Snap
  • Zwanger
  • Bevallingsverhalen
  • Bevalling
  • weeen
  • gevaarlijk

Te veel weeën gevaarlijk voor baby

Opgepast mama's! Uit een nieuw onderzoek blijkt dat het geven van een weeëninfuus om de bevalling op gang te brengen of tabletten om de baarmoedermond te laten rijpen, kan leiden tot te sterke weeën. Hierdoor wordt de zuurstofvoorziening van de baby in gevaar gebracht.

Hoogleraar verloskundige Joris van der Post zegt dat je door het infuus uit te zetten als de weeën goed op gang zijn, je  dit probleem voorkomt. Want overstimulatie komt veel voor en is gevaarlijk voor de baby! Wanneer de weeën weer zijn gestopt kan je het infuus toch altijd weer aanzetten.

Verder blijkt dat als de bevalling op verzoek wordt ingeleid (zonder medische reden) er vaker een kunstverlossing, zoals een vacuümextractie, wordt verricht.

9 jaar geleden

Na bijna 41 weken braken mijn vliezen, 12 uur later lag ik aan een ctg controle, 24 uur later opnieuw en 48 uur later kreeg ik hormonen om mijn baarmoedermond te laten rijpen. 58 uur na het breken van de vliezen kreeg ik weeën. 72 uur later bleek aan het ctg dat mijn weeën een eigen leven lijden (het waren geen golven maar meer gekartelde bergen om te zien) en kreeg ik er een infuus bij. 81 uur later kreeg ik toch persweeën en na 82 uur in totaal werd mijn kindje gehaald met een keizersnede. 12 uur na de keizersnede kreeg ze wat verhoging en 14 uur later kon zij aan het infuus vanwege een infectie. een week later mocht ze pas uit het ziekenhuis, volledig genezen. Mijn weeën zijn nooit geworden zoals het hoort, en niemand heeft daar echt een uitleg voor. De keizersnede was hiervan geen gevolg, de kleine was een sterrenkijker (aangezichtsligging) en had haar kin op haar borst gelegd waardoor mama op de platte kant van haar hoofdje aan het persen was, en ze er dus nooit uit had gekomen op deze manier. En het infuus werd zeker niet uitgezet, wel op maximum gedraaid totdat ze me naar de operatiekamer gingen brengen is dat zo gebleven.. Maar toch, weeopwekkers werken misschien wel, maar in mijn geval niet zoals het had moeten zijn. Gevolg waren sterke weeen, (vanaf het begin af aan bijna net zo hevig als op het eind voor de persweeën) maar waren niet direct effectief en bleven heel grillig. Waardoor de wee op het begin al behoorlijk piekte en tot het laatste moment terug omhoog bleven pieken waardoor de pijn pas heel laat echt wegvloeide, waardoor er een korte pijnvrije periode was tot de volgende. Ik hoop toch zo dat mijn lichaam het een volgende keer wel gewoon allemaal zelf gaat doen..