Mijn kind luistert niet, wat nu?
Niet met de deur slaan, hoe vaak moet ik dat nog zeggen. Niet slaan en niet schelden, dat mag toch niet.
Als ouder zeggen we regelmatig dat een kind niet wil luisteren. Als ouders NEE zeggen, doet het kind het toch. Als ouder lijkt het wel dat je constant blijft herhalen dat iets niet mag, maar je kind gehoorzaamt niet. Het is niet gemakkelijk om je kind aan de regels te laten houden. Iedere ouder heeft zo zijn eigen regels, voor volwassen zijn die regels vanzelfsprekend. Voor kinderen is dit niet het geval. Je denkt op een gegeven ogenblik dat je kind nooit zal leren om zich te gedragen of je kindje zit in de peuterpuberteit. Het gevolg hiervan is dat je als ouder ongeduldig wordt, misschien uit je slof schiet en terug gaat schreeuwen. Je raakt in de stress, je kinderen moeten op tijd op school zijn. Je wilt toch dat je kind goed en gezond eet en op tijd naar bed gaat.
Hoe kun je nu zorgen dat je kind gaat luisteren
Soms is het gewoon zo dat een kind je echt niet hoort, ze zijn zo bezig met wat ze aan het doen zijn. Zorg er dus voor dat je echt contact hebt met je kind. Als je echt zijn aandacht hebt kun je je kind je boodschap vertellen. "Het is tijd om je jas aan te doen, we moeten zo naar school". Het kost soms wat meer tijd om even naar je kind toe te gaan om zijn aandacht te krijgen, maar als je bedenkt dat je anders 10 keer moet roepen zonder reactie waardoor je gestresst raakt, kost nog meer energie.
Grenzen stellen
Het helpt een kind wanneer er duidelijke grenzen en regels zijn. Hierdoor wordt het rustiger, de concentratie wordt beter en het kan beter spelen en leren. Een kind voelt zich veilig door deze regels en grenzen. Als het voor een kind duidelijk is dat hij maar één keer per dag een snoepje mag en op een vast tijdstip, dan hoeft hij niet de hele dag door hierom te vragen en kan het lekker gaan spelen.
Elke ouder heeft verschillende regels. Sommige ouders vinden het belangrijk dat hun kind opruimt, terwijl andere ouders dit helemaal niet belangrijk vinden. Stel dus grenzen en regels op die voor jou belangrijk zijn. Door deze grenzen zullen er minder boze buien zijn en ontstaat er meer rust en vooral duidelijkheid voor het kind. Waarom is het soms zo lastig om die grenzen vast te stellen. Soms is het lastig om je kinderen iets te ontzeggen, je gaat twijfelen of je krijgt een schuldgevoel. Hierdoor laten we vaak niet duidelijk aan kinderen weten wat we van ze verwachten.
Hier volgen enkele tips die kunnen helpen bij duidelijke grenzen en regels:
- Wees duidelijk over de regels. Als je als ouder zelf weet welke regels je belangrijk vindt, vertel je deze regels aan je kind. Hou het kort en duidelijk. Ga je er een heel verhaal van maken dan loop je de kans dat je kind het niet meer begrijpt en komt de boodschap niet aan.
- Weet als ouder wat je wel en niet wilt hebben.Vertel je kinderen kort en duidelijk wat je van hun verwacht. Als je als ouder zelf goed weet wat je wel en niet wilt hebben, kun je dit gemakkelijker aan je kind overbrengen.
- Houdt voet bij stuk! Als iets niet mag kan je kind ontzettend boos worden of zelfs verdrietig. Het is belangrijk je kind te laten zien dat je zijn boosheid of verdriet begrijpt, maar blijf stuk bij voet houden. Blijf bij je besluit. Leg je kind kalm en duidelijk uit waarom iets niet mag.
- Vertel wat er wel en niet mag. Vandaag mag je niet spelen, maar morgen kan het wel. Je mag niet op de muur tekenen, maar wel op teken papier. Vertel een kind wat wel mag nadat je iets verboden hebt. Als ouder blijf je de regels eindeloos herhalen. Na een aantal keer de regels duidelijk uit gelegd te hebben, snapt een kind wel dat iets niet mag. Dat wil nog niet zeggen dat hij het dan ook daadwerkelijk nooit meer zal doen.
- Geef het goede voorbeeld. Kinderen nemen alles over. Als je als ouder wilt dat je kind het korst van zijn brood op eet, dan moet je dit zelf ook doen. Moet een kind zijn schoenen opruimen, doe dit dan zelf ook.
- Gaat er iets fout, laat zien wat je wil! Probeer een reactie (straf) te koppelen aan wat je kind heeft fout gedaan. Gooit je kind met eten, laat hem dit dan zelf opvegen. Slaat je kind zijn broertje of zusje, laat hem zeggen dat het hem spijt. Tekent je kind op tafel, laat hem dit zelf schoonmaken. Zo laat je zien wat je als ouder wel wilt en is het vaak niet eens nodig om boos te worden. Hier werkt het voorbeeld van de ouders heel goed. Je wilt immers zelf ook niet dat je kind tegen je schreeuwt, dan moet je het zelf ook niet doen.
- Blijf herhalen. Een regel zal uiteindelijk een gewoonte worden, doordat deze eindeloos worden herhaald. Als een regel een gewoonte wordt zal het minder energie kosten, het gaat vanzelf.
- Aandacht Een kind luistert veel beter als het ook echt je aandacht krijgt als je wat verteld. Kijk ze aan, laat ze op schoot zitten. Dan luisteren ze veel beter.
Je hebt als ouder heel veel geduld nodig. Wees niet te streng voor jezelf. Kinderen blijven de grenzen opzoeken, maar dat is ook een leerproces voor hun. Blijf die grenzen stellen.