Snap

Schijnzwangerschap

Vorige week heb ik een verhaal geschreven over mensen die niet door hadden dat ze zwanger waren. Deze mensen zaten in een ontkenningsfase of associeerden de lichamelijke veranderingen niet met zwangerschap. Het omgekeerde kan ook, vrouwen hebben last van allerlei kwaaltjes en zijn ervan overtuigd dat ze zwanger zijn, terwijl ze dit niet zijn..

Een schijnzwangerschap is een lichamelijke reactie op een psychische disbalans. Dit fenomeen, de medische term is pseudokyesis, komt bij 2 groepen vrouwen voornamelijk voor: vrouwen die heel graag zwanger willen raken en vrouwen die bang zijn om zwanger te raken. Deze groepen zijn zo gefocust op het zwanger zijn dat ze als het ware voor de gek worden gehouden door hun eigen lichaam.

Hoe het precies werkt weten we niet. Er zijn nog weinig lichamelijke onderzoeken naar gedaan om echt met een conclusie te komen. Wel is duidelijk dat het een psychische aandoening is. Je kan het wel een beetje vergelijken met het placebo-effect, als je ergens in geloofd zal je het ook merken. Zo is het wel het geval dat bepaalde hormoonspiegels veranderen waardoor het dus kan zijn dat vrouwen een buikje krijgen en zelfs borstmelk produceren.

Tijdens mijn kleine onderzoekje naar dit onderwerp liep ik nog ergens anders tegenaan. Het couvade-syndroom. Dit is een syndroom waar mannen mee kunnen kampen: ze krijgen last van zwangerschapskwaaltjes. Ja, je leest het goed. Volgens wetenschappers is dit echter geen psychische aandoening, maar veranderd de hormoonhuishouding van deze mannen doordat ze de veranderde feromonen(geurhormonen) van hun vrouw inademen. Een geruststelling: deze symptomen verdwijnen vanzelf weer als je vrouw bevallen is!

9 jaar geleden

Ja dat klopt. Ik ben 13 weken zwanger geweest van wat ze in de volksmond noemen een windei..... vruchtje was na 5 weken of gestopt met groeien of afgestoten, dat konden ze niet zien op de 13 weken echo begin december 2007, maar moederkoek en vruchtwater was aanwezig voor de duur van een 13 a 14 weken durende zwangerschap. Na medicatie om een vroeggeboorte (lees dus moederkoek en vruchtwater) op te wekken moest ik na vier weken terugkomen voor controle na dezelfde en de daarop volgende dagen flinke afstotingsbloedingen te hebben gehad. Vier weken later was er echter te zien dat alles er nog steeds zat (behalve dus t vruchtje) en dat het zelfs weer gegroeid was tot voor de duur dat de 'zwangerschap' zich op dat moment bevond. .... hierna ben ik gecureteerd en was zes weken later in blijde verwachting. Mijn zoon is eind november 2008 geboren, gezond en wel.

9 jaar geleden

Ik weet dat de wetenschap dit denkt, ik vind het echter wel weer heel typisch dat het bij mannen een lichamelijke oorzaak heeft en bij vrouwen ( weer?) volledig psychisch is. Ik vermoed dat men hier nog wel eens op terug zal komen. Ook vrouwen zonder vurige zwangerschaps- angst of -wens kunnen dit krijgen, alsmede andere zoogdieren. Kan me voorstellen dat ook een bevrucht eitje ( maar niet of niet goed in genesteld) o.i.d. ( wat dus geen zwangerschap tot gevolg heeft) hiervan fysisch oorzaak van zou kunnen zijn?

11 jaar geleden

haha ik groei mijn man groeit ook mee.. haha

11 jaar geleden

Wat apart van de mannen die zwangerschapskwaaltjes krijgen!