Snap
  • Zwanger
  • dieet
  • Zwangerschapsdiabetes
  • glucosetest
  • insuline

De lol van Zwangerschapsdiabetes

Over diëten en spuiten tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsdiabetes

Met 24 weken mocht ik op stap voor een glucose tolerantie test. Dit is een test waarbij wordt gekeken in hoeverre insuline wordt afgebroken in het zwangere lichaam. Het kan zijn dat door de hormonen in de zwangerschap het lichaam moeite heeft met het aanmaken van insuline. Insuline is belangrijk voor het afbreken van glucose. Als de glucosewaarden in het bloed te hoog wordt krijgt de baby via de placenta teveel suiker, waardoor de glucosewaarden van de baby weer te hoog worden. Dit kan zorgen voor een te harde groei van de baby en complexiteiten bij de bevalling.

Omdat er nogal wat diabetes in mijn familie voorkomt moest ik wederom zo’n test doen. Het is geen breinbreker, vrij simpele test. Je wordt nuchter geprikt, krijgt een hoog suikerhoudend drankje, je verveelt je twee uur te pletter en wordt dan weer geprikt.

Is de waarde boven de 7,8 dan heb je zwangerschapsdiabetes.

De dag na de test werd ik gebeld door de assistent van de verloskundige. Mijn waarde was te hoog, dus ik werd doorgestuurd naar het ziekenhuis. Diezelfde middag werd ik gebeld door de afdeling gynaecologie van het ziekenhuis en de volgende dag kon ik op het spreekuur komen.

Hier kreeg ik uitleg over het gehele traject.

Ik zou onder behandeling van de gynaecoloog blijven, omdat ze de groei van de baby goed in de gaten willen houden. Daarnaast zou ik elke dag vier keer middels een vingerprik mijn bloedwaarden moeten meten. In eerste instantie zal er met een dieet geprobeerd worden om pieken in de suikerwaarden te voorkomen. Ik werd hierbij gewaarschuwd dat de kans dat ik over enkele weken insuline zou moeten bijspuiten zeer aanwezig is. Meestal zien ze dat het is zich door een dieet stabiliseert en rond de 30 weken weer veranderd. Ongeacht er veranderingen in het dieet zijn.

Vol goede moed begon ik aan een geheel ander eetpatroon. Veel structuur, afgemeten porties en koolhydraat- en suiker beperkt.

Van suikerjunkie ging ik naar de gezonde voeding. Chips verruilde ik voor een handje noten en snoep voor fruit. Af en toe mocht ik best wel iets lekkers, maar dan in heel kleine porties en niet vaker dan één keer per dag. Deze omslag vond ik vrij simpel om te doen. De enige uitdaging lag hem in het eten van voldoende calorieën. Want ik kan prima heel veel calorieën wegwerken doordat ik een hele chocoladereep opeet (ja dat kan ik probleemloos), maar wanneer je snelle suikers en koolhydraten weghaalt blijft er weinig calorierijk eten over.

Aangezien ik behoorlijk wat reserves heb, vond de diëtist dit niet erg. Ze heeft wel zes keer gezegd dat ik al 5 kilo overgewicht had en 15 kilo moest afvallen voor mijn ideale gewicht (alsof ik dat niet weet ofzo). Maar ondertussen weeg ik met bijna 31 weken zwangerschap minder dan voor de zwangerschap. En ik ben er niet rouwig om.

Door het dieet bleven mijn suikerwaarden geweldig. Keurig, super. Dusdanig goed dat de arts twijfelde aan de test. Ze had nog niet uitgesproken dat ze de glucosetest opnieuw wilde doen en mijn waardes gingen met 29 weken zwangerschap op de hobbel. Eerst nadat ik stiekem een gebakje had gegeten. Daarna na het avondeten (keurig volgens dieet), vervolgens na de lunch al. Ik mocht niet twee momenten achter elkaar te hoog zitten, dus dit was het moment dat ik insuline moest bijspuiten. Dolletjes.

Vervolgens was mijn waarde nuchter al te hoog. Ik trek dan de conclusie dat mijn lichaam in de war is, dat het geen hol uitmaakt wat ik eet. Want mijn lichaam maakt dus gewoon niet voldoende insuline aan.

De diëtist vond dat ik echt niet meer een broodje hagelslag op een dag mocht eten en nog strenger moest dieten. En meer bewegen, maar dat wordt lastig aangezien ik zeer in mijn beweging beperkt wordt omdat ik veredeld bedrust moet houden (lees ik mag tien meter over de afdeling lopen)

Ik vind hier wat van. Je kunt niet van een zwangere verwachten dat ze totaal suikervrij en koolhydraatarm eet. Eigenwijs als ik ben vind ik het belangrijker dat mijn baby en ik voldoende voedingsstoffen binnen krijgen, dan neem ik het insuline spuiten wel op de koop toe. Blijkbaar heeft mijn zwangere lijf dit gewoon nodig.

Voordeel is wel dat ik nu zo gewend ben aan een goed en gezond eetpatroon dat ik straks na de bevalling dit vrij makkelijk kan doorzetten en hopelijk nog de tien kilo kan verliezen om zo weer op mijn ideaal gewicht te zitten. Is de diëtist ook weer gelukkig.

😘 Suzanne