Snap
  • Zwanger
  • #fertiliteitsproblemen
  • #ICSITraject
  • #Fertiliteitstraject
  • #icsibaby
  • AMHwaarde

Uitbehandeld in Nederland - deel 1

Deel 1

"Mevrouw Keizer, u bent uitbehandeld. Wij gaan u niet verder helpen." Daar zat ik dan. Alleen in het VUmc, met mijn koffie to go nog in mijn hand. Omdat wij dachten dat dit een routine afspraak was, ging mijn vriend Robbert niet mee. Wat de arts hierna zei heb ik niet meer begrepen. Mijn lichtje ging uit. Ze wilde nog een echo doen. Waarom weet ik niet. Toen ik daar lag kwam het nieuws pas binnen en begon ik te huilen. Ze legde nog wat uit, maar ik wilde weg. Zo snel mogelijk naar huis. 

Na een jaar op de natuurlijke manier proberen zwanger te worden, zijn we doorverwezen naar het VUmc. We hebben al een zoontje, toen twee jaar oud. Dat was een super spontane zwangerschap: gestopt met de pil en de maand erop zwanger. Dus toen wij na zes maanden proberen nog niet zwanger waren van een tweede kindje, begon ik me een beetje zorgen te maken. Ik had een afspraak gemaakt bij mijn gynaecoloog, maar zij zei dat alles prima was. Gezien mijn leeftijd kon ze mij meteen doorverwijzen of we konden het nog zes maanden proberen. Omdat ik al eerder spontaan zwanger was geworden, besloten wij om het nog zelf te proberen. 

In de zomer van 2018 zijn wij toch doorverwezen naar het VUmc waar wij in augustus onze eerste afspraak hadden. We hebben een intake gesprek gehad, drie echo's en een bloedtest. Nadat ik thuis was gekomen met het slechte nieuws, heeft Robbert meteen gebeld met het VUmc. Ik kon natuurlijk niet vertellen wat er gebeurd was. Uit de bloedtest kwam naar voren dat mijn AMH waarde te laag was voor mijn leeftijd. Deze waarde is een indicatie voor je eicelreserve. Met hormonale stimulatie zou ik per traject maximaal drie eitjes hebben, terwijl zij een minimum hanteren van acht. Kortom, ik kon nog wel zwanger worden, alleen vonden zij de kans van slagen te laag om ons te helpen. Dat vond ik misschien nog wel het ergste. Het kon gewoon nog, alleen wilden ze ons niet helpen. 

Toen ik over de eerste schrik heen was, ben ik meteen in actie gekomen. Een ander ziekenhuis wilde ik niet proberen. Als het grote VUmc je afwijst, heeft het geen zin om onze tijd bij andere ziekenhuizen in Nederland te verspillen. Via een kennis van mijn zus kreeg ik de naam door van een Nederlandse arts die al jaren in België werkt en daar veel Nederlandse stellen heeft gelopen, met succes. Nog dezelfde dag had ik een afspraak gemaakt. We konden over een week al terecht. 

Zenuwachtig stapten we de praktijk binnen, wetende dat dit misschien wel de laatste mogelijkheid is op een tweede kindje. Na ons verhaal vertelt te hebben, zei de arts dat ze bijna alleen maar Nederlandse stellen helpt. Wij zijn niet de enige. In Nederland hebben ze andere protocollen en methodieken dan in België of andere landen. Nederland is conservatiever en voorzichtiger. Van alle stellen die in Nederland niet zwanger worden of niet worden geholpen, wordt 95% in België toch zwanger. We waren bij het juiste adres. Ze begon met een echo en zag meteen wat er mis was. "U heeft een cyste, mevrouw, precies op de plek waar de innesteling plaats moet vinden". "Hoe kan dit?" zeiden we meteen. In Nederland hebben vier gynaecologen onderzoek bij mij gedaan en niemand heeft dit gezien. Daarnaast zag ze ook twee cystes op mijn eierstokken, een had het VUmc ook al gezien. We wisten even niet wat we moesten zeggen. "IVF of op de natuurlijke manier zwanger worden was nooit gelukt", zei de arts. Wow. We waren aan de ene kant opgelucht, want er was tóch iets, en aan de andere kant ook weer een beetje boos. Waarom heeft niemand dit gezien? We zijn 1,5 jaar verder en alle kansen die we hadden waren verspilt. 

Nadat ze bloed had afgenomen zei ze dat ze ons meteen doorstuurt voor een second opinion bij haar collega-arts en dat we haar daarna weer zouden zien. Haar collega zag precies hetzelfde, deed ook nog verder onderzoek en gelukkig zag de rest er goed uit. Toen we onze arts weer zagen had ze al een behandelplan voor ons klaar. "We gaan starten met twee maanden decapeptyl. Dit reset je hormoonhuishouding waardoor de cystes wellicht vanzelf weggaan. Als dit niet zo is, gaan we je in december opereren en dan in januari starten met de eerste ICSI behandeling. In Nederland doen ze alleen ICSI bij slechte spermakwaliteit, in België niet. Ik denk dat dit de grootste kans van slagen heeft. Ik geef u 20% kans, misschien 25 omdat u bewezen vruchtbaar bent". "En mijn lage AMH waarde dan?" vroeg ik? "Je hebt maar één eitje nodig toch? Daar gaan we voor". 

En zo zaten Robbert en ik aan het einde van een hele lange dag in de auto terug naar huis met een behandelplan, een tas vol medicatie en een klein beetje hoop.

Wordt vervolgd...

4 jaar geleden

Ja ik weer de arts 😁 ze is geweldig. Drama om in Nederlands zwanger te worden en hoppa in België bij de eerste terugplaatsing vanuit een ivf. Vanuit 1 ivf behandeling heb ik nu 2 gezonde kindjes. geen tweeling maar 2 succesvolle terugplaatsingen!!! Heel veel sterkte. Deze arts is top!!

1 jaar geleden

Welke arts is dit in België?

4 jaar geleden

Hi Nor, ja je hebt recht op 3 IVF/ICSI behandelingen vanuit je basisverzekering. Alleen alle extra kosten en meerkosten moet je wel zelf betalen zoals benzine of iets wat niet in je verzekering zit. Dit ligt volgens mij ook aan de verzekeringsmaatschappij, dus het beste om dit vooraf te checken.

4 jaar geleden

Dit is dr. Marion Valkenburg. Haar praktijk zit in Hove net buiten Antwerpen. Als je haar googled zie je haar telefoonnummer. Ze werkt samen met het Heilige Hart ziekenhuis in Leuven. Bij haar praktijk zijn de consults, in het ziekenhuis alle behandelingen. Als je meer wil weten, hoor ik het graag!

4 jaar geleden

Bizar he! Ze zijn er goed om mensen als een nummer te behandelen.