Snap
  • Zwanger
  • onderzoek
  • verdrietig
  • Miskramen

Miskramen

Wat is het precies?

De zwangerschap is een prachtige periode, maar het gaat helaas niet in alle gevallen goed. Er bestaat namelijk helaas een kans op een miskraam. 

Wat gebeurt er bij een miskraam? 

Bij een miskraam stopt het vruchtje, binnen de eerste 20 weken, met groeien. Er ontstaat een bloeding, wat in veel gevallen samen gaat met menstruatie-achtige pijnen. Het vruchtje wordt dan binnen één of twee weken afgestoten. 

In de medische wereld wordt het ook wel een 'spontane abortus' genoemd. Wanneer je twee of meer miskramen hebt gehad dan heten dit herhaalde miskramen. 

Hoe vaak komt het voor? 

Van de zwangerschappen die vastgesteld zijn wordt gemeten dat 10 tot 20 procent van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. Meer dan 80% hiervan gebeurt in de eerst 12 weken. Maar het blijkt dat veel zwangerschappen al heel vroeg eindigen, zelfs voordat de normale menstruatie op gang komt. Deze zwangerschappen worden in dat stadium nog niet eens een zwangerschap genoemd, als je dat wel zou doen dan wordt er gezegd dat de helft van de zwangerschappen eindigt in een miskraam.  

Oorzaken

De oorzaken met miskramen zijn verschillend afhankelijk van hoe ver de zwangerschap is. Meestal is het zo dat er een aanlegstoornis is, die bij de bevruchting ontstaat. Het embryo groeit dan niet verder en wordt vervolgens afgestoten. In veel gevallen is de oorzaak niet duidelijk, dit is namelijk maar voor 15 tot 20 procent van de paren duidelijk. Bij latere miskramen zijn er meestal andere factoren die een rol spelen dan bij vroege miskramen (tot 12 weken). We maken onderscheid tussen oorzaken bij het vruchtje, de moeder en de vader.  

Vruchtje

Twee soorten chromosoomafwijkingen 

Toevallige chromosoomafwijking (na de bevruchting)Erfelijke chromosoomafwijkingen (bij één van de partners of bij beide)

Moeder

Bij de moeder zijn verschillende oorzaken mogelijk, voorbeelden zijn: infecties, oorzaken in de vorm van de baarmoeder, hormonen, immunologische problemen en auto/ allo immuunafwijkingen. 

Hiernaast zijn speelt de leeftijd en het gewicht van de zwangere vrouw een rol en lopen vrouwen die roken een groter risico.

Vader

Bij de vader lijkt alleen de chromosoomafwijking een rol te spelen bij een miskraam. 

Praat mee

Op Mamaplaats zijn er veel moeders die hebben geblogd over hun miskraam. Ben jij een van die moeders of heb je helaas ook een miskraam gehad? Misschien vind je steun bij elkaar. Graag willen we jullie attenderen op de besloten groep die wij hebben waarin jullie met elkaar kunnen praten. 

Lees deze blog voor aanvullende informatie.

Heb jij een miskraam gehad? Hoe ging je hiermee om? 

Bron: Freya