3 maanden geleden

Jongensbesnijdenis De KNMG ziet niet-therapeutische circumcisie bij minderjarigen (jongensbesnijdenis) als een schending van de integriteit van het lichaam. Dit grondwettelijk vastgelegde recht beschermt mensen tegen ongewilde ingrepen in of aan het lichaam. Volgens de KNMG mogen minderjarigen alleen blootgesteld worden aan medische handelingen als er sprake is van ziekte of afwijkingen, of als overtuigend aangetoond kan worden dat de ingreep in het belang is van het kind, zoals bij vaccinaties. Het zonder medische reden chirurgisch verwijderen van de voorhuid bij jongens is schadelijk en een ernstige schending van fundamentele kinderrechten, stelt de KNMG in haar standpunt Niet-therapeutische circumcisie bij minderjarige jongens. De KNMG roept artsen op om jongensbesnijdenis te ontmoedigen en ouders die de ingreep overwegen actief en indringend op de hoogte te brengen van het ontbreken van medische voordelen en het gevaar van complicaties. Complicaties Besnijdenis kent, anders dan vaak wordt gedacht, ook risico’s op complicaties. Met name bloedingen, infecties, plasbuisvernauwingen komen regelmatig voor. Ook sterfgevallen zijn gerapporteerd. Op latere leeftijd ontwikkelen besneden mannen veel vaker seksuele problemen. https://www.knmg.nl/actueel/dossiers/jongensbesnijdenis KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst)

3 maanden geleden

Wassen reinigt. Amputatie verminkt.

3 maanden geleden

Niet alle culturen in de geschiedenis hebben besnijdenis toegepast: de oude Grieken en Romeinen vonden de ingreep barbaars en vroege christenen, waaronder Paulus en Simon Petrus, keurden de ingreep expliciet af, ook al was Jezus, als Jood, besneden (besnijdenis in bijbelse tijden was niet dezelfde ingreep als wij vandaag de dag doen. Het was een kleine snee in het puntje van de voorhuid om er een paar druppels bloed uit te halen als bloedoffer). De katholieke kerk veroordeelde de besnijdenis zelfs als een doodzonde en verbood de praktijk ervan tijdens het oecumenisch concilie van Basel-Florence in 1442.

3 maanden geleden

Ouders mogen het fysieke welzijn van hun kinderen niet opofferen omwille van een religieus geloof Wanneer ouders beslissingen nemen over de medische zorg van hun kinderen die niet in overeenstemming zijn met het welzijn van hun kinderen, dat wil zeggen beslissingen die niet binnen het bereik van redelijke alternatieven vallen, plegen ze kindermishandeling of verwaarlozing en kunnen ze dienovereenkomstig worden vervolgd in civiele en/of strafrechtelijke procedures. Net als bij volwassen incompetente personen, moeten surrogaatbeslissingen voor kinderen berusten op de tijdelijke belangen van de patiënt, niet op veronderstelde spirituele of andere wereldse belangen van de patiënt of van de surrogaat. Ouders zijn dus niet vrijgesteld van hun verplichting om de noodzakelijke medische zorg voor hun kinderen te verzekeren, noch van hun verplichting om de lichamelijke integriteit van hun kind te beschermen tegen ongerechtvaardigde medische procedures, simpelweg omdat ze religieuze overtuigingen hebben die niet in overeenstemming zijn met het tijdelijke welzijn van het kind https://scholarship.law.wm.edu/cgi/viewcontent.cgi?referer=https://www.google.be/&httpsredir=1&article=1166&context=facpubs blz 84