Snap
  • Zwanger
  • zwanger
  • keizersnede
  • geboorteplan
  • bevalplan
  • geplandekeizersnede

Mijn geboorteplan bij een geplande keizersnede

Op weg naar nummer 3

Tijdens de zwangerschap van mijn oudste dochter hoorde ik voor het eerst over een geboorteplan. Ik schreef mijn wensen op voor het gesprek met de verloskundige over mijn bevalling. Ik wilde het liefst thuis bevallen, maar uiteindelijk was mijn dochter er met 42 weken nog niet en moest ik ingeleid worden. Voor de inleiding paste ik mijn geboorteplan aan op de situatie, maar de gynaecoloog met wie ik het mocht bespreken liet duidelijk doorschemeren dat ze het hele idee van een geboorteplan maar onzin vond. Zij konden veel beter inschatten wat er nodig was voor de baby dan ik en dat is wat er zou gaan gebeuren. Gelukkig nam de verpleegkundige die aan ons verbonden was op de dag van de inleiding mijn wensen heel serieus, maar als je mijn vorige blogs hebt gelezen dan weet je al: het werd al heel snel een spoedkeizersnede.

Inmiddels zijn we ruim 5 jaar verder en is het maken van een geboorteplan de normaalste zaak van de wereld. Ook bij een geplande keizersnede. Zelf vond ik het best lastig om een goed voorbeeldplan te vinden, daarom deel ik graag waar ik uiteindelijk op uitgekomen ben.

Ik heb het plan besproken met de verloskundige en zal 'm bij me hebben en aan de verpleegkundige geven op de dag van de operatie. En bij de helft van de punten zei de verloskundige 'Oh, dat is bij ons al automatisch zo, hoor!' en natuurlijk is de kans groot dat het alsnog allemaal heel anders loopt. Maar het nadenken over deze punten, het opschrijven en het bespreken met mijn man en met de verloskundige geeft mij veel rust en wederom dat stukje extra gevoel van regie. Ik heb voor mezelf op een rijtje wat ik belangrijk vind en mijn man en de verpleegkundige die ons begeleid kunnen meedenken en zo nodig voor me opkomen op het moment dat ik zelf overweldigd ben door het proces.

Welke wensen en voorkeuren je hebt is natuurlijk heel persoonlijk. Zo kun je naast de kopjes die ik gebruikt heb ook nog onderwerpen als 'licht' en 'muziek' toevoegen. 

Ok, here we go:

Basisinformatie (persoonlijke informatie en bijzonderheden, zodat ze weten wie ze voor zich hebben)

Ik ben Linda van Tienen en ik ga bevallen van mijn derde dochter. Mijn eerste dochter is met 42 weken geboren met een spoedkeizersnede op groeilijn P2 en mijn tweede dochter is met een geplande keizersnede geboren bij 40+1 op groeilijn P5. Beiden hadden ze een goede start en geen gezondheidsproblemen, maar in beide gevallen was er voor de bevalling geen aanwijzing dat ze zo klein zouden zijn. Of ik gewoon kleine baby's maak of dat ze aan het eind van de zwangerschap snel dalen in gewicht is niet duidelijk. Maar bij allebei heb ik achteraf te horen gekregen van de gynaecoloog dat een natuurlijke bevalling niet goed zou zijn gegaan. Tel daar 4 miskramen tussen mijn oudste dochters bij op en dat maakt dat ik toch wat minder vertrouwen heb in mijn lichaam als het aankomt op zwanger zijn en bevallen.

Ik zie de keizersnede dan ook liever eerder gepland dan later.

Deze baby is ons cadeautje. De zwangerschap was niet gepland en is zonder grote complicaties verlopen. Meer dan we ooit hadden durven dromen!

Communicatie

Ik houd van duidelijkheid en een open communicatie. Vertel me alles wat er gebeurt, houd me op de hoogte van iedere stap, ik weet liever teveel dan te weinig.

Ik vind een betrokken begeleiding fijn. Bijvoorbeeld een vaste verpleegster die bij ons blijft tot de operatiekamer en op de hoogte is van mijn geboorteplan.

Voorbereiding

Het liefst wil ik het katheter al ingebracht krijgen voordat ik naar de OK word gebracht. Dit omdat ik dan meer controle heb over wat er gebeurt en bijvoorbeeld bewust kan ontspannen. Bij mijn vorige keizersnede werd de katheter ingebracht na de ruggenprik en dit deed veel pijn, omdat de verdoving nog niet goed werkte. (de verloskundige heeft me er in het gesprek van overtuigd dat de pijn die ik heb gehad bij de vorige keizersnede hoogst uitzonderlijk is en dat daar waarschijnlijk iets niet helemaal goed is gegaan. Zeker gezien ik er ook een complexe blaasontsteking aan heb overgehouden. Ik heb er nu toch voor gekozen om het katheter na de ruggenprik te laten zetten, omdat dat het advies van het ziekenhuis is)

Ik wil graag een ruggenprik en geen algehele narcose. Ik vind de ruggenprik wel heel spannend. Bij mijn vorige keizersnede is de ruggenprik te hoog gezet met als gevolg dat ik verdoofd was tot mijn nek, mijn armen niet kon bewegen en bijna niet meer kon praten. Mijn bloeddruk zakte en ik viel 2 keer bijna weg. Ik heb dit als zeer angstig ervaren. (n.a.v. deze passage is er een speciale aantekening voor de anesthesioloog in mijn dossier gekomen, zodat ze hier extra rekening mee kunnen houden)

De keizersnede

Mijn voorkeur gaat uit naar een natuurlijke keizersnede/gentle sectio.

Ik wil graag meekijken als de baby geboren wordt, indien mogelijk de navelsteng zo lang mogelijk uit laten kloppen en ik zou graag mijn placenta willen zien/er een foto van willen hebben.

Mochten de baby en ik om welke reden dan ook van elkaar gescheiden worden, wil ik graag dat mijn man bij de baby blijft.

Ik wil graag dat de cordring gebruikt wordt ipv een navelklem, ik heb deze zelf meegenomen.

Er mogen foto's gemaakt worden van het hele proces, inclusief de geboorte.

Als de baby geboren is

Als de baby geboren is wil ik zo snel mogelijk dat de baby op mijn borst gelegd wordt.

Aankleden mag ook later, mijn man en/of mijn oudste dochter wil hier graag bij assisteren. De baby hoeft de eerste dag(en) niet gewassen te worden.

Ik wil graag borstvoeding geven en hier zo snel mogelijk mee beginnen. Ik heb mijn dochters allebei lang borstvoeding gegeven, dus ik heb ervaring. Maar omdat iedere baby weer anders is, wil ik toch graag begeleiding bij de eerste keer aanleggen.

Op de kraamafdeling

Als deze beschikbaar is, wil ik graag een 'clip on crib' (cosleeper) voor de baby.

Mijn man blijft graag bij ons totdat we naar huis mogen, incl. overnachten.

Als de Coronamaatregelen het toelaten zou ik graag willen dat onze andere 2 dochters z.s.m. op bezoek komen en hun babyzusje mogen ontmoeten.

Dat was het. Wat stond er allemaal bij jou in je geboorteplan? En zijn er nog dingen die ik over het hoofd heb gezien?

De keizersnede staat over een paar dagen gepland. Heel spannend, maar ik heb er ook vooral heel veel zin in! De volgende blog zal dus waarschijnlijk over de geboorte gaan. Hoe bijzonder is dat!

Liefs, Linda