4 jaar geleden

Lieke89, ik weet uit eigen ervaring dat dit geen ouderwets fabeltje is. Bij de oudste niet gedaan(toen wist ik dit nog niet), enorme tepelkloven gehad. Schopte de achterkant van het bed er zowat uit vs n de pijn. Bij de andere 2 wel gedaan en geen centje pijn.

4 jaar geleden

Je kunt inderdaad ook alvast wat colostrum aan het eind van de zwangerschap afkolven en deze druppels in een spuitje (steriel injectiespuitje zonder naald uiteraard) in de vriezer bewaren om wat achter de hand te hebben voor het geval dat het wat minder goed op gang komt. De problemen bij de oudste liggen waarschijnlijk aan een verkeerde aanlegtechniek, dat kan door een te korte tongriem komen, maar hoeft niet. Een lactatiekundige kan je hierbij ondersteunen, maar mijn ervaring is wel dat die altijd snel geneigd zijn om de tongriem te laten klieven, wat ook negatieve gevolgen kan hebben. Zo blijkt uit recent onderzoek dat er in een aantal gevallen een aftakking van een zenuw doorloopt in het tongriempje, wat uiteraard erg pijnlijk voor de baby is wanneer het gekliefd wordt. Uit recent onderzoek uit de V.S. blijken veel voedingsproblemen verholpen te worden door een betere aanlegtechniek en soms moet je de baby daarbij wat helpen door zijn kin vast te houden of de tepel in een bepaalde vorm te drukken. Een kindje met een hoog verhemelte heeft bijv. meer moeite met het krijgen van vacuüm. Ik heb zelf 6 jaar ervaring met borstvoeding met mijn 6 kinderen en iedere keer was het wel even wennen en gevoelig in het begin. Ik heb dan ook een lichte en vrij dunne huid, dat vacuümzuigen van zo'n baby zijn toch best pittige krachten die op de tepel en tepelhof uitgeoefend worden, dat voelt in het begin niet bepaald subtiel. Ik heb deels een tepelhoedje gebruikt hierbij in het begin, zodat het toch net wat prettiger voelde en het ook beter op gang komt omdat je je dan beter kunt ontspannen als moeder, ook al schijnt de baby wel net wat meer kracht te moeten gebruiken bij het zuigen. Maar uiteindelijk is het bij alle zes gelukt.

4 jaar geleden

Er zijn genoeg situaties waarbij borstvoeding later op gang komt of juist niet en dat kindjes bijgevoegd moeten worden met kunst voeding omdat het kindje alleen maar blijft huilen van de honger of juist ontzettend suf word. Door een opmerking als we weten allemaal wat het met kunst voeding met de darmen doet etc etc. Kan je mensen echt mee kwetsen en ze een nog slechter gevoel geven als de borst voeding niet lukt. Ik zou je als advies willen geven om dat in het vervolg niet te doen. . van ter voren kolven word ook niet aangeraden door lactatiekundige( althans niet de lactatie kundige die ik ontmoet heb). Je kan uiteraard wel zo snel mogelijk beginnen met kolven als je bevallen bent. Maar als je gewoon je kindje binnen het uur na de bevalling aanleg , rust , regelmatig aanleggen, zelf genoeg vocht binnen krijgen en je kan borstvoeding thee of bijvoorbeeld boezemvriendjes gebruiken om de productie op gang te krijgen lukt het meestal wel. Je kindje bloot( wel met luier aan) voeden zorgt voor een mooiere actievere hap. Denk ook eens aanbde natural breasd feed position. Dit is een prettige houding waarbij kindjes ook een betere grote hap kunnen nemen en dus ook de tepels niet kapot zuigen.

4 jaar geleden

Zeker een lactatiekundige inschakelen, tijdig! Daarnaast vind ik het erg jammer dat je begon met flesvoeding, zeker op t advies van een Vk nog wel.. We weten allemaal wat kunstvoeding met je darmen doet en wat de gunstige effecten van borstvoeding zijn. Zelfs door een beetje kunstvoeding worden die effecten gelijk teniet gedaan. Heel zonde! Probeer als je geen complicaties hebt en een normale, gezonde zwangerschap om vanaf 37 weken al te kolven. Zo breng je de bv op gang én je hebt al colostrum liggen voor wanneer de baby geboren word! Een hele geruststellende gedachte. Jammer dat er die ochtend geen Kraamzorg was. Ik ken het gevoel; alleen met je man en baby en wat NU?? Maar besef je dat wij nog steeds het enigste land op de hele wereld zijn, waar Kraamzorg bestaat. In de meeste andere landen helpen moeders, schoonmoeders want ja; zij zijn ook ervaren. Het is een luxe, Kraamzorg. En wij kunnen zelf als mama’s meer dan wij denken! Super dat wij Kraamzorg mogen ervaren in Nederland, maar vertrouw ook op je eigen kennis en kracht. Heel veel geluk gewenst!?