Snap

Een derde kindje?

Een derde kindje. Uit vele onderzoeken blijkt dat twee kinderen het meest ideale lijkt. Je hebt overigens ook twee handen. Als je het geschenk mag ontvangen wat baby heet, mag je je heel rijk prijzen.

Het is een vraag waar onze voorouders hard om zouden lachen, waar families met soms wel tien kinderen vrij normaal waren. Maar tegenwoordig is het toch een trend om het te houden bij twee kinderen. Heb je al twee prachtkinderen en twijfel je of je nog een derde wilt? Er komen vast een hele hoop vragen in je op. Wat verandert er in je gezin? Is de overstap van twee naar drie kinderen groter dan van een naar twee? Je hebt niet altijd de keuze om voor een derde kindje te gaan, maar wanneer het je gegund is, waar moet je  dan allemaal aan denken?

Praktische overwegingen

Uit vele onderzoeken blijkt dat twee kinderen het meest ideale lijkt. Je hebt overigens ook twee handen, je kunt ze eerlijk verdelen tussen jou en je partner en er kunnen met gemak twee autostoeltjes achterin de auto. Een derde maakt het allemaal net even wat lastiger. Vaak zul je een nieuwe auto moeten kopen waar drie stoeltjes in kunnen. Ook kan het zijn dat de twee oudere kinderen samen op een kamer zullen moeten slapen, omdat je niet genoeg slaapkamers hebt in huis. Met drie kinderen kun je soms handen tekort komen, maar dit kan ook afhankelijk zijn van het leeftijdsverschil tussen je kinderen. Zijn oudere kinderen al wat zelfstandiger, dan heb je meer tijd voor een klein baby'tje. Zijn je drie kindjes onder de 4 jaar, is het allemaal wat lastiger te organiseren.

Financiële overwegingen

Een derde kindje erbij kost ook wat extra. Je komt weer in de luiers terecht en sommige dingen van je eerdere kinderen kunnen aan vervanging toe zijn, of je hebt ze al niet meer omdat je niet dacht dat er een derde zou komen. De financiële klap is echter niet zo groot als bij je eerste kindje. Kleren kunnen vaak van oudere broers en zussen opnieuw gedragen worden. De kinderwagen, een box of het bedje heb je misschien nog staan, of kun je goedkoop via internet op de kop tikken.

Emotionele overwegingen

Soms heb je gewoon het gevoel dat je gezin met twee kinderen nog niet compleet is. Je wilt proberen om er nog zo'n lieve baby bij te krijgen, nog een keer een bijzondere zwangerschap mee te maken, en al die mijlpalen van je kindje nog een keer met verbazing te bekijken. Of de overstap van twee naar drie kinderen moeilijker of makkelijker is dan van een naar twee, is voor iedereen anders. Dit kan afhankelijk zijn van het leeftijdsverschil tussen de kinderen, of kan bijvoorbeeld te maken hebben met het al dan niet doorslapen van de kinderen. Met twee kinderen ben je al gewend om je aandacht te verdelen, een derde kan daar in principe ook nog wel bij. Natuurlijk is het handig om het financieel goed  te hebben, of een groter huis, maar uiteindelijk hebben kinderen weinig luxe nodig. Van de liefde en aandacht die jij ze kunt geven, worden ze gelukkiger dan van veel speelgoed, de nieuwste kinderwagens of dure merkkleding. Soms moet je er niet teveel bij nadenken en je gevoel volgen, in plaats van met het knagende gevoel rond te blijven lopen dat je gezin nog niet compleet is. De praktische zaken vallen meestal toch wel vanzelf op hun plek. En als je het geschenk mag ontvangen wat baby heet, mag je je heel rijk prijzen.

Geschreven door mama Mayra

9 jaar geleden

Mooi geschreven!