Snap

Uitgerekende datum vs. uitgerekende periode

Week 38 van mijn zwangerschap. Het kleine meisje in mij is officieel voldragen. De uitgerekende periode van week 38 tot 42 is aangebroken...

Niet blindstaren op de uitgerekende datum... Nee doe ik niet! Beloofd? Ja! Wanneer ben je uitgerekend? Januari 31e, nog 10 dagen, spannend! Uh niet blindstaren he...

Makkelijk zeggen dat 'niet blindstaren op de uitgerekende datum' maar op een gegeven moment wil je niet anders dan die prachtige creatie in plaats van in je buik, op je buik te hebben. Kracht en raadsel van de natuur, wij vrouwen kunnen 9 maanden dragen (in goede en minder goede conditie) en zijn zo geprogrammeerd dat we aan het begin niets liever willen dan de buik zien groeien, de eerste schopjes en stootjes willen zien en voelen en met trots over de buik aaien. Maar er komt een moment, toevallig is dat altijd richting het einde van die 9 maanden, dat we onze nieuwsgierigheid en liefde voor het babytje nog maar moeilijk kunnen bedwingen en niets liever willen dan het vasthouden, knuffelen, trots tonen aan een ieder die hem/ haar zien wilt en er de best mogelijke zorg en opvoeding aan geven dat binnen ons bereik ligt.

Wetenschappelijk bestaat er een uitgerekende datum. Hoe je het went of keert, naar die datum kijken we uit. Maar dan blijkt er ook nog een uitgerekende periode te bestaan. Ho stop! U zegt? Uitgerekende periode? Ja! Dat klinkt als een langere tijd dan een uitgerekende datum wat specifiek 1 dag is. Dat is het ook! De uitgerekende periode loopt van week 38 tot week 42, dat zijn maar liefst vier weken. Wij vrouwen kunnen dus twee weken vóór de uitgerekende datum bevallen, uiteraard nog eerder is mogelijk en ook andere uitzonderingen daar gelaten, maar het kan ook zo zijn dat de uitgerekende datum voorbij komt en ons passeert als een verlaten treinstation en we nog twee weken mogen broeden. Dat kunnen dan twee vreselijk lang durende weken zijn/ worden.

Terug naar mijzelf. Ik bevind mij dus in de uitgerekende periode, halverwege week 38 en volgende week zondag 31 januari uitgerekend. Inmiddels is elke dag spannend, want wetenschappelijk kan elke dag dus de grote dag zijn. Ik voel me goed, ben bewust van wat mijn lichaam en het schepseltje in mij doen en voel echt wel dat e.e.a. aan het veranderen is en zich klaar maakt voor de grote dag die op een dag komen gaat. Zo hebben we o,a. A) Niet te hard lachen want mini-me ramt ongeveer haar hoofdje door mijn vagina. B) Handig die hoge SUV maar elke keer dat ik moet instappen én ook de grote buik een beetje wil ontzien, ontsnapt er weer een minuscuul plasje. C) De fysiotherapeute die mijn ribben stijf noemt en ze tweewekelijks los masseert, van actief sporten naar niet sporten in de laatste weken heeft kennelijk een dubbele aanslag op het lichaam. D) Wil je het hele alfabet hebben?

Het zijn allemaal geen vreselijke kwalen sterker nog ik kan er enorm om lachen, op de iets pijnlijke rugpijn na, dus fysiek gezien kan ik de uitgerekende periode wel hebben maar mijn hart en hoofd die overstromen met liefde voor haar hebben toch echt die uitgerekende datum voor ogen. Ik wil haar zien, bewonderen, bewaken, knuffelen, kussen, tegen mij aanhouden, tussen ons in leggen en zoveel meer.

Vanmorgen nog een controle bij de verloskundige gehad. Ze doet het perfect met een krachtig hartje, sterke beentjes en voetjes en zwemt nog in voldoende vruchtwater. Tegen de verloskundige was ik heel eerlijk; ik staar me absoluut niet blind op de uitgerekende datum en ben me er bewust van dat het langer zou kunnen duren, maar als het morgen is dan ben ik wel de gelukkigste kersverse mama van de hele wereld.

Volgens de verloskundige een goede instelling want het is niet verkeerd om de uitgerekende datum voor ogen te hebben en er nu al twee weken bij optellen, de gevreesde week 40 tot 42, is een onbegonnen uitdaging want niemand wilt dat. Dan ga je echt jezelf testen en half gek worden. Elke dag komt zoals het komt en vanzelf komt ook de baby.

Ik plan ondertussen nog steeds gezellige lunches, zwangerschapsmassages en andere heerlijkheden in mijn agenda. Alles wel met nadrukkelijk 'onder voorbehoud'. We weten het immers niet. Ik hou het op de uitgerekende datum of net een paar dagen er voor... Spannend!!!

Wat denken jullie? Wat is/ zijn jullie ervaring/ervaringen? 

7 jaar geleden

5 jaar geleden ook op 31 januari uitgerekend en onze dochter kwam precies een week later. Haar oudere broer werd op de dag geboren dus die week overtijd heeft voor mijn gevoel wel twee weken geduurd. 2 jaar geleden weer een dochter gekregen en deze was koppig en lag in stuit liet haar niet draaien en die is met 38.6 weken via keizersnede geboren. Succes met de laatste loodjes

7 jaar geleden

O die uitgerekende datum. Ik leefde er net als jij naartoe. En hoopte ook vanaf week 38 dat ze snel zou komen. Zodra de uitgerekende datum voorbij was, kreeg ik gek genoeg wat meer rust in mijn hoofd. Ik moest toch wachten wanneer ze zich aandiende. Uiteindelijk is ze met precies 41 weken geboren. Heb een aantal uur daarvoor nog wel een inwendig onderzoek gehad en een flinke wandeling gemaakt. Op de weg terug naar huis begonnen de weeën. Of het daardoor in gang is gezet weet ik niet. Maar een flinke wandeling zou je kunnen overwegen, mocht je het echt zat zijn ;-). Succes met wachten en ik hoop dat je volgende blog een: hoera het is een meisje blog is!

7 jaar geleden

Ik ben wel heel nieuwsgierig wanneer je kleine meisje zich aan gaat melden. Ik was vorig jaar op precies dezelfde dag uitgereknd, 31 januari, maar ons zoontje vond het wel genoeg geweest en kwam precies 4 weken eerder. Die grens ben je in ieder geval al voorbij! Mijn gok staat nog steeds op de 29e. Dan hoef je nu nog maar 8 dagen. Succes!