8 jaar geleden

Ondanks dat ook mijn eerste bevalling niet zo goed verlopen is en uiteindelijk is geëindigd in een spoedkeizersnede, wilde ik graag gaan voor een natuurlijke bevalling. Gewoon, omdat het mij fantastisch leek om mee te maken. En met veel moeite, kan ik zeggen dat dat gelukt is! De eerste week vond ik heftiger dan na de keizersnede (door de hechtingen en anders ongerief), maar daarna ging het vele malen sneller beter met mij, dan na de keizersnede! Heerlijk om in de eerste dagen al meteen met je kleintje dingen te kunnen doen. Helaas maakte mijn bekkenpijn het wel wat minder na de bevalling, maar als ik het nog een keer moest doen, dan zeker weer een natuurlijke bevalling. En als bonus, mocht ik mijn kleintje zelf aanpakken! Dat was echt het meest fantastische van de hele bevalling!

8 jaar geleden

Mijn eerste zoon is ook met een keizersnede geboren. Na 15 uur weeen had ik 9 cm ontsluiting, maar de kleine daalde maar niet in. Na urenlang al geen vordering besloot de gynaecoloog dat een keizersnede beter was. Uiteindelijk ook maar goed ook, want mijn zoon bleek 5050 gram! Dat had nooit gepast. Het herstel verliep helaas langzaam. Ook gedoe met borstvoeding en kolven (zoon moest bijgevoed worden vanwege grootte). En 2 dagen na thuiskomst moest ik nog even terug naar het ziekenhuis, omdat ik een infectie had (nog steeds onbekend waar, maar ik reageerde goed op antibiotica). Niet echt een droombevalling of droomkraamweek dus... Bij mijn tweede zoon liep ik al eerder bij de gynaecoloog om de groei in de gaten te houden. Hij ging dezelfde kant op als zijn broer... Vaginaal bevallen was nog altijd een optie in mijn ogen. De gynaecoloog zei: we kijken bij 38 weken hoe groot het kind is en hoe veel ontsluiting je hebt, maar voor de 39 weken gaan we niet ingrijpen. Bij 38 weken werd mijn zoon op 4000 gram geschat en alles zat nog "potdicht". Mijn gyn raadde me toen toch aan om een keizersnede in te plannen, want mijn zoon zou groot zijn, dus ik zou flink gehavend uit de strijd komen, mocht het toch lukken om vaginaal te bevallen (en er was natuurlijk een grote kans dat ik alsnog met een keizersnede zou eindigen). Ik ben toen toch voor de keizersnede gedaan en ik ben er echt van overtuigd dat ik de goede keus heb gemaakt. Als je een geplande keizersnede hebt, begin je uitgerust aan je kraamperiode. De vorige keer had ik natuurlijk al het grootste gedeelte van een bevalling erop zitten en was ik uitgeput. Bij mijn tweede zoon heb ik mijn om 7.30 gemeld bij het ziekenhuis, en had ik hem om 9.15 in mijn armen (4550 gram, dus ook een grote jongen). De borstvoeding kwam dit keer zonder problemen op gang en na 48 uur mocht ik naar huis. Heerlijk. Na 2 weken liep ik weer heen en weer naar het dorp, toch zo'n 5 km in totaal. Ik heb nog een litteken, maar eigenlijk valt het niet op. Verder echt niks overgehouden aan mijn 2 keizersnedes, alleen 2 prachtige zoons. Waar je ook naar kan kijken: in veel ziekenhuizen hebben ze tegenwoordig een Gentle sectio/natuurlijke keizersnede. Een keizersnede, maar ze proberen het zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. Zo krijg je meteen je kindje op je blote borst, net zoals bij een natuurlijke bevalling en mag je je kindje bij je houden enzo. Ik wilde dat ze dat in mijn ziekenhuis destijds ook aanboden.. Wat je ook doet, doe dat waar je je goed bij voelt. Er is sowieso geen foute keuze.

8 jaar geleden

Ik ben met de oudste ook met een spoedkeizersnede bevallen. Nu bij de tweede heb ik bewust gekozen voor een geplande keizersnede. Onze zoon lag net als onze dochter niet ingedaald en zelfs iets schuin. Ik had ook aangegeven dat ik niet weer ruim over de 40 weken heen wilde (vorige keer bijna 42weken (ander ziekenhuis)). Ik kreeg 3 opties: natuurlijke bevalling, ks inplannen en als het eerder begint vaginaal proberen. En de laatste optie ks inplannen en als t eerder begint dan alsnog Door naar de ok. Ik koos voor optie 2 omdat ik de deur voor een vaginale bevalling niet definitief dicht wilde gooien. De datum werd gepland (dag voor uitgerekende datum) en hij is niet eerder gekomen. Ik vond het een hele fijne bevalling. Natuurlijk heb je ongemakken maar de sfeer in de ok en het feit dat mijn man er heel de tijd bij mocht blijven maken dat ik er met een goed gevoel op terug kijk. Ik heb geen spijt. De 2e dag na de geboorte mocht ik al naar huis omdat t lichamelijk en geestelijk goed ging. Ik heb een hele fijne ervaring met de geplande keizersnede. Succes met de beslissing

8 jaar geleden

Bij onze oudste dochter heb ik een spoed keizersnede gehad en bij onze jongste dochter wilde mijn arts dat ik weer een keizersnede deed. Ik was na 5 maanden namelijk bewust weer zwanger. Maar ik heb zelf bewust gekozen voor een natuurlijke bevalling in het ziekenhuis. Je herstelt gewoon veel sneller dan na een keizersnede. Qua de borstvoeding was er bij mij niet echt verschil. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een natuurlijke bevalling omdat deze mij veel beter bevallen is. Succes met je keuze!