Snap

Niet mijn man of ik, maar iemand anders deelde mijn zwangerschap op social media

Het grote nieuws van je zwangerschap bekend maken is super leuk en ook wel een beetje spannend. Of je het nu face tot face bekend maakt of via social media. Maar voordat jezelf het nieuws online deelt, mag je er toch wel vanuit gaan dat de mensen die al wel weten dat je zwanger bent, de lippen nog even stijf op elkaar houden. Ook Kirsty McKenzie, destijds zwanger van haar eerste kind, hoopte dit.

Want hoe leuk leek het Kirsty om haar zwangerschap zélf op social media aan te kondigen. Maar dat liep uit op een flinke teleurstelling...

Nog even wachten

In een blog op Mamamia schrijft Kirsty: "Na 12 maanden proberen, was ik in 2012 eindelijk zwanger". "Mijn man en ik wilden niet per se wachten om het babynieuws pas na drie maanden zwangerschap te delen, dus onze naaste familie en vrienden brachten we direct op de hoogte van dit heugelijke nieuws." Maar met het verspreiden van de zwangerschapsaankondiging op social media, wachtte het koppel bewust. Het voelde beter voelen om de grote onthulling pas te doen op de helft van Kirsty haar zwangerschap.

Facebook

"Maar toen gebeurde het", gaat Kirsty verder. "Ik keek op mijn Facebookpagina en zag dat iemand anders had besloten om het nieuws van mijn zwangerschap te delen. Ik was er helemaal kapot van en bovendien extreem nerveus. We waren hier nog niet klaar voor. De zwangerschap voelde nog te pril. Het was te vroeg. Stel dat ik een miskraam zou krijgen?

Teleurgesteld

Appjes en berichtjes stroomden binnen op Kirsty's telefoon. "De meeste waren goed bedoelde felicitaties, maar er waren ook mensen bij die teleurgesteld waren dat ze het babynieuws via iemand anders te horen hadden gekregen. Berichten als 'O mijn god, je bent zwanger, ik wist van niks!' en 'Waarom heb je ons niet eerder iets verteld?!', werd er onder meer naar Kirsty gestuurd." 

Geboorte

Ook toen Kirsty haar kindje was geboren ging het mis. "Na een zwangerschap van negen maanden, werd de geboorte niet door het koppel zelf, maar door twee verschillende mensen aangekondigd op social media, nog voordat wij überhaupt de kans hadden gekregen om al onze naasten op de hoogte te brengen."

Lesje geleerd

Een goede les voor Kirsty en haar man. Daarom schakelden ze hun social media-accounts bij hun tweede zwangerschap uit. Nu is Kirsty zwanger van haar derde, en hanteert ze wederom dezelfde aanpak. "Ook vroegen we iedereen om niks over de baby te delen op social media, totdat wij z'n komst zélf aangekondigd hadden." 

Zwijgen is goud

Breng nooit het nieuws van een ander voordat diegene dit zelf heeft gedaan, vraagt Kirsty. Respecteer het feit dat sommige ouders in spe hun blijde verwachting nog even voor zichzelf willen houden. Of dat nu is om een eerdere miskraam, doodgeboorte of simpelweg omdat ze nog even samen willen genieten van het wonder dat zwangerschap heet. "Ben je een va de gelukkige die het nieuws als eerste te horen heeft gekregen? Feliciteer het gelukkige koppel privé en vier het met de familie. Maar vooral houd het stil en laat de ouders in spe het nieuws zelf delen!

Is deze situatie herkenbaar voor jou?

Bron: Mamamia | Beeld: Instagram

6 jaar geleden

het is hier de bedoeling dat je een reactie geeft op het vorige mailtje volgens mij nu komen er luk raak reacties te staan die geen antwoordt zijn op de reactie er voor

6 jaar geleden

Gelukkig absoluut niet herkenbaar bij ons.

6 jaar geleden

Ja hier ook, wij hadden nog niets verteld en oma kondigde vrolijk aan: 'Ik word oma!' Dag verassing!

6 jaar geleden

een vrij onleesbaar mailtje waar allerlei woorden in ontbreken ! ( west afrika ? )