8 jaar geleden

Ik zou het niet vanaf het begin doen, maar eerst zorgen dat ze zich duidelijk kunnen maken in het Nederlands. Maar ik ben er zeker voorstander van om ermee te beginnen zodra ze bijvoorbeeld naar de basisschool gaan. Als ik hoor hoe snel m'n dochter woordjes oppikt uit het Frans op vakantie en hoe leergierig ze daar ook voor is, vind ik dat wel belangrijk. Die kinderen pikken zo makkelijk de dingen op, veel makkelijker dan wanneer je ouder bent.

8 jaar geleden

Mijn zoontje is geboren in Taiwan, omdat we daar 3 jaar woonde. Hij spreekt nu een paar woorden Chinees, we proberen het een beetje bij te houden. Engels en Nederlands, dit omdat we in de toekomst misschien nog een paar jaar in Amerika gaan wonen. Onze dochter is wel in NL geboren en voeden we om die reden ook 2 talig op.

8 jaar geleden

Onderzoeken naar meertaligheid laten zien dat deze kinderen een voorsprong hebben op talen gebied. Echter is het wel zo dat je consequent dezelfde taal moet praten. En dat de taal volledig wordt beheerst, dus je moedertaal is. Als je zelf in twee talen tegen je kind gaat praten dan kunnen ze in de war raken. Dus is het beter om consequent dezelfde taal te praten tegen je kind en met je partner de afspraak maakt wie welke taal tegen je kind praat. Kortom ik denk dat het alleen (en dat toont onderzoek ook aan) meertalig opvoeden zin heeft als beide ouders consequent de afgesproken taal tegen het kind spreekt en tevens dat je de taal volledig beheerst (vaak is het dan je moedertaal).

8 jaar geleden

voor zover ik weet werkt meertalig opvoeden alleen goed als je consequent in eenzelfde taal blijft praten en niet afwisselt met Nederlands. ik neem even als voorbeeld de Pfaffs.. Debby spreekt hier alleen Nederlands tegen haar kinderen en Nicolas alleen maar Frans. ook als de kinderen in het Nederlands iets aan hem vragen, geeft hij antwoord in het Frans.