
Infecties die effect kunnen hebben op de zwangerschap
Infecties worden veroorzaakt door een bacterie, parasiet of schimmel en worden overgedragen door bijvoorbeeld hoesten, speeksel, dieren of handcontact.
Infecties worden veroorzaakt door een bacterie, parasiet of schimmel. Ze kunnen worden overgedragen door bijvoorbeeld hoesten, speeksel, dieren of handcontact. Je kunt infecties niet helemaal voorkomen en sommige, zoals verkoudheid, zijn heel onschuldig. Ook griep tijdens de zwangerschap heeft meestal geen nare gevolgen. Helaas zijn er ook infecties die gevaar kunnen opleveren tijdens de zwangerschap.
Hoe kan je infecties voorkomen?
Er zijn een aantal leefregels, deze kunnen de kans verkleinen om infecties tijdens de zwangerschap op te lopen. Denk hierbij aan: goed en regelmatig je handen wassen, vooral voordat je eten bereid, wanneer je gaat eten of direct na een toiletbezoek. Ook laat je rauw vlees staan en eet je het niet op als het niet goed doorbakken is. Daarnaast mag je tijdens je zwangerschap de kattenbak niet verschonen.Welke infecties moet je proberen tegen te gaan in de zwangerschap?
De Listeria bacterie zit onder andere in ongepasteuriseerde melk, rauw vlees, kip, vis en schelpdieren. Listeria zit in de grond en kan daardoor ook op groente en fruit gevonden worden. Schil of was je groente en fruit en verhit je vlees, vis en kip! Hier is de bacterie niet tegen bestand en je voorkomt er een hoop narigheid zoals vroeggeboorte of doodgeboorte mee, wat deze bacterie kan veroorzaken. Toxoplasma is een parasiet die vooral voorkomt in de ontlasting van katten en in grond die verontreinigd is door deze ontlasting. Behalve dat je voorlopig geen kattenbakken mag verschonen is het ook verstandig om handschoenen te dragen als je in de tuin werkt. Verder komt de parasiet voor op rauw of niet gaar vlees, dus je biefstukje eet je nu goed doorbakken, zodat de parasiet geen kans heeft. Toxoplasma kan tot aangeboren afwijkingen van je kind leiden, dus laat je vrijwillig de filet american wel staan. Gezond eten tijdens je zwangerschap is natuurlijk sowieso extra belangrijk.Andere infecties die gevaarlijk kunnen zijn tijdens je zwangerschap
Er zijn nog veel meer infecties die een hoop narigheid meebrengen tijdens de zwangerschap en schadelijk kunnen zijn voor de moeder of kind, zoals bijvoorbeeld bijna alle soa’s. Er zijn soa’s waar je niks van merkt, dus als de kans aanwezig is dat het hebt, meldt dit dan altijd aan je verloskundige/huisarts of gynaecoloog. Het verschilt per soa hoeveel en welk risico het kindje loopt tijdens de zwangerschap of tijdens de geboorte. Ook kinderziektes zoals bijvoorbeeld mazelen, waterpokken, rode hond en de 5e ziekte (vlekjes ziekte) geven een verhoogd risico. Als je de ziekte hebt gehad of gevaccineerd bent, ben je beschermd tegen de infectie. Mocht dit niet het geval zijn kun je beter eerst contact opnemen met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts om te vragen of het verstandig is om bij het zieke kind in de buurt te komen.Een infectie en zwanger, wat nu?
Neem altijd contact op met je huisarts als je koorts hoger is dan 38,5 graden of als je koude rillingen hebt. Vlekjes of blaasjes op meerdere plekken van je lichaam, is ook een teken om de huisarts te raadplegen. De huisarts kan dan beoordelen of het inderdaad een infectie is en welke het is. Ook kan hij eventuele medicijnen voorschrijven, zodat jij en je ongeboren kindje, zomin mogelijk risico lopen op alle nare gevolgen, die bij sommige infecties horen.
Heb jij last van infecties gehad tijdens je zwangerschap? Reageer ook!