
Alles over zwangerschapsverlof
Je bent in verwachting van een prachtig wondertje! Je hebt recht op een periode zwangerschapsverlof van 16 weken.
Je bent in verwachting van een prachtig wondertje en werkt via een werkgever. Dan heb je heb je recht op een periode zwangerschapsverlof van 16 weken. Als zelfstandig ondernemer zijn er regelingen en verzekeringen waardoor je toch met verlof kunt zonder inkomen mis te lopen. Dit wisselt en kun je het beste via je arbeidsongeschiktheidsverzekering navragen.
16 weken verlof is in Nederland op meerdere manieren in te delen. Afhankelijk van hoe je je voelt en wat voor werk je hebt kun je tot maximaal 4 weken voor de uitgerekende datum door werken. Daarna wordt er geacht dat je verlof start. Zelf kun je de keuze maken om 5 of 6 weken voor je uitgerekende datum met verlof te gaan. Na de bevallingsdatum heb je recht op 10 weken verlof.
Uitzonderingen met betrekking tot het indelen van zwangerschapsverlof
Je wordt vrij gelaten in hoe je je zwangerschapsverlof in wilt delen, tenzij je ziek wordt ten gevolge van je zwangerschap. Dan ben je verplicht zes weken voor de uitgerekende datum met verlof te gaan. De periode dat je ziek bent tijdens de zwangerschap wordt als ziekte gerekend tot de verlofdatum.
Als je kindje te vroeg geboren wordt heb je nog steeds recht op 16 weken verlof. Mocht je over tijd lopen dan heb je altijd nog 10 weken verlof na je bevalling, ook al heb je er bijvoorbeeld al 8 weken op zitten voor de bevalling.
Het zwangerschapsverlof is begonnen!
Het is fijn om voor de bevalling wat tijd voor je zelf te hebben en je geestelijk en lichamelijk voor te kunnen bereiden op de komst van (nog) een kindje. Aansluitend op je zwangerschapsverlof kun je vakantie opnemen of ouderschapsverlof zodat je op je eigen tempo weer kunt beginnen. Voor de ene moeder zijn die 10 weken na de bevalling veel te kort en voor de ander kunnen ze niet snel genoeg om zijn.
Dit wisselt natuurlijk mede door hoe de bevalling is verlopen. Als je een keizersnede hebt ondergaan mag je zes weken niet zwaar belasten dus heb je nog maar 4 weken waarin je alles weer mag. Dit kan veel te kort zijn zeker als je zwaar werk doet. Je krijgt via het UWV berichtgeving over de ingangsdatum, einddatum en de betaling tijdens je verlof.(/p>
Wat moet je doen tijdens je zwangerschapsverlof?
De ene mama in spé heeft geen idee wat ze met al die tijd moet doen en de andere mama kijkt er helemaal naar uit om niks te hoeven voor het werk. Het zwangerschapsverlof zal door een ieder anders ingevuld en ervaren worden en hangt nauw samen met of er nog een kindje rond loopt of dat dit je eerste kindje wordt. Veel mama’s maken tijdens hun zwangerschapsverlof het babykamertje helemaal in orde, doen babywasjes en genieten van hun nog vrij in te delen tijd.
Nog even afspreken voor de bevalling staat ook in het lijstje van favorieten, prima ook gewoon doen, maar luister goed naar je lichaam. Ze zeggen niet voor niets: de laatste loodjes wegen het zwaarst, gebruik de tijd om even te gaan liggen en te gaan slapen of een boekje te lezen. Je lichaam heeft de verlofperiode nodig om zich voor te bereiden op de bevalling.
De bevalling kan een uitputtende activiteit zijn en een aanslag op je lichaam door alle veranderingen die het zal doorstaan. Alle beetjes energie kunnen helpen om de bevalling zo voorspoedig mogelijk te doorlopen. Hoe meer ontspannen je bent, hoe soepeler het zal verlopen.
Na je zwangerschapsverlof
Wil je minder gaan werken na je zwangerschapsverlof? Wijzig dan de ingangsdatum vanaf het moment dat je verlof afgelopen is. Hierdoor heb je nog een lekker inkomen tijdens je verlof en je werkgever kan je uren inzetten en krijgt deze ook vergoed. Voor hem/haar maakt het financieel niet veel verschil.Als je ziek bent ten gevolge van de zwangerschap of bevalling, maar je hebt wel je vakantie achter je verlof gepland geef dit dan op tijd door aan je werkgever. Als je bij het UWV ziek gemeld blijft, aansluitend op je verlof, uiteraard wel ten gevolge van de zwangerschap of bevalling, krijgt je werkgever gewoon geld en kunnen jouw uren door bijvoorbeeld een waarnemer ingevuld blijven worden.
Als je ouderschapsverlof achter je verlof aan wil plannen is dit goed mogelijk, hierdoor kun je een rustige opstart maken.
Belangrijkste tip: GENIET! Van het wondertje nog in je buik, de bijzondere ervaring om mama te worden en de kraamtijd, voor je het weet moet je weer aan het werk.
Geschreven door mama Michelle
Hoe heb jij je zwangerschapsverlof ervaren? Reageer ook!
Anoniem
ik heb zwangerschapsverlof ervaren en vond 16 weken VEEL TE KORT, zijn er moeders die dit ook vinden? ik ben geïnteresseerd!
Anoniem
Ik heb bijna verlof! Nog 3 weken werken en dan 4 weken even helemaal niets voordat de kleine komt! Kan niet wachten. Dan heb ik eindelijk tijd om alle babykleertjes te gaan wassen, boekjes te lezen en heerlijk luieren. Daarna zal het wel weer druk worden met een kleintje erbij!