
Hoe leer je jouw kind sociale vaardigheden?
Kleine kinderen kunnen niet altijd lief met elkaar spelen en zitten elkaar eerder dwars. Vaak maken de ouders zich zorgen omdat hun kinderen niet goed samen kunnen spelen. Dit is echter helemaal niet nodig, want samen spelen is een sociale vaardigheid en die moet geleerd worden. Hoe kun je de sociale vaardigheden van je kind stimuleren? En hoe herken je een gebrek aan sociale vaardigheden? Enkele vragen die hieronder beantwoord worden.
Hoe kun je de sociale vaardigheden van je kind stimuleren?
Peuters zijn eigenlijk nog te klein om echt samen te spelen. Dat komt doordat peuters nog teveel gericht zijn op zichzelf. Om samen te kunnen spelen, moet je je kunnen inleven in anderen en dat kunnen zij nog niet. Zij zullen daarom vaker naast elkaar spelen dan met elkaar, of elkaar dwars zitten door bijvoorbeeld de toren van de ander om te duwen. Op die manier krijgen ze aandacht, precies hetgene wat ze willen. Maar in deze levensfase kun je wel beginnen met het trainen van de sociale vaardigheden van je kind. Ook bij kleuters gaat het nog niet altijd goed, ook al hebben ze al veel meer geleerd dan peuters. Ze zijn nog steeds druk aan het leren en dit wordt gestimuleerd in de kleuterklas door middel van spelletjes.
Hieronder enkele tips om sociale vaardigheden te stimuleren:
- Zorg ervoor dat je kind van zichzelf houdt. Ze kunnen niet van anderen houden, als ze niet van zichzelf houden.
- Geef het goede voorbeeld. Kinderen zijn heel goed in imiteren en zullen je na willen doen. Laat zien hoe je samen kunt spelen.
- Heb niet te hoge verwachtingen, wanneer je twee peuters naast elkaar zet. Ze zullen waarschijnlijk niet lief samen gaan spelen. Als je heel erg geluk hebt, spelen ze lief naast elkaar.
- Stimuleer spelletjes waarin samen gespeeld moet worden, zoals tikkertje en verstoppertje. Het zal niet gelijk goed gaan, maar langzaamaan zullen ze het leren.
- Houdt spelende peuters in de gaten. Wanneer twee peuters ruzie maken, kies dan geen partij, maar blijf kalm en probeer ze af te leiden, waardoor ze weer rustig worden.
- Dwing je kind niet om met anderen te spelen. Zet ze vooral niet onder druk; dit werkt vaak juist averechts. Alle kinderen zijn anders en ontwikkelen zich op een andere manier. Sommigen houden gewoon (nog) niet zo van samen spelen.
- Vertel een verhaal of lees een boek voor en bespreek tijdens of na het verhaal hoe jouw kind het zou oplossen. Op deze manier leert je kind zich inleven in anderen.
- Speel een rollenspel. Laat je kind bijvoorbeeld een middag de ouder spelen en jij het kind. Probeer je te gedragen zoals je denkt dat de ander op situaties zou reageren. Zo krijgt je kind meer inzicht in zijn eigen gedrag.
Hoe herken je een gebrek aan sociale vaardigheden?
Maak je niet gelijk zorgen, wanneer je kleuter niet kan samen spelen, maar hebt geduld. Je kleuter is nog steeds aan het leren. Wel zijn er enkele dingen waar je op kunt letten om te zien of je kind eventueel een gebrek heeft aan sociale vaardigheden:
- Je kind is agressief, vecht regelmatig en maakt veel ruzie;
- Je kind kan moeilijk omgaan met anderen en heeft weinig vriendjes;
- Je kind is verlegen en teruggetrokken;
- Je kind heeft weinig zelfvertrouwen;
- Je kind wordt vaak geplaagd of gepest;
- Je kind heeft last van lichamelijke klachten, zonder duidelijke oorzaak.
Wanneer je kind echt moeite heeft met sociale vaardigheden, worden er verschillende cursussen aangeboden. Dit kan online, maar vaak ook door met groepjes bij elkaar te komen of privé bij je thuis. Kijk voor cursussen bij jou in de buurt op internet, via bijvoorbeeld deze website.
Hoe leer jij sociale vaardigheden aan je kind? Laat het weten in een reactie hieronder.
Geschreven door mama Mayra