Blog header image

Tante Hawa die de zorg voor haar nichtje op zich neemt

MommaLuv koppelt zwangere vrouwen in Nederland en België aan zwangere vrouwen in Afrika. Na de geboorte van het kindje hier vragen de ouders hun vrienden en familie om geen cadeautjes mee te brengen naar het kraambezoekje, maar om een donatie te doen voor de Afrikaanse moeder en baby. Van dat geld kopen we lokaal een babypakket met basisbenodigdheden. Zo geeft het kindje hier de (vaak onnodige) kraamcadeautjes dus door aan het kindje daar.

Dit is het concept, simpel en helder. In de 10 jaar dat MommaLuv bestaat gaat het natuurlijk ook weleens mis. Goed mis. Het gebeurt namelijk een aantal keer per jaar dat één van onze MommaLuv-moeders of haar kindje de bevalling niet overleeft. O mijn god, wat was ik hier in de beginjaren van MommaLuv altijd kapot van! Je hebt echt het idee dat je de moeders een beetje ‘kent’, zij het op afstand. Dit komt doordat mijn contactpersonen de mama’s al interviewen en fotograferen tijdens de zwangerschap, en we contact houden met de moeders tot ongeveer een maand na de bevalling. Ik kan jullie vertellen dat het eerste bericht van een mama die was overleden mij tot tranen roerde. 

TODO: Add alt to media

In 2016 was ik in Liberia en besefte ik dat het concept van leven en dood daar ook op een andere manier beleefd wordt. Als ik de mama’s die we bezochten vroeg hoeveel kinderen ze had, dan begon het antwoord vaak met: ‘Well, I used to have 4..’. Door o.a. Ebola twee jaar eerder waren er veel mensen en kinderen overleden. Veel leed bij de moeders, maar ook zo’n groot doorzettingsvermogen!

Enfin, na 10 jaar kan ik zeggen dat ik een wat dikkere huid heb opgebouwd. Als ik ieder afzonderlijk verhaal zo erg bij me binnen zou laten komen, dan zou ik dit werk niet kunnen voortzetten. En met MommaLuv kunnen we vaak tóch iets betekenen. Voor de familie, of voor het baby’tje.

Zo ook voor de kleine Miatta Boakai uit Liberia. Zij is 4 maanden oud en haar moeder is twee weken na de bevalling overleden aan complicaties. Op de foto’s zie je haar tante Hawa Boakai. Zij is 28 jaar oud en heeft zelf een zoontje van 8 maanden oud. Na het overlijden van haar zus heeft zij onmiddellijk de zorg voor de kleine Miatta op zich genomen. Ook omdat zij borstvoeding gaf aan haar zoontje en hoopte dat Miatta dit ook zou drinken. In het begin ging het goed, maar nu blijft Miatta de borst weigeren. Erg stressvol voor Hawa. Zij werkt als visverkoper om de kindjes te onderhouden, maar poedermelk is een flinke uitgave elke week. MommaLuvs contactpersoon hoorde over Hawa en haar nichtje en vroeg ons of wij konden ondersteunen. Natuurlijk! Ook (of juist!) in deze gevallen verspreiden wij graag wat moederliefde. 

TODO: Add alt to media

Uit naam van Mamaplaats en haar gebruikers hebben wij Hawa en Miatta een aangepast MommaLuv-pakket kunnen schenken. Dit bestond o.a. uit: bussen poedermelk, een goede thermoskan, flesjes, een wasteil, een klamboe, wat kleertjes, een dekentje, een handdoek en een slaapzakje.

Een extra betekenisvol eerste MommaLuv-pakket dat wij in 2021 uitdelen uit naam van de Mamaplaats-gebruikers! Bedankt lieve dames.