Net geboren baby voetje

Beeld: Canva

Hoe voelen weeën aan?

Author Picture

Is dit het nu? Begint het echt? Als je zwanger bent (zeker richting het einde), is dit vast een vraag die regelmatig door je hoofd spookt. “Hoe voelen weeën aan?” is misschien wel één van de meest gegoogelde vragen onder aanstaande moeders — en met goede reden. Het is spannend, nieuw en… tja, je kunt je er eigenlijk weinig bij voorstellen totdat je het zelf meemaakt.

WAT ZEGGEN MOEDERS?

MarjoleinM

“Mijn weeën begonnen als een harde buik, maar dan met een drukkend gevoel erbij. Ik herkende het verschil pas toen ze regelmatig kwamen en ik echt even moest pauzeren tijdens het praten. Toen wist ik: dit is het moment.”

Isa

“Bij mijn eerste bevalling dacht ik dat het gewoon menstruatiekrampen waren, totdat ik ineens om de vijf minuten op mijn horloge keek. Het was een soort zeurende pijn in mijn rug die telkens opbouwde en weer wegtrok. Achteraf bleek ik al 4 centimeter ontsluiting te hebben!”

Fatima

“De pijn zat vooral in mijn onderrug, echt loeiheftig — ik kon alleen maar op handen en knieën hangen. Gelukkig hielp de warme douche enorm. Elke wee voelde als een golf: intens, maar ik wist dat ik erdoorheen kon ademen.”

Lees verder onder de advertentie

Bevallen: het begin van een nieuw avontuur

Het woord bevallen roept vaak een mix van emoties op. Enthousiasme, zenuwen, onzekerheid… En laten we eerlijk zijn: een beetje angst ook. Niet gek, want bevallen is een intens proces. Een van de belangrijkste onderdelen van dat proces? De weeën.

Maar wat zijn weeën nou eigenlijk? En hoe weet je of je ze voelt? Zijn het krampen? Doet het écht zoveel pijn als mensen zeggen? Of zijn er ook vrouwen die het eigenlijk best wel oké vonden?

Spoiler: het is voor iedereen anders. Maar met de juiste info ga je beter voorbereid je bevalling in. En dát scheelt weer stress.

Wat zijn weeën precies?

Weeën zijn in feite samentrekkingen van je baarmoeder die helpen om je baby naar buiten te duwen. Ze zorgen ervoor dat je baarmoedermond gaat verstrijken (dunner wordt) en ontsluiten (opengaat). Zonder weeën, geen bevalling.

Er zijn verschillende soorten weeën:

  • Voorweeën (ook wel oefenweeën of Braxton-Hicks genoemd): Deze kun je al weken voor de bevalling voelen. Ze zijn vaak onregelmatig en nemen niet toe in kracht.
  • Indalingsweeën: Voel je meestal in de laatste weken voor je bevalling. Ze helpen je baby dieper in je bekken te zakken.
  • Ontsluitingsweeën: Dit zijn de “echte” weeën. Ze zorgen ervoor dat je baarmoedermond zich opent.
  • Persweeën: Die voel je als je bijna mag gaan persen.
  • Naweeën: Deze kunnen na de bevalling optreden, vooral bij een tweede of derde kindje. Ze zorgen ervoor dat je baarmoeder weer krimpt.

Hoe voelen weeën aan?

Oké, let’s get to it. Hoe voelen weeën dan écht? Voor de meeste vrouwen voelt het als hele heftige menstruatiekrampen. Ze beschrijven het als een soort band die strak om je buik trekt en langzaam weer loslaat. Er komt ook pijn in je onderrug bij kijken. Veel vrouwen zeggen dat het voelt alsof er een soort drukgolf door hun onderbuik en rug gaat. Je voelt het aankomen, het wordt steeds intenser, en dan zakt het weer weg. En dan… begint het opnieuw.

Daarbij ervaren sommige vrouwen ook een zeurende pijn lager in de buik en een drukkend gevoel op de bekkenbodem. De pijn kan ook uitstralen naar je rug of benen. Sommige vrouwen worden misselijk of moeten zelfs overgeven bij heftige weeën. De intensiteit verschilt per vrouw, per bevalling én per fase. De eerste weeën zijn vaak goed te doen. Naarmate je verder komt in het proces, worden ze krachtiger én effectiever.

