Net geboren baby voetje

Beeld: Canva

Hoe lang duurt een gemiddelde bevalling?

Author Picture

Vraag jij je af hoe lang een bevalling eigenlijk duurt? Je bent niet de enige. Vooral als je voor het eerst gaat bevallen, kun je jezelf gek googelen op vragen als: “Hoe lang duurt de bevalling?”, “Is een bevalling van 24 uur normaal?” of “Hoe snel gaat het bij een tweede kindje?” En eerlijk: het antwoord is niet in één zin te geven, maar wél goed uit te leggen.

WAT ZEGGEN MOEDERS?

Anoukdegraaff_

“Mijn bevalling duurde uiteindelijk 18 uur vanaf de eerste weeën. Het ging langzaam, maar ik had fijne ondersteuning van mijn partner en verloskundige. Achteraf voelde het als een marathon, maar wél eentje die ik met trots heb uitgelopen.”

Farah

“Mijn bevalling duurde meer dan 24 uur, waarvan ik een groot deel thuis heb doorgebracht. De eerste fase duurde het langst, maar het persen ging supervlot. Ik ben blij dat ik wist dat lange bevallingen ook ‘normaal’ zijn.”

Deniseeec

“Bij mijn tweede kindje ging alles razendsnel: binnen 4 uur na de eerste wee had ik haar al in mijn armen. Ik had nauwelijks tijd om alles te beseffen! Gelukkig wist ik wat me te wachten stond.”

Lees verder onder de advertentie

Bevallen: een proces in fases

Voordat we cijfers gaan noemen, is het goed om te weten dat bevallen bestaat uit verschillende fases. En elke fase voelt anders, duurt anders en vraagt iets anders van jou. Dat betekent dus ook dat de totale bevallingsduur afhankelijk is van hoe snel jouw lichaam door die fases heen gaat.

De bevalling bestaat grofweg uit drie delen:

  1. De ontsluitingsfase
  2. De uitdrijvingsfase (persen)
  3. De nageboortefase (placenta)

Laten we ze één voor één bekijken — inclusief gemiddelde duur, wat je kunt verwachten én hoe je ermee omgaat.

1. De ontsluitingsfase – Het langste gedeelte

Dit is de fase waarin je baarmoedermond zich opent van 0 naar 10 centimeter. Hier gebeurt het meeste “werk” van je lichaam. Je kunt deze fase opdelen in:

Latente fase (0–4 cm)
  • Duur: kan uren tot zelfs dagen duren, vooral bij een eerste bevalling
  • Wat je voelt: onregelmatige weeën, lichte krampen, soms harde buiken
  • Tip: probeer te rusten, warm te douchen en afleiding te zoeken

Dit deel wordt vaak als ‘voorwerk’ gezien. Het voelt als het begin, maar officieel is je bevalling dan nog niet echt actief bezig.

Actieve fase (4–10 cm)
  • Duur bij eerste kindje: gemiddeld 8 tot 12 uur
  • Duur bij volgende kindjes: vaak korter, rond de 4 tot 6 uur
  • Wat je voelt: krachtige, regelmatige weeën (elke 3-5 minuten), die steeds langer en pijnlijker worden

Dit is het moment waarop de meeste vrouwen naar het ziekenhuis of de bevalplek gaan (of de verloskundige bellen bij een thuisbevalling). Hier merk je écht dat je lichaam aan het werk is.

2. De uitdrijvingsfase – Persen!

Wanneer je volledige ontsluiting hebt bereikt (10 cm), mag je gaan persen. Bij sommige vrouwen komt de persdrang vanzelf, bij anderen moet de verloskundige even helpen om de juiste timing te vinden.

  • Gemiddelde duur eerste kindje: 1 tot 2 uur
  • Gemiddelde duur bij volgende kindjes: vaak veel korter, soms maar 10 tot 30 minuten

De meeste vrouwen vinden het persen intens, maar ook vaak als een soort opluchting. Je mag eindelijk “meewerken” met je lijf. En… je weet dat het einde in zicht is.

