voelen. Je kunt echte weeën aan de volgende dingen herkennen:

  • Ze komen regelmatig en komen steeds sneller achter elkaar. Eerst kan er 10 minuten tussen twee weeën zitten, maar naarmate de bevalling vordert, wordt dit steeds korter.

  • Een echte wee heeft vaak een duidelijk begin en einde. Een wee komt en gaat als een golf. Het begint zachtjes, neemt toe, bereikt een hoogtepunt, neemt af en ebt weg. Als een wee klaar is, voel je meestal niet meer totdat de volgende begint.

  • Als je echte weeën hebt, wordt de pijn steeds heviger. Iedere wee lijkt meer pijn te doen dan de vorige. Naast je buik kun je ook pijn hebben in je rug of benen.

  • Een andere positie aannemen helpt niet om de pijn te laten verdwijnen. Je voelt het in iedere houding, of je nu staat, zit of ligt. 

Lees ook: de symptomen van het begin van de bevalling

Weeën timen

Hoe kun je je weeën timen? Wanneer je het idee hebt dat je weeën regelmatiger worden, is het handig om ze te timen. Je kunt hiervoor een weeën timer app gebruiken. Je hoeft dan alleen op ‘start’ en ‘stop’ te klikken om te zien hoe lang de weeën duren.

TODO: Add alt to media

Als de weeën een uur lang om de 3 tot 5 minuten komen en 60 tot 90 seconden duren, is de bevalling vaak begonnen. Dit is het moment waarop je de verloskundige mag bellen voor advies. 

Weeën opvangen

Voor het opvangen van weeën zijn een aantal houdingen en technieken die voor veel vrouwen als prettig ervaren worden. Verloskundige Djanifa vertelt in de video hieronder hoe je je weeën kunt opvangen.

Weeën opwekken

Het is uiteraard verstandig om de baby te laten komen wanneer de tijd rijp is. Soms moet een kindje echter eerder gehaald worden en wordt de bevalling opgewekt. Bijvoorbeeld wanneer er een medische noodzaak is, of wanneer de moeder echt 'op' is. Ben je de 37 weken gepasseerd en wil je de weeën op een verantwoorde manier opwekken? Dan zijn daar een aantal 'trucjes' voor. 

Lees ook: alles over het opwekken van de bevalling

Fijne info!