Hoe weet ik of het écht begonnen is?

Heel eerlijk? Dat is soms lastig te zeggen. Vooral bij een eerste kindje kunnen voorweeën en echte weeën best op elkaar lijken. Maar let op:

  • Echte weeën komen regelmatig (bijvoorbeeld elke 5 minuten)
  • Ze worden steeds krachtiger
  • Ze duren langer (van 30 seconden naar 60-90 seconden)
  • Ze gaan niet weg als je van houding verandert of een warm bad neemt

Twijfel je? Bel altijd even je verloskundige. Die stelt de juiste vragen en kan je vaak snel vertellen of het al begonnen is.

Tips om met weeën om te gaan

Bevallen is teamwork — tussen jou, je lichaam en de mensen om je heen. Deze tips kunnen je helpen om de weeën beter op te vangen:

1. Ademhaling is key

Leer tijdens je zwangerschap verschillende ademhalingstechnieken. Door bewust te ademen, blijf je rustiger en ga je als het ware mee met de wee in plaats van ertegen te vechten.

2. Warmte helpt

Een warme kruik op je rug, een warme douche of bad kan wonderen doen bij rugweeën of beginnende ontsluitingsweeën.

3. Wissel van houding

Luister naar je lichaam. Bewegen helpt! Ga op handen en knieën, leun over een bal of wandel zachtjes heen en weer. Statisch liggen is voor veel vrouwen juist onprettig.

4. Zorg voor een fijne sfeer

Kaarsjes, een eigen afspeellijst, een vertrouwd gezicht naast je — het maakt echt verschil. Je ontspant sneller als je je veilig voelt, en dat helpt je lichaam om effectiever te werken.

5. Vertrouw op jezelf

Je lichaam is hier letterlijk voor gemaakt. Iedere wee brengt je dichter bij je baby. Ja, het is pittig. Maar ook: krachtig, indrukwekkend en bijzonder.

Volgens mama’s

Praat mee over dit onderwerp in de groep BEVALLING in onze community!

Lees verder onder de advertentie

Bevallen: de kunst van loslaten

Weeën kunnen heftig zijn. Pijnlijk, intens, vermoeiend. Maar ze zijn ook functioneel. Ze brengen je dichter bij het moment dat je je kindje eindelijk in je armen houdt.

Probeer tijdens je bevalling — hoe moeilijk het soms ook is — te focussen op het doel. Iedere wee heeft een einde. En iedere wee is een stapje dichterbij het moment waarop je mag zeggen: Ik heb het gedaan. Ik ben bevallen.

Tot slot: het is oké om bang te zijn

Twijfel je? Ben je bang voor de pijn? Dat is volkomen normaal. Wees lief voor jezelf. Praat erover met je partner, je verloskundige of andere moeders. Kennis is macht, maar steun is minstens zo belangrijk.

We hopen dat dit artikel je een beetje meer inzicht en rust heeft gegeven. Of je nu thuis bevalt, in het ziekenhuis, met of zonder pijnbestrijding: jij mag het doen op jouw manier. En je mag er trots op zijn, hoe dan ook.

Veelgestelde vragen

1. Wanneer moet ik de verloskundige bellen als ik denk dat ik weeën heb?
Als je voor het eerst bevalt, bel je meestal bij weeën om de 5 minuten die minstens een minuut duren, gedurende een uur. Twijfel je? Gewoon bellen — liever een keer te veel dan te weinig.

2. Kun je ook bevallen zonder dat je duidelijke weeën voelt?
Ja, sommige vrouwen ervaren een ‘stille’ ontsluiting of hebben alleen rugweeën, die minder herkenbaar zijn. De verloskundige kan dit checken.

3. Kun je slapen tijdens de eerste weeën?
Als de weeën nog mild en onregelmatig zijn, is slapen zeker mogelijk (en zelfs aan te raden). Rust helpt je lichaam energie op te bouwen voor het echte werk.

Meer Vragen over…

Bekijk alles

OOK INTERESSANT

Bekijk alles

Tiener

Hoe kan ik mijn tiener helpen om gezonde vriendschappen te onderhouden? 

kleuter
100 vragen over

Hoe kan ik mijn kleuter aanmoedigen om nieuwe voedingsmiddelen te proberen?