Volgens mama’s

Praat mee over dit onderwerp in de groep BEVALLING in onze community!

3. De nageboortefase – De placenta

Als je baby geboren is, ben je nog niet helemaal klaar. De placenta moet nog geboren worden. Geen zorgen: dat gaat meestal vanzelf en is niet te vergelijken met de rest van de bevalling.

  • Gemiddelde duur: 10 tot 30 minuten
  • Wat je voelt: een paar lichte weeën, soms wat druk

Soms krijg je een injectie om het wat sneller te laten verlopen, zeker als er risico is op nabloeden.

Dus… hoe lang duurt een gemiddelde bevalling?

Als je alles bij elkaar optelt duurt de bevalling bij je eerste kindje 12 tot 24 uur vanaf de eerste regelmatige weeën. Bij een tweede of derde kindje duren ze gemiddeld al een stuk korter: zo’n 6 tot 12 uur. In sommige gevallen duren ze zelfs maar 2 of 3 uur, in andere gevallen meer dan 24 uur. Alles is mogelijk! Iedere bevalling is uniek, de duur zegt niets over hoe zwaar of hoe mooi het zal zijn.

Langzame bevalling? Dat is óók normaal

Soms lijkt het alsof iedereen op TikTok of in je omgeving binnen 3 uur is bevallen. Maar een ‘langzame’ bevalling betekent niet dat er iets mis is. Je lijf heeft tijd nodig, en dat is oké.

Langzame bevallingen kunnen komen door:

  • Een eerste kindje
  • Een baby die net niet goed ligt
  • Vermoeidheid of spanning
  • Geen regelmatige weeën

Tip: blijf in contact met je verloskundige en vertrouw op het proces.

Hoe kun je je voorbereiden?

Je kunt een bevalling niet plannen, maar je kunt je wél voorbereiden. Zo kan je een zwangerschapscursus volgen, zoals hypnobirthing of bevalyoga. Daarnaast kan het helpen om te oefenen met je ademhalingstechnieken, dit helpt te ontspannen tijdens weeën. Het kan ook rust geven om een bevalplan op te stellen, zodat jij en je partner weten wat je wilt. Het belangrijkste is om goed uit te rusten in de laatste weken – je energie is straks goud waard!

Tot slot: Jij doet het op jouw manier

Laat je niet gek maken door gemiddelden. Gebruik ze als leidraad, niet als meetlat. Of jouw bevalling nu 5 uur of 25 uur duurt: jij bent aan het bevallen. En dat is hoe dan ook een topprestatie.

Veelgestelde vragen

1. Wanneer begint een bevalling officieel?
Een bevalling begint officieel wanneer je regelmatige, krachtige weeën hebt die leiden tot ontsluiting. De latente fase (met milde weeën) telt vaak nog niet echt mee, maar kan wel al flink wat tijd in beslag nemen.

2. Is een bevalling bij een tweede kindje altijd korter?
Meestal wel. Bij een tweede of derde bevalling herkent je lichaam het proces sneller, waardoor ontsluiting en persen vaak vlotter verlopen. Maar garanties zijn er niet — elke bevalling is uniek.

3. Wat als mijn bevalling heel lang duurt?
Een lange bevalling is niet ongewoon, vooral bij een eerste kind. Belangrijk is dat jij en je baby goed in de gaten worden gehouden. Vertrouw op je zorgverleners en durf om hulp of pijnverlichting te vragen als dat nodig is.

Lees verder onder de advertentie

Meer Vragen over…

Bekijk alles

OOK INTERESSANT

Bekijk alles

Tiener

Hoe kan ik mijn tiener helpen om gezonde vriendschappen te onderhouden? 

kleuter
100 vragen over

Hoe kan ik mijn kleuter aanmoedigen om nieuwe voedingsmiddelen te proberen?