Snap

Knutselen met je kind

Wat is er leuker dan lekker creatief bezig te zijn met je peuter als het een dag wat minder mooi weer is, of lekker buiten natuurlijk bij mooi weer. Hieronder 10 simpele creatieve activiteiten, die leuk zijn om te maken voor je peuter maar die net zo leuk zijn om tentoon te stellen als het klaar is. Voor de meeste kunstwerken zijn er materialen nodig die meestal al in huis zijn en niet speciaal aangeschaft hoeven worden. Bovendien duren de creatieve activiteiten niet al te lang en zijn ze simpel te maken.

1. Een lapjes kat maken

Benodigdheden: stevig karton, een potlood of stift, restjes stof of vilt, lijm

Teken op karton een kat, of print deze uit als je het lastig vindt om zelf te tekenen. Knip de stofjes en het vilt in kleine stukjes. Knip de kat uit en laat je kindje het lijfje beplakken met de stukjes stof en vilt (ook erg leuk om dit rond dierendag te doen).

2. Rups

Benodigdheden ronde papiertjes (of knip zelf rondjes uit papier), een rietje, lijm, materiaal naar eigen keus

Laat je kindje de rondjes leuk versieren dat kan met allerlei materialen, papier, stof, lint, stickers enz. Plak vervolgens de rondjes aan elkaar door ze iets te overlappen, hoe meer rondjes hoe langer de rups wordt. Teken op het eerste rondje een oogje, dat wordt het hoofd van de rups. Knip 2 stukjes van het rietje en plak dit bovenop hetzelfde rondje dat zijn de voelsprieten.

3. Wollig schaapje

Benodigdheden: stevig karton, een potlood of stift, watten, lijm

Teken op karton een schaap, of print deze uit als je het lastig vindt om zelf te tekenen. Knip het schaap uit en laat je kindje het lijfje beplakken met de watten. (ook erg leuk om dit rond dierendag te doen).

4. Ijsje

Benodigdheden: Papier en lijm

Knip de verschillende kleurtjes papier in kleine rondjes. Teken een ijshoorntje op papier en laat je kindje de rondjes erop plakken. Ze kunnen het ijsje zelf zo groot maken als ze willen.

5. Spiegel

Benodigdheden: stevig karton, een potlood of stift, zilverfolie, lijm

Teken op karton een spiegelvorm, of print deze uit als je het lastig vindt om zelf te tekenen. Knip de spiegel uit en laat je kindje het bovendeel waar je in moet kijken beplakken met zilverfolie.

6. “Stempel” kunstwerk

Benodigdheden, verf (tip: gebruik verf die uitwasbaar is, kleine kinderen willen nog wel eens smeren), lege wc-rollen, papier

Doe verschillende kleuren verf op een schoteltje. Dip de uiteinden van de wc-rol hierin en stempel verschillende rondjes op papier. Gebruik voor iedere kleur en aparte wc rol als je niet wilt dat alle kleuren door elkaar komen.

7. Figuren van handen

Benodigdheden: vingerverf en papier

Besmeer de handen van uw kindje met vingerverf en laat ze deze stempelen op papier, door meerdere handen aan elkaar te stempelen kun je leuke figuren maken. Zo is een vlinder bijvoorbeeld snel gemaakt door twee handjes aan elkaar met de duimpjes naar boven te stempelen.

8. Placemat

Benodigdheden: Papier en plastificeerapparaat

Heeft uw kind een leuke tekening gemaakt, maar is de woonkamer al zo vol met alle mooie tekening. Plastificeer de tekening dan en gebruik ze als placemat. Voor u handig en voor uw kind iets om trots op te zijn. Dit is ook leuk met feestdagen en thema tekeningen.

9. Bloem

Benodigdheden: Groen papier, diverse kleuren crêpe papier en lijm, lege keukenrol

Beplak de helft van de keukenrol met groen papier, dit is het steeltje van de bloem. Maak evt. nog een blaadje en plak deze ook aan de rol. Maar van diverse kleuren crêpe papier propjes en plak deze op de bovenste helft van de bloem. Zo krijgt uw kindje een echte vrolijke bloem.

10. Ballondieren

Benodigdheden: ballonnen, papier en lijm, evt. watervaste stiften

Blaas een ballon op liefst wat kleiner, anders wordt het knutselwerkje erg groot. Knip bijv. oortjes, oogjes, pootjes of een snaveltje en plak deze vast op de ballon, je kunt ook een 'gezichtje' tekenen met een watervaste stift en de andere delen van het ballondiertje er aan knutselen met papier.

Heel veel knutselplezier gewenst voor u en uw kindje!

Bronnen voor de voorbeeld afbeeldingen www.kleuterspelletjes.net www.jufsanne.com www.jufjannie.nl www.pinkelotje.nl

Heb jij nog tips om samen met je kind te knutselen? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Mariska