Snap

Wanneer ben je klaar voor een baby?

Wanneer ben je klaar voor een baby? Het krijgen van een kind gooit je hele leven om. Het is dan ook een grote stap die veel verantwoordelijkheden met zich mee brengt. Er zitten een heleboel leuke en ook minder leuke kanten aan. Misschien droom je al wel van je eerste telg, maar hoe weet je of je echt klaar bent voor een baby?

Kinderwens

Om klaar te zijn voor een baby is de eerste stap natuurlijk een kinderwens. Heb je altijd al geroepen dat je ‘later’ kinderen wilt? Dan zit het met die kinderwens waarschijnlijk wel goed, maar wanneer is later? Of je klaar bent voor een baby is vooral een emotionele beslissing: het moet goed voelen. Maar ook praktische zaken zijn belangrijk. Je financiële situatie bijvoorbeeld en de stabiliteit van je relatie. Maar het belangrijkste: ben je bereid om je leven om te gooien om een kind op te voeden?

Klaar voor een baby? Praten!

Vervolgens moet je hier goed over praten met je partner en uitzoeken of jullie op één lijn zitten. Als één van de twee (nog) niet toe is aan kinderen, dan gaat het niet werken. Je hebt elkaars steun namelijk harder nodig dan ooit, wanneer de baby er is. Ook gaat jullie relatie veranderen en het is goed om hier van te voren over te praten.

Als jullie twijfelen of jullie al klaar zijn voor een baby, probeer dan in kaart te brengen waar dit aan ligt. Zijn jullie bang voor de verantwoordelijkheden die een baby met zich mee brengt? Ben je bang dat je je dromen niet meer waar kunt maken als je eenmaal kinderen hebt? Of vind je dat andere dingen, zoals het kopen van een huis,  eerst moeten? De meeste dromen kun je overigens ook met kinderen gewoon nog waarmaken. En wat een huis betreft: baby’s hebben niet veel ruimte nodig, zeker als ze nog niet kunnen lopen. Een groter huis kopen kan dus best nog even wachten.

Klaar voor een baby? Voorlichting

Als jullie serieus aan kinderen denken, kan het handig zijn om eerst eens naar een voorlichtingsbijeenkomst te gaan. Sommige gemeentes bieden een kinderwensspreekuur aan. Dit wordt gehouden door verloskundigen en huisartsen. Hier krijg je informatie over gezond zwanger worden. Waar moet je als aanstaande ouder op letten qua voeding en lifestyle? Tevens wordt er gekeken of je baby risico loopt door erfelijke ziektes. Voor de man is het ook belangrijk om gezond te leven tijdens en na de zwangerschap, dus neem beslist je partner mee naar dit soort bijeenkomsten.

Ben je klaar voor een baby? Twijfels...

Durf je geen beslissing te nemen? Denk hier dan aan: het ideale moment bestaat niet! Er zal altijd iets te bedenken zijn waarom je misschien toch nog niet klaar bent voor een baby, maar het leven houdt heus niet op als je kinderen hebt. En je vruchtbaarheid houdt wel een keer op. Je vruchtbaarheid neemt namelijk na je dertigste al snel af. Zorg dus dat je je kinderwens niet te lang voor je uit blijft schuiven.

Wanneer wist jij dat je klaar was voor een baby? Reageer ook!

2 jaar geleden

Ik zit dus op dit twijfel punt en vind het enorm lastig. Mijn partner geeft aan nog sowieso 1 jaar te willen wachten terwijl ik steeds maar denk, waar wachten we op? Ik vind het dood eng maar het lijkt me ook zo geweldig..

8 jaar geleden

Op een gegeven moment dacht ik, wat wil ik nu nog meer, naast werken en leuke dingen doen, op vakantie gaan en nog eens werken. Ook leuke dingen doen went en steeds vaker dacht ik aan het opvoeden van een klein wezentje, aan wat ons leven waardevol maakt. Vrij laat was ik toe aan die stap, ik kreeg op mijn 42ste een mooie jongen. Ik kan mij nu volledig geven aan het moederschap. Het is intens en onvoorwaardelijk. Leuke dingen doen is voor ieder mens belangrijk, maar het krijgt een andere waarde. Hopelijk kan ik enige twijfel weghalen bij vrouwen.

8 jaar geleden

Full of salient points. Don't stop beenvliig or writing!

9 jaar geleden

Mijn man en ik zijn 4,5 jaar bij elkaar. Al gauw wisten wij dat we kinderen met elkaar wilde. Maar door vele gebeurtenissen realiseerde wij ons dat het even moest wachten. Nu zijn we zover gekomen samen en zijn door verschillende gebeurtenissen sterker in onze relatie/huwelijk gaan staan. Dit is het moment waarop wij samen hebben gekozen om ervoor te gaan. Ik ben net gestopt met de pil. Als God het wilt zullen wij hopelijk een kind in ons armen hebben in de nabije toekomst. Ik vind het wel spannend maar heb er des te meer zin in dan ooit tevoren. Hopelijk is het ons gegund.