Snap

Kon mama je maar helpen

Ik maak me zorgen. grote zorgen. Ik voel me niet gehoord, en zeker, zeer zeker niet begrepen.

Ik ben mama, al bijna 5 jaar van het meest geweldige jongetje op de hele wereld! Hij is lief, zorgzaam, impulsief, creatief, en hartstikke slim. 5 jaar geleden begon het bij de gehoortest. Dan bedoel ik de test na de geboorte. Deze bleek in orde. Toch had ik al snel twijfels.. hij reageerde niet echt, zei met bijna 2 jaar pas mama. Het zijn de kleine dingen. 

Totdat zoonlief naar de peuterspeelzaal ging, toen ging er pas echt een alarmbel af. Ik verbaasde mij over de woordenschat van leeftijdsgenootjes. Waar hij alleen ja, nee en mama zei, praatte andere bijna 3 jarigen in volledige zinnen. Meteen aan de bel getrokken bij het cb. Nee ik was overbezorgd, hij praatte voldoende voor zijn leeftijd.

Tegen zijn 3e verjaardag, was hij om de haverklap ziek, oorontstekingen. De huisarts bleef maar antibiotica voorschrijven. Ik heb vaak gevraagd om een verwijzing naar de kno. Maar dit was niet nodig. Hij pikte van alles op op school en veel ziek zijn hoorde daardoor ook een beetje bij de leeftijd. Ook het 'slecht luisteren' werd afgedaan met de leeftijd.

Totdat hij net 4 was geworden. Voor de zoveelste keer 41 graden koorts. Ik heb hem in de auto gezet ben naar de huisarts gereden, en heb gesmeekt (lees ge-eist!) voor een verwijzing naar de kno. Dezelfde dag gebeld. 2 dagen later konden we terecht. Voor de kno was het uitgemaakte zaak; hij krijgt buisjes. Binnen anderhalve week was het zover.

Meteen merkte we verschil, hij kwam bij en was blij, zijn karakter veranderde in een vrolijk, nooit zieke kindje! Ook zijn spraak ging super vooruit. Waar hij in maart 2016 een spraakachterstand had van 2 en half jaar, liep hij in juli 2016 nog maar een jaar achter. Trots op onze zoon.

Toch..

Sinds eind juli gaat het weer mis. We zijn op controle geweest en 1 buisje lag gekanteld en zou er vanzelf uitvallen. Zijn spraak is gestagneerd, en hij lijkt ons weer amper te horen. Afgelopen week, al 5 dagen koorts. Boven de 40 graden. De huisarts diagnostiseerde meteen oorontsteking.

In juli gelijk contact opgenomen met de kno. Omdat zoonlief op school niet mee lijkt te komen. Morgen hebben we de 1e afspraak bij de audioloog. Hij zal een uitgebreide gehoortest krijgen. En daarna zal de kno bekijken of en zo ja wat er nodig is. 

Toch twijfel ik. Is het echt zijn gehoor? Of is het toch iets anders? Hij concentreert zich slecht, lijkt dingen niet te onthouden. Ik lig er nachten wakker van. Gewoon, hij lijkt gefrustreerd. Kon ik onze jongen maar helpen. Dat hij weer lekker in zijn velletje zat. Dat we kunnen communiceren. Dat we samen sterk zijn. 

Ik weet het even niet meer. Hij is verder 100 procent gewoon een normaal lekker ondeugend kind, heerlijk! Geweldig gevoel voor humor! Maar het lijkt alsof hij zich zo onbegrepen voelt. Kon mama je maar helpen...

7 jaar geleden

Als je het idee hebt dat er iets niet helemaal goed zit/gaat ga er achter aan want een moeder hart klopt altijd, ze zouden alleen al naar je moeten luisteren omdat jij hem kent en zij niet

7 jaar geleden

wat lief jullie reacties! dit doet ons echt heel goed! wat betreft de taalontwikkeling, ikzelf merk dat hij enorm vooruit is gegaan. volledige zinnen; hele gesprekken kun je voeren. wel is het zo dat zijn zinsopbouw niet altijd klopt. de logopedist vind (afgelopen vrijdag) dat hij absoluut geen logopedie moet krijgen. ze denkt dat hij het wel gaat redden. echter heeft hij1 juf die erop blijft hameren. eerlijk is eerlijk dat maakt me heel onzeker. ze weet nu al dat hij volgend jaar hoogstwaarschijnlijk blijft zitten vanwege de spraak. wat betreft de slimmigheid ;) hij is enorm pienter! je maakt hem niks wijs, als iets hem niet boeit is het niet interessant. wel heeft hij een enorme fasinatie voor letters en cijfers. ik heb op school wel eens gevraagd om hem meer uit te dagen, alleen hun vinden het lastig ivm de communicatie. deze blog heb ik echt uit het diepste van mijn hart geschreven.ik voelde me op en top gefrustreerd. al jullie lieve reacties laten ons het licht aan het einde van de tunnel zien. fijn zoveel herkenning en begrip! dank jullie wel!

7 jaar geleden

Ons mannetje van 5 jaar is slechthorend. Daar zijn we ook nog niet zo lang achter. Gelukkig is hij niet vaak ziek/oorontsteking. Ook loopt hij goed mee in zijn ontwikkeling met alles. Vrijdag wordt een gehoorapparaatje aangemeten. Heel benieuwd naar wat dat met hem doet... Ik lees dat je zoontje ook een slimmerd is. Onze dochter is hoogbegaafd(getest) en onze zoon lijkt dat ook te zijn. Al is hij niet getest. Misschien dat je eens kunt lezen op ieku.nl Staat heel veel info op over hoe je slimme kids kunt stimuleren. Hb kids hebben vaak een concentratie probleem omdat de "stof" veel te uitgebreid wordt uitgelegd. Zo raken ze verveeld en krijgen de uitleg niet goed mee. En natuurlijk terug naar de KNO arts...

7 jaar geleden

Heb je wel eens van TOS gehoord? (taalontwikkelingsstoornis). Zoontje van een vriendin van mij heeft dit ook. Hij heeft ook vaak oorontsteking gehad, buisjes enz. Daardoor ook een tijdje minder gehoord. Het uit zich ook in andere dingen. Als baby stopte hij al niks in zijn mond (wat ze doen uit nieuwsgierigheid). Ook heeft hij een slechte relatie met eten. Niets willen proeven, slecht eten... Veel uiting van frustratie gehad omdat hij wel wou praten maar het niet kon. Na veel oefening met een logopedist zit hij (nu bijna 6) inmiddels op speciaal onderwijs en maakt grote sprongen. De kleine groepen en vele aandacht voor hem doen hem goed. Google maar eens. Sterkte met de zoektocht en volg je moedergevoel!