MamavanAvanD's avatar
5 jaar geleden

Onze oudste was heel vlot, maar de jongste is nu 17 maanden en alles heet ‘mama!’ Papa wordt alleen gezegd als hij hem een fles geeft. Hij begrijpt mega veel maar zelf wat zeggen? Ho maar. Net als lopen overigens. Kruipend en lopend op z’n knieen komt ie ook praktisch overal.

Lynnet 's avatar
5 jaar geleden

Met 9 maanden kwamen de eerste woordjes: 'uit' en 'papa'. En daarna in rap tempo nog meer. Met net twee jaar sprak ze vier- en vijfwoordzinnetjes. ('Pardon, ik liet een eetje (scheetje)') Ze is nu met negen jaar ook echt een talig kind: taal en spelling gaan heel goed op school en ze is dol op taalgrapjes. Op motorisch gebied was ze met alles als peuter aan de late kant. Ze kunnen op die leeftijd gewoon niet alles in één keer. Ze heeft in de kleuterklas Motorische Remedial Teaching gehad om te werken aan haar motorische vaardigheden en haar zelfvertrouwen. Gewoon stap voor stap gaan en hulp vragen/aanvaarden als dat nodig is..

Jeda0000's avatar
5 jaar geleden

Hier ook twee prematuurjes en mijn oudste was ook heel laat met praten, met 2 jaar zei hij een paar woorden dus oren laten testen en logopedie, nu is hij 4 en praat veel beter hoor echt nog wel verschil met andere 4 jarige kinderen maar komt sowieso goed, maar nu hij op de basis school zit gaat het nog meet vooruit. Vind 19 maanden ook echt niet shockend hoor ene kind is gewoon sneller met iets anders ?

Jamle's avatar
5 jaar geleden

Onze zoon is 2 jaar en 2 maanden en praat ook nog niet echt. Ik maak me daar wel eens zorgen over al heeft het CB mij daarin wel wat gerust gesteld. Doordat hij wel eens een combinatie van woorden maakt zoals dag mama/papa of kijk daar was er geen aanleiding om ons zorgen te maken. We hebben we (vooral op mijn aandringen) een extra afspraak met 2,5. Mocht het dan niet verder ontwikkeld zijn, dan is logopedie de volgende stap. Snap dat het ingewikkeld is hier krijg ik ook vaak de opmerking: “oh, praat hij nog niet” word er soms wat moe van. Hij is overigens 4 weken te vroeg geboren.