Blog header image

Onze 20 weken echo

De 20 weken echo is altijd spannend, of je er nu reden toe hebt of niet, je maakt je altijd zorgen. Zorgen om je kindje, iets wat vanaf de eerste positieve test begint en nooit stopt.

De 20 weken is een echo, die niet verplicht is, waarbij onder andere gekeken wordt naar het hart, de hersenen, nieren, maag, buikwand, ruggetje, blaas, armen, benen, botten en schedel van je baby. Afwijkingen die kunnen worden gezien zijn bijvoorbeeld een hartafwijking, open rug, open schedel en waterhoofd. Echter niet alle afwijkingen kunnen hierdoor geconstateerd worden.

Je begrijpt dan vast ook wel dat wij iets gespannen erheen gingen. Zoals ik al zei, we hadden er geen reden toe maar toch maak je je zorgen. Na 45 minuten kijken, meten en opnieuw kijken, kregen we gelukkig te horen dat ons kindje er helemaal goed en compleet uitzag en heeft hij de APK goed doorstaan. In de laatste minuut zegt de echocopiste ‘ik kijk nog even naar de baarmoedermond’ en vanaf dat moment werd de sfeer serieuzer.

De placenta blijkt namelijk over de baarmoedermond te liggen. Redelijk problematisch voor een natuurlijke bevalling dus, de “uitgang” word geblokkeerd. Al gauw wist de echocopiste ons te vertellen dat het in slechts 5% van alle zwangeren gebeurt en dat bij 9 van 10 dames dit zichzelf oplost als de baarmoeder verder naar boven groeit.

Maar toch, de beren op de weg vermenigvuldigen zich. Wat als ik die ene ben? Wat gebeurt er dan met mij en de baby? Wat kan ik verwachten?

Google is zeker niet altijd je beste vriend maar nu vond ik het toch fijn om informatie op te zoeken. Eigenlijk kreeg ik vooral bevestiging van wat de echocopiste eerder gezegd had en daar gaan we dan nu ook maar van uit.

Met 30 weken hebben we een nieuwe echo om te kijken of de placenta inderdaad is meegegroeid. Positief ga ik nu deze echo tegemoet en we gaan “gewoon een keer extra baby kijken”. Wordt vervolgd!

Liefs,

Laura

Diddl
3 jaar geleden

Dat is inderdaad even schrikken zo'n mededeling dat je placenta over de baarmoedermond ligt. Bij mij lag die er niet overheen maar wel veel te dicht bij. Naarmate mijn buik en baby groeide groeide de placenta ook mee naar boven en kon ik vaginaal bevallen. Helaas kan je hier zelf niks aan doen en lost je lichaam het wel of niet op. Probeer vooral te genieten!

Demammavan
3 jaar geleden

Ik heb het bij drie zwangerschappen te horen gekregen bij de 20 weken echo. Maar bij alle drie de zwangerschappen trok de placenta naar boven en kon ik vaginaal bevallen. Bij een zwangerschap heeft het lang geduurd voordat ze groen licht gaven, maar ook daar kwam het goed. Probeer er positief in te staan, dit zijn van die dingen waar je geen invloed op hebt. Ik hoop voor jullie dat er op de volgende echo een hele mooie placenta bovenin ligt. . Ik duim met jullie mee!

Jeda0000
3 jaar geleden

Hier ook het eerste gedeelte ervoor gelegen maar tijdens die 30 weken echo gelukkig toch op zij geschoven. Dus kan allemaal nog goed komen hoor;-)

Biondaphne
3 jaar geleden

Lieve Laura, Bij mij lag de placenta ook in de kritieke zone en met 30 weken groei echo gelukkig niet meer. Uiteindelijk is onze zoon alsnog met een keizersnede geboren, maar om een hele andere reden. Veel valt te plannen in het leven, maar een bevalling gaat nu eenmaal zoals de natuur het voor je bepaalt. Deze gedachte heeft mij gek genoeg ontzettend veel rust gegeven en dat is heel wat voor een control freak als ik ?. Wellicht heb jij er ook wat aan! Geniet van je verdere zwangerschap

Mamabeer25
3 jaar geleden

Hier ook hetzelfde gehad, zelfde als bij de andere dames is die gewoon netjes omhoog geschoven. Ik heb mij er heel druk om gemaakt maar dat was het echt niet waard.

maantje20
3 jaar geleden

Bij mijn 2e ook het geval. Is ook vanzelf goed gekomen. Geniet er lekker van.