
ADHD; hoe mee om te gaan?
Er zijn veel mensen en kinderen die last hebben van ADHD. Gelukkig is daar tegenwoordig meer over bekend dan vroeger en zijn er ook meer mogelijkheden tot behandeling.
Wat is ADHD
ADHD betekent Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Soms wordt ADHD ook aandachtstekort-hyperkinetische stoornis. Een andere benaming die ook wordt gebruikt is aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis.
Behandelingen ADHD
Helaas is ADHD niet te genezen. Gelukkig zijn er wel diverse behandelingen mogelijk. Je kunt je kind medicijnen laten innemen om de symptomen te verminderen. Doordat je kind medicijnen inneemt zal zijn sociale leven een stuk beter worden, omdat het medicijngebruik een positieve invloed heeft op het sociale functioneren van jouw kind. Je kind kan een behandelprogramma krijgen dat op je kind is afgestemd.
Een behandelprogramma bestaat vaak uit medicijnen, psychologische behandelingen, educatieve behandelingen en voeding. Om het behandelplan tot een succes te brengen is steun van ouders, familie en vrienden en de school heel belangrijk voor het kind. Tevens zou je kind met lotgenoten kunnen gaan praten om zich begrepen te voelen en de kans op behandeling is hierdoor ook groter.
Voeding
Er zijn verschillende diëten voor kinderen en mensen met ADHD. De diëten kunnen heel goed aanslaan bij kinderen en mensen met ADHD. Kunstmatige kleurstoffen kunnen de oorzaken verergeren, voornamelijk de hyperactiviteit kan erger worden als je kunstmatige kleurstoffen eet als je ADHD hebt. Gedragstherapie kan ook behandelmethode zijn om uw kind te helpen om te gaan met zijn of haar ADHD.
Pedagogische benaderingen kunnen ook een hulpmiddel zijn bij kinderen met ADHD. Veel kinderen hebben behoefte aan regelmaat en duidelijkheid. Structuur van de dag hoe laat ze wat gaan doen is ook belangrijk. Je kunt dan hulp bieden bij het beginnen met een taak en je kunt als ouder hulp bieden bij het inplannen van een taak of het inplannen van een dag of meerdere dagen. Ze vinden het moeilijk om met veranderingen om te gaan, dus het is belangrijk om ze hierop goed voor te bereiden. Vertel wat de veranderingen zijn en hoe je het gaat aanpakken. Verder zijn complimentjes geven ook van belang voor kinderen met ADHD, ze voelen zich dan gewaardeerd. Een beloning geven voor een verandering die ze goed hebben gedaan vindt een kind met ADHD ook zeer plezierig.
Voor kinderen met ADHD is het belangrijk dat ze eerst leren nadenken voordat ze iets gaan doen, ze hebben hier veel moeite mee. Kinderen met ADHD hebben een motiverende omgeving nodig, ze kunnen dan makkelijker hun aandacht bij een taak houden en hun geheugen toepassen indien nodig en ze kunnen daardoor een betere prestatie leveren en neerzetten. Dit geeft een kind ook veel zelfvertrouwen en dat is heel belangrijk.
Alternatieve behandelingen
Verder zijn er ook alternatieve behandelingen mogelijk. Je kunt hierbij denken aan: neurofeedback, natuurproducten, coaching, ontspanningsoefeningen. Natuurproducten kunnen de concentratie verhogen met een kind met ADHD. De ontspanningsoefeningen kan de ouder ook met het kind oefenen, zodat ze samen heel goed kunnen ontspannen.
Heeft jouw kind ADHD en hoe ga jij hiermee om? Laat het weten in een reactie hieronder.
Geschreven door mama Gea
anoniem2017
Ik heb een zoontje met adhd. Hier heb ik in de eertse jaren geen aandacht aan besteed. Ja hij was drukker. Ja hij speelde 5 min met iets en dan ging hij iets anders doen. Ja hij was best aanwezig. Maar het is een heerlijk en eerlijk ventje, dat alles voor een ander over hebt. Bloed iemand zijn vinger en is er geen pleister hij gaat het vragen aan personeel en mag dan ook nog mee de keuken in. Ik wilde die stempel niet. Aangezien adhd de stempel is van een druk en vervelend kind. En dat is hij niet. En toen ging hij naar groep 3. Hij houd zich trouwens op school zo in dat hij daar nooit als druk is bestempeld, dat komt er thuis pas uit. Maar zijn concentratie liet het afweten, hij ging achter lopen. En wij gingen thuis oefenen. Papa zelf een adhd er ( al ziet iemand dat niet als hij hem nu zou ontmoeten) herkende zichzelf en toen hebben wij aan de bel getrokken. Nu heeft onze zoon ook de stempel adhd gekregen en hij heeft er baad bij. Hij heeft een inhaalslag gemaakt. En is over gegaan naar groep 4. Nog moet hij extra oefenen, maar hij heeft in de klas zijn draai gevonden. Het is blijven kijken naar wat het beste is. Eerst medicatie 10 mg, werkte niet, toen 20 mg, werkte wel, maar hij was nog net geen zombie aan t worden, toen terug naar 15 mg. Dit werkte goed en hij deed ook weer mee op school. Iedere dag gebruikt, ook in de weekeinden en vakanties, want hij mist een stofje en die krijgt hij door de medicatie. En een kind met een bril op, zeg je ook niet tegen zet m in het weekeinde maar niet op. Pas weer op controle, op school gaat hij best goed, wel extra werk nodig maar dat is niet erg. Maar ik vind hem zo teruggetrokken, hij speelt samen met zijn zus zonder medicatie en zodra het ingenomen is wil hij voornamelijk alleen spelen. Nu samen met de arts afgesproken dat we de weekeinden en vakanties geen medicatie doen, aangezien het eigenlijk echt voor de concentratie is. van mij mag hij drukker zijn. En zo dol is hij niet op medicijnen innemen. Nu weer kijken hoe dit gaat. En het zal bijstellen blijven en blijven kijken hoe mijn zoontje er op reageerd. Ik ben zeker trots op hem hoe hij het allemaal maar doet. En als je hem je laat aankijken als je zegt wat hij moet doen, gaat het beter dan als je van een afstand roept, maar is dat niet bij ieder kind