Jeetje's avatar
2 jaar geleden

Mijn kinderen waren vlak voor hun derde verjaardag zindelijk. Nooit de hoeveelheid drinken verminderen om je kind zindelijk te krijgen! Het gaat erom dat het kind de signalen vanuit de volle blaas naar de hersenen leert herkennen en er iets mee gaat doen. Bloot of in een onderbroekje rond laten lopen (is zomers makkelijker) helpt hier vaak wel bij om te ervaren wat er gebeurt bij het legen van de blaas. Maar dit werkt niet bij iedereen. In Nederland wordt ook nog wel beweerd dat basisscholen kinderen mogen weigeren wanneer ze met 4 nog niet zindelijk zijn, maar dat mag niet. Wel mogen ze ouders bellen om hun kind te komen verschonen, want de leerkracht kan dat niet continu doen wanneer er meerdere kleuters in de groep zitten. Je wilt ook dat er op je kleuter gelet wordt wanneer hij/zij op school zit en niet dat een leerkracht steeds de boel aan bijv. de onderwijsassistent over moet laten omdat er een kind verschoond moet worden. Sommige kinderen zijn wel zindelijk met 2,6 jaar, maar allemaal, dat is niet realistisch. Dat ze vroeger eerder 'zindelijk' waren heeft er ook mee te maken dat kinderen soms gedwongen op het potje werden vastgezet. Ja, als je maar lang genoeg wacht, komt er wel wat. Maar leuk en kindvriendelijk is anders. Nu zaten vooral moeders, die waren vooral thuis als huisvrouw, er ook meer bovenop, omdat het nogal wat was scheelde en kinderen beter konden voelen dat ze nat waren door de katoenen luiers die ze gebruikten.

Mdriel's avatar
2 jaar geleden

Ik vind jou redenatie wel een beetje apart, ik hoor vaak kinderen kunnen zo jong nog niet zindelijk zijn, maar dat is echt dikke onzin een generatie geleden waren kinderen tussen de 1 en 2 jaar meestal zindelijk en kinderen zijn echt niet ineens verandert. Ik vraag me af wat er mis mee is om je kindje zonder luier rond te laten lopen? De meeste kinderen plassen na een eet/drink moment als je ze dan naar de wc/potje laat gaan heb je bijna altijd raak en verder een beetje geduld. Ik geloof zelf niet zo in wachten, straks wordt je kindje nog gepest ook als ze als enige in een luier rondloopt.

Dianneke's avatar
2 jaar geleden

Tja bij ons lukte het toevallig wel om alledrie de meiden met 2 tot 2,5 jaar zindelijk te hebben. De oudste zei op haar 2e verjaardag ‘ik wil geen luier meer’. Wij twijfelden maar dachten ‘nou oké we proberen het’. En ze deed inderdaad alles vanaf toen op de wc, had ook nooit ongelukjes. Onze tweede hebben we 1 week vrijgenomen, dat was de week dat onze oudste voor het eerst naar school ging. De tweede was toen 2,5. Na 2 dagen wilden we opgeven, maar aan het eind van de week was ze dag en nacht droog! Kennelijk was ze er wel aan toe maar zagen wij dat nog niet en had ze meer aanmoediging nodig. Onze jongste meid net als bij de tweede gedaan. Hup week vrij, luier af en gaan. Niks potje, gewoon op de wc. En ook hier duurde het een paar dagen en toen lukte het. Bij ongeveer 1 op de 10-20 kinderen lukt het met 2,5 echt niet. Dan werkt forceeen averechts. van de rest heeft een deel het meteen door, maar het grootste deel heeft hulp nodig, echt dagenlang 1 op 1.

Mella91's avatar
2 jaar geleden

Wat raar zeg. Als je een juf wilt zijn voor kinderen van 2,5 jaar, dan horen luiers erbij. Als ze dat niks vind, moet ze maar met oudere kindjes werken of liever iets anders gaan doen.