Snap

Vanaf wanneer moet ik mijn baby voelen?


Gelukkig kun je je baby voor het eerst al aanschouwen als je je eerste (termijn-) echo krijgt. Dit is ongeveer rond 8 weken. Maar dat je echt zelf je baby kunt voelen schoppen is pas later. 

Meestal begin je je baby te voelen tussen de week 16 en week 22. Is het je eerste zwangerschap, dan zal dit eerder wat later zijn dan vroeger. Je moet nog gaan ontdekken wat je precies moet voelen.

Een andere reden dat je het schoppen wat later ervaart, kan zijn dat je placenta zich aan de voorzijde bevindt. Hierdoor worden schopjes afgeremd, waardoor je ze minder snel kunt waarnemen. 

 De allereerste schopjes van je baby die je voelt zijn niet echt schopjes. De meeste vrouwen beschrijven het als 'plopjes' of 'belletjes' in je buik. Ook hebben veel moeders het over 'rammelen van de darmen'.

Voel je vanaf week 22 nog niets, dan is het wel verstandig om eens de verloskundige te vragen hoe dit kan.

Gelukkig zul je na een tijdje volop gaan genieten van de schopjes van je baby. Misschien ga je wel herkennen dat je baby op bepaalde momenten heel actief is en op bepaalde momenten waarschijnlijk slaapt. 

Je kunt het eventueel noteren in een schrift, zodat je onthoud hoe het ritme is. Herken je een soort patroon, dan kun je ook behoorlijk schrikken als hij op een bepaald moment juist niet van zich laat horen. Dit hoeft niets te betekenen. Wacht dan even rustig af. Duurt dit te lang, dan moet je wel even contact opnemen met je verloskundige.