Snap

Wanneer word ik zwanger?

En welke fases moet ik daarvoor doorgaan?

Een zwangerschap is een van de meest bijzondere ervaringen die je maar kunt hebben. Maar wanneer word je eigenlijk zwanger? Welke fases ga je door? En wat betekenen termen als ovulatie, eisprong en temperaturen? Lees gauw verder!

Vruchtbaarste dagen

Wanneer je graag zwanger wil worden kun je uitrekenen wanneer je vruchtbaarste dagen zijn. Dit is tijdens je ovulatie of eisprong. Zodra je weet wanneer je vruchtbaarste dagen zijn, is de kans op een zwangerschap verhoogd wanneer je rond die dagen geslachtsgemeenschap hebt. 

Er wordt geschat dat een zaadcel ongeveer 72-uur in leven blijft en een eicel maximaal 24-uur leeft. De eicel die tijdens de eisprong is vrijgekomen uit de eierstok, wordt opgevangen door de eileider. De zaadcel moet na ejaculatie vlug op zoek naar de eicel om hem te bevruchten. Op het moment dat de zaadcel met zijn kop de eicel doorboort, ben je bevrucht.

Ovulatie

Een ander woord voor ovulatie is: eisprong. Het is als het ware het gereedkomen van een eicel uit de eierstok. Klik hier om alles te weten te komen over de eisprong.

Temperaturen

Je kunt je ovulatie berekenen door te temperaturen. Bij de temperatuurmethode meet je elke dag je temperatuur rond hetzelfde tijdstip. Dit doe je vanaf de eerste dag van je menstruatie. Rond de eisprong wordt je temperatuur minimaal 0,2 graden hoger dan daarvoor. 

Zwanger

Nu de zaadcel de eicel bevrucht heeft, smelten ze samen tot één cel. De cel gaat zich delen en vervolgt zijn reis naar de baarmoeder om zich aan het baarmoederslijmvlies, wat nu heel dik is, vast te zetten. Het vastzetten aan het baarmoederslijmvlies heet: innesteling. Dit gebeurt ongeveer 5- tot 8 dagen ná je ovulatie. Je lichaam gaat nu het HCG-hormoon produceren en vanaf nu ben je echt zwanger. Je kunt nu door het HCG-hormoon ook last krijgen van de eerste zwangerschapssymptomen zoals, vermoeidheid, versterkte geur- en smaakwaarneming, duizeligheid, hoofdpijn, pijnlijke of tintelende borsten en misselijkheid.

Testen

Nu je het vermoeden hebt dat je zwanger bent, kun je een zwangerschapstest gaan doen. Deze kun je bij de drogist of apotheek kopen en thuis doen. Er zijn verschillende soorten op de markt, maar bij allemaal wordt je urine gebruikt om aan te tonen dat je lichaam het HCG-hormoon aanmaakt. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing door en volg deze ook exact op. Alleen zo geeft de zwangerschapstest een betrouwbare uitslag.

Positieve zwangerschapstest

Het is echt waar, je hebt een positieve zwangerschapstest in handen! Misschien voel je jezelf gelijk al zwanger en heb je last van zwangerschapsverschijnselen, maar dat hoeft natuurlijk (nog) niet. Vertel je het alleen aan je partner? Of ben je iemand die het van de daken schreeuwt en mag iedereen het weten? 

Ook mag je nu de verloskundige gaan bellen, zodat er een afspraak gemaakt kan worden voor een intakegesprek. Dit gebeurt zo rond de 8- tot 10 weken. 


Was jij erg bezig met zwanger worden of liet je het meer los? Wij zijn benieuwd!