Snap

Help, luizen!

De schrik van iedere ouder als je kind luizen heeft. Je bent daar natuurlijk helemaal niet blij mee, als je kind dat heeft.

De schrik van iedere ouder als je kind luizen heeft. Je bent daar natuurlijk helemaal niet blij mee, als je kind dat heeft.

Je krijgt van school een brief mee als een kind in de klas luis heeft, zodat de ouders hiervan op de hoogte zijn en dat je weet dat je op dient te letten of jouw kind het ook niet heeft. Controle van je kind hierop is belangrijk.

Wat zijn luizen en hoe ontstaan ze?

Luizen zijn hele kleine beestjes van ongeveer 1 millimeter groot. Luizen leven van mensenbloed. Ze komen voor op de hoofdhuis. Luizen leggen op het hoofd eitjes en deze eitjes worden neten genoemd en zij gaan zich vastpakken aan het haar, vlakbij de hoofdhuid. Je kunt de neten vinden in de nek, en in nek en onder de pony. Neten lijkt op roos en ze hebben wit-gele kleur. Roos valt uit het haar en neten zitten vast aan het haar, dat is het verschil tussen roos en neten. Na een aantal dagen komt uit de neet een luis te voorschijn en zo ontstaan de luizen. Deze luis kan na ongeveer 10 dagen ook weer eitjes (neten) leggen. Zo neemt het aantal luizen op het hoofd snel toe.

Hoe merk je het?

In het begin merk je er nog helemaal niets van. Het aantal luizen neemt flink toe en dan krijg je flinke jeuk. Om te voorkomend at je kind hoofdluis heeft moet je als ouder regelmatig je kind controleren. Hiervoor kun je een stofkam (luizenkam) gebruiken. Kam het haar met de stofkam uit boven een wit vel papier of boven de wasbak. Als je luizen vindt, spoel ze dan meteen weg. Controleer direct na elkaar alle gezinsleden. Herhaal de controle bij alle gezinsleden iedere week. Als er op school is geconstateerd dat er hoofdluis is het zeker belangrijk om de controle vol te blijven houden.

Behandeling en Desinfectie

De volgende dingen dienen gewassen te worden: kleding en beddengoed en knuffels. Je dient ook de stofzuigerzak na het stofzuigen te vervangen. Alles dien je te wassen op 60ºC, dan worden alle luizen en neten gedood.

Denk hierbij aan het wassen van kleding en beddengoed, maar denk ook aan knuffels en aan het vervangen van de stofzuigerzak na het stofzuigen!! Een gewoon wasprogramma van 60ºC doodt alle luizen en neten. Kammen en borstels dien je minstens één uur te laten weken in een pediculicide oplossing. Kleding en spullen die je niet kunt wassen, kun je het beste een week in een afgesloten zak bewaren, de luizen zullen dan omkomen van de honger.

Luizen op de kleding en knuffels kunnen verder ook worden gedood door bevriezing. Men moet dan kleding en knuffels minimaal 24 uur in een diepvries stoppen. Voor meubilair en autobekleding is het voldoende om één keer extra grondig te stofzuigen.

De beste methode om luizen te behandelen is een lokale behandeling van het haar met een geregistreerd luisbestrijdingsmiddel EN dagelijks kammen van het haar met een stofkam (plastic kam is verkrijgbaar bij de drogist en deze kam haalt de luizen uit het haar) tot 14 dagen na de aanvang van de behandeling.

De volgende middelen zijn geregistreerd voor de behandeling van hoofdluis:

  • Malathion (PriodermÒ), lotion, shampoo.
  • Malathion (NouryÒ), lotion.
  • Permetrine (LoxazolÒ), lotion, crème.
  • Bioalletrine/piperonylbutoxide (para-SpeciaalÒ), spray.

Door de langere contacttijd zouden producten in de vorm van lotion beter werken dan shampoos.

Nieuw in de strijd tegen de behandeling van hoofdluis is de GOODBYELICE-kam. De werkwijze is als volgt: twee kammen bewegen, met meer dan 200 bewegingen per seconde tegen elkaar in, zodat tijdens de behandeling de meeste luizen en neten worden verwijderd. Luizen en neten die in aanraking komen met de kam zijn beschadigd, waardoor ze niet meer kunnen reproduceren of uitkomen.

Op school vertellen

Als je kind luizen heeft, dan is het belangrijk om dit op school door te geven. De leerkracht kan dan de ouders van de leerlingen informeren. Kinderen kunnen dan extra gecontroleerd en behandeld worden om hoofdluis te voorkomen.

Meer informatie

Als je meer informatie wilt ontvangen hoe je met hoofdluis dient om te gaan kun je op school een folder navragen. Of je kunt op internet kijken voor meer informatie.

Verder zijn de volgende sites ook interessant om te bekijken:

Deze pagina is geschreven door mama Gea van Wijck

9 jaar geleden

Laatst las ik ergens dat de ideeën over hoe je luizen moet "uitroeien" een beetje zijn veranderd. Men is tot de conclusie gekomen dat luizen zich helemaal niet ophouden in knuffels, jassen, bedden banken enzovoorts. Ja hooguit die 1 of 2 die per ongeluk uit je haar zijn gevallen, maar in principe willen luizen helemaal niet wonen in knuffels oid. Ze blijven liever op het hoofd, waar ze dicht bij hun voedsel zijn. De meeste besmettingen vinden dan ook plaats bij hoofd-hoofd contact. Zoals het nu blijkt, is een keer goed alles stofzuigen en de knuffels 1 of 2 dagen in een plastic zak genoeg om je huis luisvrij te krijgen. De koppies zijn natuurlijk een ander verhaal, daar moet inderdaad het zware geschut aan te pas komen :)