Beeld: Canva
Hoe kan ik mijn bevalling op een natuurlijke manier opwekken?
Onderdeel van
Ben je er helemaal klaar voor, maar je baby nog niet? Het is een veelvoorkomende frustratie in de laatste weken van de zwangerschap. Je buik is op knappen, je hebt alles klaarstaan — en dan blijft het… stil. Geen wee, geen plop, geen teken van actie. Het is dan heel begrijpelijk dat je denkt: kan ik de bevalling op een natuurlijke manier op gang helpen?
Bevallen: het grote wachten (en aftellen)
De laatste weken van je zwangerschap kunnen behoorlijk lang duren. Zeker als je rond of zelfs voorbij je uitgerekende datum bent. Je krijgt appjes (“Is het al zover?”), je partner staat op scherp en jij…? Jij bent moe, opgeblazen en vooral hélemaal klaar met zwanger zijn.
Goed nieuws: je hoeft niet machteloos toe te kijken. Hoewel er geen garantie is dat je er daadwerkelijk van gaat bevallen, zijn er wél natuurlijke manieren die je lichaam kunnen ondersteunen bij het op gang brengen van de bevalling.
Let op: bespreek altijd met je verloskundige wat voor jou verantwoord is, zeker als je een medische indicatie hebt of complicaties in je zwangerschap.
Waarom je lichaam wachten kan verkiezen
Voordat we naar de tips gaan, even dit: je lichaam weet meestal prima wanneer het klaar is om te bevallen. De meeste baby’s worden geboren tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Het overdragen van je kindje is dus op zichzelf nog geen probleem.
Toch begrijpen we het helemaal als je dat laatste duwtje wel ziet zitten. Want je bent niet alleen lichamelijk op, ook mentaal ben je vaak toe aan het volgende hoofdstuk.
Natuurlijke manieren om je bevalling op gang te helpen
Hieronder vind je de meest gebruikte natuurlijke methodes om je bevalling te stimuleren. Nogmaals: het is geen magische formule, maar het zijn wél manieren om je lijf een liefdevol zetje te geven.
1. Beweging (wandelen, traplopen, wiegen)
Lichamelijke activiteit helpt je baby dieper in te dalen en oefent druk uit op je baarmoedermond.
- Ga dagelijks een halfuur wandelen
- Wiebel op een fitnessbal
- Probeer af en toe de trap op en af te lopen
Voordeel: het houdt je actief én stimuleert de zwaartekracht.
2. Seks (ja, écht)
Sperma bevat prostaglandinen, een stofje dat je baarmoedermond zachter kan maken. En het vrijkomen van oxytocine tijdens een orgasme kan helpen bij het opwekken van weeën.
Let op: geen seks bij gebroken vliezen of als je arts het afradt.
3. Natuurlijke stimulatie: tepelstimulatie
Door zachtjes je tepels te masseren, kun je de productie van oxytocine stimuleren — het hormoon dat ook verantwoordelijk is voor weeën.
- Masseer één tepel per keer
- Doe dit maximaal 15 minuten per borst, met pauzes
Let op: dit kan heftige weeën veroorzaken, dus doe dit in overleg met je zorgverlener.
4. Frambozenbladthee
Deze kruidenthee wordt vaak gebruikt om de baarmoeder voor te bereiden op de bevalling. Het versterkt je baarmoederspieren en zou helpen bij een effectievere bevalling.
- Start vanaf week 36
- 1-3 kopjes per dag
Let op: het is geen directe weeënopwekker, maar meer een ondersteuner van je natuurlijke bevallingsproces.
5. Warmte en ontspanning
Een warm bad of douche kan je helpen ontspannen — en ontspanning is een sleutel om bevallingshormonen vrij te laten komen.
- Neem een warm bad (niet té heet)
- Gebruik een warme kruik op je onderrug of buik
6. Kruiden en supplementen (met mate!)
Er zijn kruiden als castorolie of kruidencapsules die worden genoemd in ‘natuurlijke bevallingsrecepten’. Maar wees hier uitermate voorzichtig mee en gebruik ze alleen na overleg met een professional. Sommige kunnen schadelijk zijn of juist tot complicaties leiden.
