Beeld: Canva
Wat als mijn vliezen breken maar de weeën niet starten?
Onderdeel van
Zijn je vliezen gebroken, maar blijft het verder… stil? Geen weeën, geen krampen, alleen maar vruchtwater dat blijft lekken? Dan is de kans groot dat je vol vragen zit. Want: is dit normaal? Hoe lang mag je wachten? Moet je nu naar het ziekenhuis?
Bevallen: het begint niet altijd met weeën
We horen vaak dat een bevalling begint met pijnlijke weeën die steeds regelmatiger worden, maar bij zo’n 10 tot 15% van de zwangere vrouwen breken de vliezen vóór er überhaupt één wee is gevoeld. Dat noemen we vroeg gebroken vliezen zonder weeën, ook wel “PROM” (Premature Rupture Of Membranes).
Wat er dan gebeurt? Je verliest vruchtwater – soms ineens een plens, soms een constante druppel – maar je lijf blijft rustig. Geen ritmische samentrekkingen, geen echte start van de bevalling. En dat kan voelen als wachten op iets waarvan je niet weet wanneer het komt.
Hoe weet je zeker dat je vliezen zijn gebroken?
Als je twijfelt of het vruchtwater is of iets anders (urine, afscheiding), let dan op het volgende:
- Vruchtwater is helder of lichtroze
- Het ruikt zoetig of neutraal
- Het blijft komen, ook als je ligt of je spieren aanspant
- Het is waterdun, soms met witte vlokjes
Twijfel je? Bel altijd je verloskundige. Die kan eventueel met een test bevestigen of het vruchtwater is.
Waarom is het belangrijk om actie te ondernemen?
Zodra je vliezen breken, verliest je baby de natuurlijke beschermlaag tegen bacteriën van buitenaf. Dat maakt je kindje gevoeliger voor infecties, vooral als de bevalling niet binnen 24 uur op gang komt.
Daarom is het belangrijk dat je je temperatuur regelmatig opneemt, alert bent op veranderingen en in contact blijft met je verloskundige of het ziekenhuis.
Wat gebeurt er als de weeën niet beginnen?
Als je langer dan 37 weken zwanger bent en het vruchtwater is helder, dan krijg je meestal 24 uur de tijd om spontaan weeën te ontwikkelen. In die tijd:
- Mag je thuis blijven (bij voorkeur)
- Houd je je temperatuur in de gaten (2-3 keer per dag)
- Let je op kleur, geur en hoeveelheid van het vruchtwater
- Moet je extra hygiënisch zijn (geen bad, seks of inwendig onderzoek)
Bij 70-80% van de vrouwen beginnen de weeën binnen die 24 uur vanzelf. Maar als dat niet gebeurt, wordt de bevalling vaak ingeleid vanwege het risico op infecties.
Wat kun je zelf doen om de bevalling op gang te helpen?
Hoewel je lichaam bepaalt wanneer het écht begint, zijn er een aantal natuurlijke manieren die je kunnen helpen om de weeën te stimuleren:
1. Blijf bewegen
Wandelen, traplopen of wiegen op een yogabal stimuleert je bekkengebied en kan helpen om de baby dieper in te laten dalen.
2. Rust en ontspanning
Stress kan het begin van de bevalling remmen. Probeer te ontspannen met een warm douche, ademhalingsoefeningen of zachte muziek.
3. Teugels loslaten
Hoe meer controle je probeert te houden, hoe meer je lijf op de rem kan gaan staan. Laat los, vertrouw op je lichaam.
4. Lichte tepelstimulatie
Dit zorgt ervoor dat je lichaam oxytocine aanmaakt, het hormoon dat weeën op gang kan brengen.
Let op: overleg altijd met je verloskundige voordat je iets probeert. Niet alles is geschikt voor iedereen.
Wat als je nog geen 37 weken zwanger bent?
Dan spreken we van vroegtijdig gebroken vliezen en dat vraagt om directe medische aandacht. In veel gevallen wordt je opgenomen en goed gemonitord, omdat je kindje dan nog prematuur is. Infectiepreventie staat dan centraal, net als het inschatten van de gezondheid van jou en je baby.
Inleiding van de bevalling: hoe gaat dat?
Als de weeën binnen 24 uur niet spontaan op gang komen, zal de verloskundige of gynaecoloog met je bespreken of en wanneer je ingeleid wordt. Dat kan door middel van:
- Een ballonkatheter om de ontsluiting op gang te brengen
- Een vaginale tablet of gel met prostaglandinen
- Het kunstmatig opwekken van weeën met een infuus (oxytocine)
Een inleiding is niet per se “zwaarder”, maar het verloop is vaak intensiever en vraagt om meer medische begeleiding.
Tot slot: jouw bevalling, jouw tempo
Iedere bevalling verloopt anders. Of je vliezen nu breken met een plons of slechts wat druppels, en of de weeën nu binnen een uur starten of pas na een inleiding — het is allemaal normaal. Luister naar je lichaam, blijf in contact met je zorgverlener en vertrouw op het proces.
Veelgestelde vragen
1. Kan ik nog slapen als mijn vliezen zijn gebroken maar ik geen weeën heb?
Ja, dat kan en wordt zelfs aangeraden. Rust is belangrijk zodat je lichaam straks klaar is voor de bevalling zodra die echt begint.
2. Mag ik douchen als mijn vliezen zijn gebroken?
Ja, een warme douche mag, maar badderen wordt afgeraden in verband met infectiegevaar. Zorg ook dat je geen inwendig onderzoek of seks meer hebt na gebroken vliezen.
3. Hoelang na het breken van de vliezen word je meestal ingeleid?
Meestal wordt er 24 uur afgewacht bij helder vruchtwater en een voldragen zwangerschap. Daarna vindt er vaak overleg plaats over het inleiden van de bevalling.
Meer Vragen over…
Hoe kan ik mijn bevalling op een natuurlijke manier opwekken?
Hoe weet ik of mijn vliezen zijn gebroken?
Hoe lang duurt een gemiddelde bevalling?
PRAAT MEE MET ANDERE Mama’s OVER BEVALLEN in de community
Kom in contact met (aanstaande) ouders, word lid van een geboorteclub en blijf op de hoogte van de ontwikkeling van je kind.
OOK INTERESSANT
Hoe kan ik mijn tiener helpen om gezonde vriendschappen te onderhouden?
Hoeveel water moet mijn kind per dag drinken?
Hoe kan ik mijn kleuter aanmoedigen om nieuwe voedingsmiddelen te proberen?
WAT ZEGGEN MOEDERS?
Nikki
“Mijn vliezen braken midden in de nacht, maar ik voelde helemaal niks qua weeën. De verloskundige zei dat ik rustig kon blijven liggen en de weeën afwachten. Uiteindelijk begon het pas 18 uur later, maar alles verliep gelukkig goed.”
Dunya.1986
“Ik was al 39 weken zwanger toen mijn vliezen braken zonder ook maar één wee. Na 24 uur werd ik ingeleid en had ik binnen 6 uur mijn dochter in mijn armen. Het ging totaal anders dan ik dacht, maar ik kijk er positief op terug.”
MelissaJansen
“Ik twijfelde of het vruchtwater was, dus belde ik voor de zekerheid. Mijn weeën kwamen pas de volgende dag, maar ik was blij dat ik wist wat me te wachten stond. Die tussenperiode was vooral veel… wachten en ademen.”