Snap

Huisdieren: goed voor kleine kinderen?

Kinderen en huisdieren: is het een gouden combinatie?

Voordelen van het hebben van een huisdier

Hoewel de onderstaande voordelen van het hebben van een huisdier niet specifiek onderzocht zijn bij kinderen, kunnen we met enige redelijkheid wel aannemen dat hetgeen bij volwassenen is geconstateerd ook in meer of mindere mate voor kinderen geldt. Zo zou een huisdier, meer specifiek in dit geval een hond, je meer fit houden en bijdragen aan de sociale contacten door bijvoorbeeld het uitlaten.

Angst, eenzaamheid en depressie kunnen afnemen, stress verminderen, hoge bloeddruk verlaagt en een versnelde hartslag neemt af. In een maatschappij waar steeds vaker spake is van overgewicht, ook bij kinderen, kan het hebben van een huisdier alleen al op dat vlak een zeer positief effect hebben.

Ontwikkeling van het kind met een huisdier

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het opgroeien met huisdieren kinderen kan helpen bij de emotionele en cognitieve ontwikkeling. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat kinderen meer vertrouwen en eigenwaarde opbouwen als ze betrokken worden bij het verzorgen van het huisdier er vanuitgaande dat de taken zijn aangepast op de leeftijd.

Kinderen die zorgzaam omgaan met dieren, zullen ook makkelijker zorgzaamheid tonen ten op zichte van andere kinderen en volwassenen.

Leuk voor korte duur?

Het hebben van een huisdier hoeft echter geen blijvend succes te zijn. Soms kan een kind een week na het krijgen van het hamstertje er al op uitgekeken zijn. Het verschonen van de kooi is toch niet zo leuk als gedacht, of het konijntje blijkt ook te kunnen bijten. Of het kind blijkt ineens onder de uitslag te zitten. Heb je moeite met het kiezen van het juiste huisdier voor je kind? Klik dan hier.

Allergie is iets waar je vaak pas na de aanschaf achter komt en veel gevallen zit er dan niets anders op om voor het beestje een ander huis te vinden of indien mogelijk een andere plek in huis waardoor de klachten kunnen afnemen of zelfs verdwijnen. Een dergelijke allergie hoeft niet blijvend te zijn, na enige tijd kan een kind hier over heen groeien.

Vergeet in alle gevallen niet dat u als ouder verantwoordelijk bent voor het aangeschafte huisdier. Als de verwachtte zorgzaamheid van het kind naar het huisdier uitblijft mag het dier hier natuurlijk niet de dupe van worden.

Geen impuls aankoop

De uitdrukking “A dog is for life – not just for Christmas” geldt uiteraard voor alle huisdieren. Laat een huisdier nooit een impuls aankoop zijn. Verdiep u als ouder eerst goed in het dier dat u wil aanschaffen. Welke verzorging heeft het dier nodig, wat moet u er voor aanschaffen etc. Als u een hond aanschaft onderzoek dan welk ras het beste bij u past en informeer bij officiele fokkers van dit ras wat u precies kan verwachten.

Het aanschaffen van huisdier uit het het asiel is nobel, maar aangezien ook veel dieren in het asiel belanden wegens gedragsproblemen doet u er verstandig aan u zo goed mogelijk te laten informeren over het karakter van het dier dat u in huis wil nemen.

Respect voor het huisdier

Leer uw kind respect te hebben voor het huisdier. Op internet komen veel foto's voorbij van kinderen samen met de hond in de hondenmand of soms zit het kind zelfs op de hond. Bedenk dan dat, hoe aandoenlijk het er ook uit mag zien, dit de enige echte eigen plek van de hond is die op deze manier wordt afgenomen.

Een hond of kat of elk ander huisdier dat ligt te slapen moet met rust gelaten worden. Een huisdier is geen vervanging voor een pop of knuffeldier maar een levend wezen die met respect behandeld dient te worden. Is er, tot slot, enige twijfel binnen het gezin om een huisdier aan te schaffen doe het dan, hoe leuk het ook kan zijn voor het kind, niet.