Wat werkt echt (en wat is meer fabel dan feit)?
Veel vrouwen proberen een combinatie van bovenstaande methodes. En ja, soms lijkt het te werken. Maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat je er daadwerkelijk eerder van gaat bevallen — het is vooral afhankelijk van hoe rijp je lichaam al is.
Wél weten we dat rust, ontspanning, beweging en een positieve mindset je lichaam in de juiste flow kunnen brengen.
Wanneer moet je juist niet proberen om de bevalling op te wekken?
Er zijn ook situaties waarin je niet zelf moet experimenteren met natuurlijke weeënopwekkers, zoals:
- Bij medische complicaties zoals hoge bloeddruk of groeiachterstand
- Als je vroeger dan 37 weken zwanger bent
- Als je vroegtijdig gebroken vliezen hebt
- Als je twijfelt over de gezondheid van je baby
Twijfel je? Bel altijd even je verloskundige.
Tot slot: je bent goed bezig, ook als het even duurt
We snappen het: je bent er klaar voor. Je wilt voelen dat er iets gebeurt. Maar ook als je deze tips probeert en het duurt nog even — weet dat je lichaam achter de schermen aan het werk is.
Je hoeft het niet te forceren. Je mag vertrouwen op je lijf, op je baby en op het proces van bevallen. En als het dan eenmaal begint? Dan weet jij: ik heb alles gedaan wat ik kon.
Veelgestelde vragen
1. Hoe snel werkt frambozenbladthee bij het opwekken van de bevalling?
Frambozenbladthee bereidt je baarmoeder vooral voor, maar is geen directe weeënopwekker. Begin er vanaf 36 weken mee, maar verwacht geen directe werking.
2. Is het veilig om seks te hebben als ik mijn bevalling wil opwekken?
Ja, mits je geen medische complicaties hebt of gebroken vliezen. Overleg bij twijfel altijd met je verloskundige.
3. Kun je zelf tepelstimulatie doen om de bevalling op gang te brengen?
Ja, het kan oxytocine vrijmaken, maar het kan ook krachtig zijn. Begin rustig en overleg met je zorgverlener of dit bij jouw situatie past.
Meer Vragen over…
Wanneer moet ik naar het ziekenhuis bij weeën?
Wat is het verschil tussen oefenweeën en echte weeën?
Hoe voelen weeën aan?
PRAAT MEE MET ANDERE Mama’s OVER BEVALLEN in de community
Kom in contact met (aanstaande) ouders, word lid van een geboorteclub en blijf op de hoogte van de ontwikkeling van je kind.
OOK INTERESSANT
Hoe kan ik mijn tiener helpen om gezonde vriendschappen te onderhouden?
Hoeveel water moet mijn kind per dag drinken?
Hoe kan ik mijn kleuter aanmoedigen om nieuwe voedingsmiddelen te proberen?
WAT ZEGGEN MOEDERS?
Fee_xx
“Ik was 41 weken zwanger en had alles geprobeerd: wandelen, frambozenbladthee, seks… niets hielp direct. Maar na een lange wandeling en een warme douche kwamen ’s avonds ineens de weeën. Of het toeval was? Geen idee, maar ik was zó blij!”
Linabakker
“Bij mijn eerste bevalling werd ik uiteindelijk ingeleid, dus bij de tweede wilde ik het graag natuurlijk proberen. Ik deed veel aan tepelstimulatie en wiebelde uren op mijn yogabal. En ja hoor, na twee dagen begon het vanzelf.”
Vera
“Ik had al dagen voorweeën en wilde echt dat het begon. Een vriendin raadde me aan om seks te proberen, en eerlijk: binnen een paar uur zat ik midden in de echte weeën. Het voelde alsof mijn lijf eindelijk het startsein had gekregen.”