Omam5's avatar
5 jaar geleden

Mijn kleindochter is volledig doof geboren nu is ze 3 jaar en met ci implantaten hoort ze super en haar spraak/taal ontwikkeling gaat echt supergoed Wij waren ook heel onzeker en bang voor later maar als je haar ziet ze heeft ritme danst spreekt zingt ook in hele drukke toestanden wat eerst werd afgeraden maar ons kleine meisje vind t zelf heerlijk en is niet anders gewend t is altijd druk bij ons en haar broertje nichtjes en neefjes nou die hebben ook gebarentaal geleedd net als wij Maar we gebruiken t amper en zelf schakelt ze echt buitengewoon goed tussen deze 2 werelden dus ik kan zeggen mijn angst is echt ongegrond en hoe je jezelf opstelt ten opzichte van zoiets mijn knderen haar papa en mama en onze hele familie heeft t zelfde gedaan als met alle andere kinderen gewoon in t normale leven de dingen doen ze weet niet beter En dokters en boekjes en wachtkamers met ook dove kindjes zijn zo anders erg stil en je kan niet in drukte of disco of iets in die trand schudden aan haar bedje enz Nou bullshit ze is juist de spil van onze familie en doet t boven verwachting zelfs de dokters staan versteld van haar Dus kom op meid wees positief ?

Jeetje's avatar
5 jaar geleden

Mijn dochter was volledig doof aan één oor vanaf de geboorte, maar heeft zich prima ontwikkeld. De gehoortest, met 9 maanden toen nog (waarbij ze op schoot zat en van beide kanten geluiden aangeboden kreeg) lukte voor geen meter en de tweede ook niet. Bij het audiologisch centrum lukte het ook niet, maar is het toen afgesloten omdat de spraaktaalontwikkeling zo goed op gang kwam. Doordat ze zo goed sprak, zijn we er vrij laat achter gekomen dat ze rechts volledig doof was. Pas toen ze vocht achter haar linker trommelvlies had, viel het op en uiteindelijk zijn we er pas achter gekomen na de gehoortest bij de schoolarts in groep 2, dat viel in dezelfde periode. Zolang haar linkeroor oké was, hoorde ze prima, ze had alleen moeite om geluid te kunnen plaatsen (het ruimtelijk horen). Zoals je kunt zien staat het in de verleden tijd, aangezien de doofheid werd veroorzaakt door een cyste in haar hersenen die de gehoorzenuw platdrukte (deze afwijking zou ook niet ontdekt worden met de huidige neonatale gehoorscreening, aangezien haar binnenoor goed functioneert). Hieraan is ze geopereerd toen ze zes jaar was en doordat de druk daarna van de gehoorzenuw was, heeft die zich gaandeweg hersteld en hoort ze nu met beide oren normaal. Wij hebben juist heel veel gehad aan het audiologisch centrum.

MamVanR's avatar
5 jaar geleden

Onze zoon is eenorig, hij heeft zelfs maar 1 oor en 1 gehoorgang. Met 1 oortje is goed te leven, onze zoon van bijna 3 ontwikkeld zich net zo goed als kinderen met twee oren. Zolang je kleintje geen vocht achter zijn goede oortje heeft, kan hij waarschijnlijk net zo goed horen en ontwikkelen als ieder ander kind. Maar in plaats van hopen en je verzetten tegen het audiologisch centrum, kun je beter naar hun adviezen luisteren. Ze kunnen tips geven mbt omgevingsgeluid, ondersteundend gebarentaal (nmgt) etc.