Hebben jullie gekozen voor een huisdier en hebben jullie nog tips voor andere ouders? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Ineke

8 jaar geleden

Het is gezond om met dieren op te groeien! Deze hebben bepaalde bacterien/schimmels bij die goed zijn voor de opbouw van het immuumsysteem. Daarnaast heb je gewoon heel veel plezier van dieren. Het zijn ook net kinderen!

8 jaar geleden

Lees net het verhaal van Tessa. Nou, ik kan me goed voorstellen dat Tessa kwaad is!

8 jaar geleden

Wij gaan standaard met elke hond (dan nog pup) naar puppy cursus en basiscursus. Één van de vele dingen die we leren is dat een hond een kind van nature tot ongeveer het achtste jaar als ranglagere beschouwd. Een hond heeft een andere manier om een roedelgenoot (een hond beschouwd z'n gezin al z'n roedel, in de natuur leven die roedels echter niet zo dicht op elkaar) wat aan het verstand te peuteren. Daarnaast heeft een pup vacht, een baby/kind niet. Een baby reageert anders dan een pup. Een heel jong kind met een pup lijkt schattig maar de pup heeft een snellere ontwikkeling. Dat kan problemen geven. Natuurlijk zijn er prachtige verhalen waarbij het allemaal fantastisch ging zonder dat men zich erin verdiept had maar wij willen altijd zoveel mogelijk uitsluiten. Op een hondenschool leren ze je daar een weg in te vinden en leer je meer over hoe een hond denkt en hoe dat te gebruiken. Oja, wij laten nooit een kind een hond uitlaten. Wij zijn als volwassenen verantwoordelijk voor onze hond. Een kind kan een hond (netjes aangelijnd natuurlijk) niet altijd houden en kinderen denken soms gewoon net even anders (bovendien ruimen wij netjes eventuele ongelukjes op). Daarnaast heb je gewoon met verschillende karakters te maken. Ook binnen één ras. Bij het uitkiezen van een ras kan men natuurlijk wel globaal een kindvriendelijk ras selecteren (i.p.v. wat het beste bij het ego van het baasje past) en op gezondheid want je wilt dat zo'n honds gezinslid lang en gezond mee gaat. Daarnaast zijn er cursussen voor op school zodat kinderen met honden leren omgaan. Helaas worden deze te weinig ingezet (Sophia Vereeniging geloof ik). Op bepaalde hondenscholen zijn er cursussen voor kind en hond. Ons dochtertje heeft er inderdaad fantastische vrienden aan. Ze kan er hele gesprekken mee voeren maar is ook erg duidelijk naar de honden. Dan noemt ze duidelijk de naam, geeft een commando waarna ze geknuffeld/geprezen worden. Ze kan natuurlijk ook erg om ze lachen. Denk ook eens aan een tweedehands hond uit het asiel. Het karakter is al ontwikkeld en meestal bekend of getest. Tweedehands kan ook via een rasvereniging. Via het asiel kan men ze soms ook op proef meenemen. Uiteraard weloverwogen.

8 jaar geleden

Wij hebben een paar jaar geleden een hond van 7 maand uit huis gehaald omdat de oude eigenaren aangaven dat ze meer gingen werken en hierdoor niet meer voor de hond konden zorgen. Eenmaal in huis bleek de hond niet opgevoed, niet zindelijk en bang voor de riem te zijn. Gelukkig was de hond pas 7 maand oud en is ze inmiddels een vrolijke 3-jarige. Het heeft echter veel tijd en aandacht gekost om deze hond weer op de rails te krijgen. Dit was niet een kwestie van geen tijd, dit was een kwestie van een hond voor de lol nemen en zodra ze gaan puberen, niet meer weten wat ermee te doen. Vorig jaar hoorden we dat de oude eigenaren opnieuw een hond hebben genomen. We zijn hier behoorlijk kwaad om geweest aangezien een hond volledig afhankelijk is van zijn baasje. Onze tip; een pup is leuk maar houdt rekening met de puberteit. Dit is een periode waarin honden dingen gaan uitproberen, soms dingen slopen en een consequente houding nodig hebben. Deze puberteit kan lang aanhouden! Vergis je hier niet in want er zitten al zoveel puberhonden in asiels........